Τουλάχιστον τους 20 φτάνουν οι νεκροί από τις σφοδρές μάχες που μαίνονται ανάμεσα στον στρατό της Λιβύης και ισλαμιστές μαχητές στη Βεγγάζη, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.
Σύμφωνα με γιατρούς σε νοσοκομεία της περιοχής περίπου 70 άλλοι τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις οι οποίες ξέσπασαν το πρωί και μαίνονταν το μεσημέρι σε τμήματα της πόλης αυτής της Λιβύης.
Η χώρα της βόρειας Αφρικής, μέλος του οργανισμού πετρελαιοεξαγωγικών κρατών (ΟΠΕΚ), παραμένει σε αναταραχή τρία χρόνια μετά την εξέγερση που υποστηρίχθηκε από το NATO και είχε αποτέλεσμα να ανατραπεί το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι. Ισλαμιστικές, αντιισλαμιστικές, περιφερειακές και πολιτικές οργανώσεις εμπλέκονται σε σφοδρές συγκρούσεις.
Στη Βεγγάζη οι μάχες διεξάγονται ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ και ισλαμιστές. Ο στρατηγός, ο οποίος είχε αποστατήσει από τις ένοπλες δυνάμεις του Καντάφι, ανακοίνωσε πριν από δύο εβδομάδες ότι εξαπολύει μια επίθεση εναντίον της «τρομοκρατίας».
Σύμφωνα με πηγές σε δύο νοσοκομεία της Βεγγάζης, ανάμεσα στους νεκρούς είναι τουλάχιστον 11 άνδρες του λιβυκού στρατού.
Οι συγκρούσεις είναι οι σφοδρότερες από την 16η Μαΐου, όταν ο στρατηγός Χάφταρ άρχισε την εκστρατεία του, που τιτλοφόρησε «Αξιοπρέπεια», για να εξοντώσει, σύμφωνα με τον ίδιο, τις «τρομοκρατικές οργανώσεις». Την ημέρα εκείνη είχαν αναφερθεί 76 νεκροί.
Ο σμήναρχος Σάαντ αλ Ουερφάλι, διοικητής της αεροπορικής βάσης της Βεγγάζης και πιστός στον αποστάτη στρατηγό, είπε ότι οι μάχες ξέσπασαν όταν ισλαμιστές αντάρτες, περιλαμβανομένων μαχητών της Άνσαρ αλ Σαρία, επιτέθηκαν με βαρέα όπλα εναντίον μιας βάσης του στρατού.
Το νέο ξέσπασμα βίας στη Βεγγάζη οδήγησε το υπουργείο Παιδείας να αναστείλει τις εξετάσεις του τέλους της χρονιάς στα γυμνάσια και στα λύκεια στην περιοχή, ενώ τα νοσοκομεία έκαναν επείγουσες εκκλήσεις για αιμοδοσία. Η πόλη έχει σχεδόν παραλύσει, καθώς δεν έπαψαν να ακούγονται ήχοι βαρέων όπλων όλο το πρωί, σύμφωνα με κατοίκους.
Ο Μοχάμεντ αλ Χιτζάζι, εκπρόσωπος της παραστρατιωτικής οργάνωσης του Χαλίφα Χάφταρ, κάλεσε από τη δική του πλευρά τους κατοίκους που ζουν σε εμπόλεμες ζώνες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.
Ο Χάφταρ, 71 ετών, λέει ότι έχει «εντολή» από το λιβυκό λαό να πολεμήσει την «τρομοκρατία» και διεμήνυσε πρόσφατα ότι δεν θα υποχωρήσει.
Ωστόσο οι ισλαμιστές εμφανίζονται να υποβαθμίζουν το εύρος των επιχειρήσεων των δυνάμεων που είναι πιστές στον στρατηγό. «Ο Χάφταρ έχει περισσότερες ανακοινώσεις από ό,τι σφαίρες», σχολίασαν ειρωνικά σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης ορισμένοι εξ αυτών.
Οι απώτεροι σκοποί του Χάφταρ, ο οποίος λέει πως στόχος του είναι απλώς να συμβάλει να συσταθεί ένας «εθνικός στρατός» στη Λιβύη, είναι κάτι για το οποίο διατυπώνονται πολλές αμφιβολίες από διάφορες πλευρές.