Η γρήγορη αναπνοή επιταχύνει την εξουδετέρωση του αλκοόλ από τον οργανισμό του μεθυσμένου και πάνω σε αυτή την αρχή βάσισαν καναδοί επιστήμονες έναν νέο τρόπο να συνέρχεται ο άνθρωπος από τη μέθη.
Πώς; Εκπνέοντας το αλκοόλ έξω από το σώμα και αποφεύγοντας έτσι δυσάρεστες καταστάσεις, ακόμα και τοξική δηλητηρίαση.
Οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τορόντο βρήκαν πως αναπνέοντας πολύ γρηγορότερα από το κανονικό, πάντα όμως εντός ασφαλών ορίων, είναι μια διαδικασία που επιταχύνει την αποπομπή του αλκοόλ από τον οργανισμό σε υγιείς εθελοντές.
Τρεις φορές γρηγορότερα, συγκεκριμένα, απ’ ό,τι αν ανέπνεαν κανονικά. Αυτός ο ελεγχόμενος ρυθμός αναπνοής (υπέρπνοια) επιτυγχάνεται με μια συσκευή που ανέπτυξαν οι ακαδημαϊκοί, την ClearMate, που δεν είναι παρά μια μάσκα που συνδέεται σε παροχή οξυγόνου και διοξειδίου του άνθρακα.
Το αλκοόλ είναι μια τοξίνη που διασπάται όταν μεταβολιστεί στο συκώτι. Μια διαδικασία που παίρνει βέβαια χρόνο και δεν μπορεί να επιταχυνθεί. Σύμφωνα με μια προκαταρκτική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Nature», το αλκοόλ μπορεί επίσης να εξουδετερωθεί μέσω αναπνοής.
Το δύσκολο εδώ ήταν η σχετική ισορροπία, καθώς η παρατεταμένη υπέρπνοια κάνει τον άνθρωπο να χάνει πολύ διοξείδιο του άνθρακα, προκαλώντας λιποθυμία.
Η συσκευή αναπληρώνει οξυγόνο και διοξείδιο, ώστε ο οργανισμός να συνηθίσει το νέο πρότυπο αναπνοής, διατηρώντας τις αισθήσεις του.
Ο Joseph Fisher, επικεφαλής της μελέτης και εφευρέτης του ClearMate, λέει πως η συσκευή είναι πολύ απλή, δεν χρειάζεται υπολογιστές ή ηλεκτρονικά, καθώς δουλεύει μηχανικά.
«Η μέθοδος είναι τόσο απλή και ξεκάθαρη που ακόμα και όταν τη βλέπεις, δεν αναγνωρίζεις τις δυνατότητές της. Σαν να κρυβόταν τόσο καιρό σε κοινή θέα, δεν ξέρω πώς αλλιώς να το εξηγήσω», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η συσκευή πήρε έγκριση από τον οργανισμό φαρμάκων και τροφίμων των ΗΠΑ και θα βγει στην αγορά.