Λαμβάνοντας υπόψη τον συνεχιζόμενο υψηλό αριθμό κρουσμάτων, τα γερμανικά νοσοκομεία ζητούν την ανάκληση των μέτρων κατά του κορονοϊού, τα οποία σχεδιάστηκαν για τα Χριστούγεννα και την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

«Πιο χαλαρά μέτρα στους περιορισμούς για τις κοινωνικές επαφές, για παράδειγμα κατά την αλλαγή του έτους, θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων, με περαιτέρω (επιβαρυντικές) συνέπειες για τις κλινικές. Λόγω της τρέχουσας κατάστασης, συμβουλεύω επειγόντως να μην διατηρηθούν σε ισχύ τα ανακοινωθέντα μέτρα χαλάρωσης», τόνισε ο επικεφαλής της Γερμανικής Ένωσης Νοσοκομείων (DKG), Γκέραλντ Γκας σε συνέντευξή του η οποία θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της «Handelsblatt».

«Επιπλέον, η αυστηρότερη εφαρμογή των μέτρων είναι απολύτως λογική και απαραίτητη σε περιοχές πολύ υψηλού κινδύνου. Οι εκκλήσεις απλά προς τους πολίτες να περιορίσουν τις ιδιωτικές τους επαφές όσο το δυνατόν περισσότερο, προφανώς δεν θα αποδώσουν καρπούς», προειδοποίησε.

«Η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα του αριθμού των νέων λοιμώξεων οι οποίες έχουν καταχωρηθεί από τις αρχές επιτείνει μια μόνιμα πολύ δύσκολη κατάσταση στα νοσοκομεία. Σήμερα έχουμε 40% περισσότερους ασθενείς στις μονάδες εντατικής θεραπείας από ό, τι την άνοιξη, και σε αντίθεση με την άνοιξη, δεν πρόκειται για βραχυπρόθεσμη κατάσταση, αλλά συμβαίνει εδώ και εβδομάδες χωρίς να μπορούμε να διαβλέψουμε ένα τέλος. Για το προσωπικό των κλινικών, αυτή η εξέλιξη είναι μια ακραία πρόκληση και επιβάρυνση», επισήμανε ο Γκας.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι κυβερνήσεις των κρατιδίων παρέτειναν το μερικό lockdown, αλλά ταυτόχρονα ανακοίνωσαν την άρση των περιορισμών για τις κοινωνικές επαφές από τις 23 Δεκεμβρίου έως την 1η Ιανουαρίου. Αυτή η σύντομη φάση χαλάρωσης των μέτρων επανεξετάζεται τώρα και η αυστηροποίηση των μέτρων συζητείται επίσης από τους πολιτικούς.

«Δεν μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη ταχύτητα έγκρισης των εμβολίων»

Η Μόνιμη Επιτροπή Εμβολιασμών (STIKO) χρειάζεται χρόνο μέχρι το τέλος του έτους για να διατυπώσει επίσημες συστάσεις σχετικά με τη διανομή του εμβολίου του κορονοϊού. Ο πρόεδρος της STIKO Τόμας Μέρτενς υπερασπίστηκε σήμερα το τεθέν χρονοδιάγραμμα.

«Υπάρχουν ακόμη (επιστημονικά) δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της ουσίας του εμβολίου τα οποία πρέπει να ελεγχθούν σε τελικό στάδιο», είπε σήμερα στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk / Dlf) εξηγώντας το λόγο της μέχρι τώρα μη έγκρισής του.

Σύμφωνα με τον Tόμας Μέρτενς, «οι υγειονομικές αρχές των ομοσπονδιακών κρατιδίων αναμένεται να ενημερωθούν για το περιεχόμενο της επίσημης σύστασης της STIKO αυτή την εβδομάδα. Τότε θα μπορέσουν να αρχίσουν να προετοιμάζονται για τους εμβολιασμούς. Ο αρχικός στόχος είναι η προστασία ατόμων που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο. Από την άλλη πλευρά, η επιδημιολογική επίδραση θα εμφανιστεί μόνο μετά από μήνες», τόνισε.

«Η STIKO επεξεργάζεται αυτή τη σύσταση από την άνοιξη σε συνεργασία με το «Γερμανικό Συμβούλιο Ιατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας» και την «Εθνική Επιστημονική Ακαδημία Leopoldina» αυτή η σύσταση, η οποία θα απευθύνεται στις κρατικές αρχές υγείας, μπορεί να οριστικοποιηθεί τώρα, επειδή η επιτροπή έλαβε τα απαραίτητα επιστημονικά δεδομένα για την έγκριση του εμβολίου μόλις την περασμένη εβδομάδα, εξήγησε στο Dlf ο Τόμας Μέρτενς.