Οι ταλιμπάν κατήγγειλαν σήμερα την σχεδιαζόμενη παραμονή χιλιάδων αμερικανών στρατιωτών στο Αφγανιστάν έως το 2016, την οποία ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Μπαράκ Ομπάμα, απειλώντας ότι η χώρα αυτή θα πληρώσει το τίμημα για την «παράταση της κατοχής».

Ο πρόεδρος Ομπάμα αποκάλυψε την προηγουμένη τις προθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ όσον αφορά το Αφγανιστάν, προτείνοντας την παραμονή στη χώρα 9.800 αμερικανών στρατιωτικών, μετά την αποχώρηση του συνόλου των 51.000 ανδρών της μάχιμης δύναμης του NATO στα τέλη του τρέχοντος έτους.

Οι αμερικανοί στρατιωτικοί που θα παραμείνουν ανεπτυγμένοι στο Αφγανιστάν μετά το 2014 θα αποχωρήσουν κατά στάδια ως τα τέλη του 2016, και κατόπιν περίπου 200 θα παραμείνουν στην αμερικανική πρεσβεία στο πλαίσιο μιας διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας, διευκρίνισε ο αμερικανός πρόεδρος.

Όμως οι ταλιμπάν, οι οποίοι διεξάγουν εδώ και πάνω από μια δεκαετία ανταρτοπόλεμο εναντίον των δυνάμεων του NATO και των συμμάχων τους αφγανικών δυνάμεων, υπενθύμισαν ότι αντιτίθενται πλήρως στην παραμονή ξένων στρατευμάτων στο αφγανικό έδαφος.

Διατηρώντας στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν οι ΗΠΑ «συνεχίζουν την κατοχή» του Αφγανιστάν και παραβιάζουν την «εθνική κυριαρχία [της χώρας], τη θρησκευτική της πίστη και τα ανθρώπινα δικαιώματα», υποστήριξαν οι αντάρτες σε μια ανακοίνωση που διένειμαν.

«Δοθείσης της εμπειρίας του παρελθόντος, θα πούμε στους Αμερικανούς ότι εάν θέλουν να χάσουν τον καιρό τους εδώ, να δημιουργήσουν προβλήματα στη χώρα μας. . . θα υποστούν τις συνέπειες περισσότερο από τους άλλους», ανέφερε η ανακοίνωση των ταλιμπάν, που προφανώς υπαινίσσεται τον πόλεμο των μουτζαχεντίν εναντίον των σοβιετικών δυνάμεων τη δεκαετία του 1980.

«Αν οι Αμερικανοί θέλουν στ’ αλήθεια να τελειώσει ο αφγανικός πόλεμος, πρέπει να αποσύρουν όλους τους στρατιώτες τους από τη χώρα. . . Θα συνεχίσουμε τον τζιχάντ [σ.σ. τον ιερό πόλεμο] ακόμη κι αν παραμένει ένας μόνο αμερικανός στρατιώτης στο Αφγανιστάν», διεμήνυσαν.

Η εφαρμογή του σχεδίου του Λευκού Οίκου θα εξαρτηθεί πάντως από την υπογραφή, από τον μελλοντικό πρόεδρο του Αφγανιστάν, της Διμερούς Συνθήκης για την Ασφάλεια (Bilateral Security Agreement, BSA) που θα ορίσει το νομικό πλαίσιο της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο αφγανικό έδαφος μετά το 2014.
Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, η θητεία του οποίου τελειώνει εν μέσω της εκστρατείας για τον δεύτερο γύρο των αφγανικών προεδρικών εκλογών, που θα διεξαχθεί την 14η Ιουνίου, ως σήμερα αρνείται να υπογράψει τη BSA, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον.

Πάντως οι δύο υποψήφιοι για να τον διαδεχθούν, ο Άσραφ Γάνι και ο Αμπντουλά Αμπντουλά, έχουν ήδη δεσμευτεί να υπογράψουν τη συμφωνία αυτή παρά την αντίθεση των ταλιμπάν, καλώντας εξάλλου σε ειρηνευτικές συνομιλίες με στόχο να υπάρξει σταθεροποίηση της χώρας μετά την αποχώρηση των στρατευμάτων του NATO.

«Το Αφγανιστάν δεν είναι έτοιμο για μια αποχώρηση» των ξένων στρατευμάτων, σημείωσε ο αναλυτής Μία Γκιουλ Ουάσικ, ο οποίος χαρακτήρισε ανεπαρκές το σχέδιο του Ομπάμα καθώς η «τρομοκρατία» αποτελεί ακόμη μια γάγγραινα για τα χώρα ενώ ακόμη οι εγχώριοι θεσμοί πασχίζουν να στερεώσουν την εξουσία τους.

«Εάν οι Αμερικανοί αποσυρθούν με ανεύθυνο τρόπο, η κατάσταση στο Αφγανιστάν θα εξελιχθεί όπως αυτή στο Ιράκ», με το ξέσπασμα ενός θρησκευτικού πολέμου, προέβλεψε.

«Η κατάσταση είναι καλύτερη (σήμερα) από ό,τι ήταν την περασμένη χρονιά», είπε ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα κατά την διάρκεια μιας επίσκεψης-αστραπής που έκανε στις αρχές της εβδομάδας στη βάση Μπάγκραμ των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων, βόρεια της Καμπούλ.

Επίθεση εναντίον Αμερικανών

Το Αφγανιστάν γνωρίζει ένα νέο κύμα βίας καθώς πλησιάζει η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών.
Δύο Αμερικανοί τραυματίστηκαν σήμερα σε μια επίθεση εναντίον του αυτοκινήτου με διπλωματικές πινακίδες στο οποίο επέβαιναν στη Χεράτ, μια μεγάλη πόλη του δυτικού Αφγανιστάν, που γενικά δεν δέχεται συχνά επιθέσεις από τους ταλιμπάν.

Το αυτοκίνητο, που πήγαινε στο τοπικό αεροδρόμιο, έγινε στόχος αγνώστων ενόπλων οι οποίοι επέβαιναν σε μια μοτοσικλέτα, ανέφεραν οι αφγανικές αρχές.

«Δύο Αμερικανοί τραυματίστηκαν ελαφρά», ανέφερε η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σημειώνοντας πως βρίσκεται σε «στενή επαφή» με τις αφγανικές αρχές προκειμένου να συλληφθούν οι δράστες και να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Την περασμένη Παρασκευή τέσσερις αντάρτες είχαν ανοίξει πυρ εναντίον του προξενείου της Ινδίας στην ίδια πόλη χωρίς πάντως να υπάρξουν θύματα μεταξύ των μελών αυτής της διπλωματικής αποστολής.