Η Κίνα κατήγγειλε σήμερα τον ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Αμπε και τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Τσακ Χέιγκελ για «προκλητικές» δηλώσεις κατά του Πεκίνου στις ομιλίες τους στο φόρουμ Shangri-La Dialogue για την ασφάλεια που διεξάγεται στη Σιγκαπούρη.
«Η κινεζική αντιπροσωπεία έχει την αίσθηση ότι η ομιλία των κ.κ. Αμπε και Χέιγκελ ήταν μια προκλητική ενέργεια κατά της Κίνας», δήλωσε κατά την ομιλία του στο φόρουμ ο αντιστράτηγος Ουάνγκ Γκουανζόνγκ, υπαρχηγός του γενικού επιτελείου του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού στη Σινική Θάλασσα, μετά την προειδοποίηση προς την Κίνα του Χέιγκελ για τις «αποσταθεροποιητικές της ενέργειες» στη Σινική Θάλασσα.
Ο Γκουανζόνγκ μιλώντας ενώπιον αξιωματούχων που μετέχουν στο φόρουμ Shangri-La Dialogue, εκτίμησε ότι οι ομιλίες των δύο πολιτικών, του Αμερικανού και του Ιάπωνα, ήταν «απαράδεκτες».
Κατηγόρησε τον ιάπωνα πρωθυπουργό, ο οποίος μίλησε κατά την έναρξη του φόρουμ το βράδυ της Παρασκευής και τον επικεφαλής του Πενταγώνου που μίλησε χθες το πρωί ότι είχαν συντονίσει τις δηλώσεις τους «στοχεύοντας την Κίνα».
«Είναι πολύ απλά αδιανόητο» δήλωσε ο ένστολος στρατηγός στη διάρκεια του ετήσιου αυτού φόρουμ στο οποίο μετέχουν αξιωματούχοι της Άμυνας, υψηλόβαθμοι αξιωματικοί, διπλωμάτες, ειδικοί του αμυντικού τομέα.
Οι ομιλίες των κ.κ. Αμπε και Χέιγκελ «μου έδωσαν την εντύπωση πως ήταν συντονισμένες, ότι η μια στήριζε και ενθάρρυνε την άλλη και ότι (οι δύο πολιτικοί) επωφελήθηκαν από το γεγονός ότι μίλησαν πρώτοι στο φόρουμ. Έτσι οργάνωσαν προκλητικές ενέργειες και άρχισαν τις προκλήσεις κατά της Κίνας».
Ο κινέζος αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι με τις ομιλίες αυτές οι ΗΠΑ και η Ιαπωνία αρχίζουν «την αντιπαράθεση και τον περισπασμό» και υποδαυλίζουν τις εντάσεις.
Πρόσθεσε ότι η ομιλία του ιάπωνα πρωθυπουργού δεν συνάδει με το «πνεύμα του διαλόγου αυτού», ενώ τόνισε ότι η ομιλία του Χέιγκελ ήταν «γεμάτη από ηγεμονία», «γεμάτη από απειλητικά και εκφοβιστικά λόγια».
«Σε διμερείς και πολυμερείς ευκαιρίες όπως στο φόρουμ Shangri-La Dialogue, η Κίνα ουδέποτε προκάλεσε πρώτη αντιπαράθεση και περισπασμό. Πιστεύω ότι ο καθένας καταλαβαίνει ποιος στην πραγματικότητα αρχίζει την αντιπαράθεση και τον περισπασμό», δήλωσε.
Ο Χέιγκελ, που πραγματοποιεί περιοδεία στη νοτιοανατολική Ασία, κατηγόρησε χθες την Κίνα για «μονομερείς αποσταθεροποιητικές ενέργειες» στη Νότια Σινική Θάλασσα προειδοποιώντας ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν παθητικές αν απειληθεί η παγκόσμια τάξη.
Οι ΗΠΑ, αν και δεν εμπλέκονται στις διάφορες εδαφικές διαφορές στη Σινική Θάλασσα, «αντιτίθενται σθεναρά σε κάθε προσφυγή στον εκφοβισμό, τον καταναγκασμό ή την απειλή της στρατιωτικής βίας για την προβολή διεκδικήσεων», είχε προσθέσει ο Χέιγκελ αφήνοντας να εννοηθεί ότι απευθύνεται στην Κίνα.
Ο Σίνζο Αμπε, στην ομιλία του, είχε καλέσει τις χώρες να σεβαστούν το νόμο, ένα αίτημα που σιωπηλά απευθυνόταν στην Κίνα.
Οι σχέσεις μεταξύ των δύο ισχυρότερων ασιατικών χωρών είναι τεταμένες εδώ και ενάμισι χρόνο λόγω μιας εδαφικής τους διαφοράς στην Ανατολική Σινική Θάλασσα για βραχώδες νησιωτικό σύμπλεγμα που διεκδικούν το Πεκίνο και το Τόκιο, μια διαφορά που εντείνεται και από τις έριδες που χρονολογούνται από παλιά.
Η Κίνα έχει εδαφικές διαφορές τόσο στην Ανατολική όσο και στη Νότια Σινική Θάλασσα, με την Ιαπωνία, τις Φιλιππίνες και το Βιετνάμ. Οι εντάσεις με το Ανόι κλιμακώθηκαν μετά το ναυάγιο βιετναμέζικου αλιευτικού σκάφους την περασμένη εβδομάδα. Και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνταν για το περιστατικό αυτό.