O συνασπισμός του απερχόμενου πρωθυπουργού του Ιράκ, Νούρι αλ Μάλικι, προηγείται μετά τις βουλευτικές εκλογές της 30ής Απριλίου, όμως δεν έχει συγκεντρώσει την πλειοψηφία των εδρών, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα.
Ο Συνασπισμός για το Κράτος Δικαίου έχει κερδίσει 92 έδρες εκ των συνολικά 328 που μετρά το ιρακινό κοινοβούλιο, ενώ ο Μάλικι εξασφάλισε άλλες δύο μέσω μικρότερων κομμάτων που τάχθηκαν στο πλευρό του. Το κόμμα του προηγείται κατά πολύ από τους δύο σιίτες αντιπάλους του: το κίνημα το Μοκτάντα Σαντρ, που συγκέντρωσε 28 έδρες, και το Ισλαμικό Ανώτατο Συμβούλιο του Ιράκ, που κέρδισε 29 έδρες.
Το εύρος της νίκης του Μάλικι, το κόμμα του οποίου έλαβε μόνο στη Βαγδάτη 1.074.000 ψήφους, θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τους αντιπάλους του να επιχειρηματολογήσουν ότι δεν είναι αυτός που αποτελεί την επιλογή της σιιτικής πλειονότητας της χώρας.
Αυτό χαρακτηρίζεται πολύ σημαντικό για τον ίδιο, την ώρα που η κυβέρνησή του μάχεται εναντίον ενόπλων σουνιτικών ομάδων, περιλαμβανομένου του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε.
Ο Μάλικι προσωπικά έλαβε 721.000 ψήφους στη Βαγδάτη, έναν αριθμό που είναι ο υψηλότερος από εκείνον κάθε άλλου υποψηφίου σε εθνικό επίπεδο.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα χρειαστεί πάντως να αναζητήσει συμμαχίες με άλλους πολιτικούς σχηματισμούς για να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο.
Στην κεντρική Βαγδάτη σήμερα το απόγευμα αντηχούσαν οι ριπές όπλων των υποστηρικτών του Μάλικι που πανηγύριζαν για την νίκη του.
Οι Κούρδοι καταλαμβάνουν ένα σύνολο 62 κοινοβουλευτικών εδρών, ενώ οι σουνίτες έχουν συγκεντρώσει τουλάχιστον 33 έδρες. Ένας συνασπισμός με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Ιγιάντ Αλάουι έλαβε 21 έδρες.
Τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται στις επόμενες εβδομάδες αφότου η εκλογική επιτροπή αποφανθεί για τις καταγγελίες εκλογικής νοθείας και τις όποιες παρατυπίες. Το ομοσπονδιακό δικαστήριο θα επικυρώσει τα αποτελέσματα.
«Η θέση του Μάλικι είναι ισχυρή» δήλωσε ο πρώην σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, Μουγουάφακ αλ Ρουμπάιε, υποψήφιος του πολιτικού συνασπισμού του Μάλικι.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός θα εισέλθει τώρα σε μια περίοδο διαπραγματεύσεων για να εξακριβώσει εάν θα μπορέσει να συνεργαστεί με τους σιίτες αντιπάλους του, που έχουν απορρίψει το ενδεχόμενο ο Μάλικι να συνεχίσει να κυβερνά τη χώρα.
Πολλοί τον κατηγορούν ότι μονοπωλεί την εξουσία και έχει αποτύχει να ανακόψει την κλιμάκωση της βίας που έχει ως αποτέλεσμα περισσότερους από 3.500 νεκρούς από την αρχή του 2014.