Σε συναγερμό επιπέδου 3 και lockdown αναμένεται να θέσει, εξαναγκαστικά, την περιοχή του Μάντσεστερ ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, παρότι βουλευτές του βορρά επαναστατούν και απαιτούν η προσοχή να στραφεί σε περιοχές – κλειδιά στα Μίντλαντς, για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πολλοί βουλευτές των Συντηρητικών, όπως αναφέρει η Daily Mail, τοποθετήθηκαν χθες βράδυ στο πλευρό του δημάρχου του Μάντσεστερ Andy Burnham, ο οποίος κατήγγειλε πως η κυβέρνηση μεταχειρίζεται την περιοχή σαν πρόβατο επί σφαγή επιβάλλοντας τα πιο αυστηρά μέτρα, που μέχρι στιγμής έχουν τεθεί μόνο στο Λίβερπουλ.

Ο δήμαρχος κατηγόρησε την κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί τον βορρά σαν πειραματόζωο, με πιλοτικούς περιορισμούς, υποστηρίζοντας πως εάν βρισκόταν το Λονδίνο στην ίδια θέση θα είχαν ληφθεί μέτρα σε εθνικό επίπεδο.

Ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει στην εφαρμογή των αποφάσεών του και χωρίς το «πράσινο φως» του δημάρχου, παρότι εκείνος απειλεί να κινηθεί νομικά, όπως αναφέρει η Daily Telegraph.

Την ίδια ώρα το Λάνκασαϊρ, για το οποίο επίσης κρίνεται απαραίτητη η αναβάθμιση των μέτρων για τον περιορισμό εξάπλωσης της Covid-19, έχει ταχθεί με την πλευρά του Τζόνσον, αποδεχόμενο την πιο σκληρή μορφή lockdown.

Οι διαβουλεύσεις για το εάν θα εφαρμοστεί lockdown στο Λάνκασαϊρ ήταν σε εξέλιξη όλη τη νύχτα και αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα το πρωί.

Το lockdown επιπέδου 3 σημαίνει κλειστά μπαρ και παμπ που δεν σερβίρουν γεύματα και απαγόρευση στη συνάθροιση ανθρώπων σε εσωτερικούς χώρους. 

Την ίδια ώρα, ωστόσο, οι επιστημονικοί σύμβουλοι του Βρετανού πρωθυπουργού λένε πως το σύστημα lockdown τριών επιπέδων είναι καταδικασμένο να αποτύχει. Πιστεύουν πως πιο εκτεταμένο lockdown, που θα επιβάλλεται σε κάθε σχολική αργία, είναι απαραίτητο.

Η Ντάουνινγκ Στριτ τονίζει πως ο Βρετανός πρωθυπουργός θέλει να προχωρήσει με τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση, αλλά επιβεβαιώνει πως οι υπουργοί έχουν τη δυνατότητα να θέσουν ολόκληρες περιοχές στο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού.

Οι υπουργοί ωστόσο φοβούνται πως εάν οι Εργατικοί ενώσουν τις δυνάμεις τους με τους «αντάρτες» των Τόρις, η κυβέρνηση μπορεί να ηττηθεί σε ψηφοφορία αναφορικά με τις ρυθμίσεις αυτές, η οποία θα πρέπει να διενεργηθεί τον επόμενο μήνα για να παραμείνουν οι ρυθμίσεις σε ισχύ.

Υπάρχει επίσης φόβος πως μια τέτοια διαμάχη μπορεί να υπονομεύσει την εμπιστοσύνη των πολιτών στα μέτρα, ακόμα κι αν αυτά επιβληθούν.