Ποιος θα περίμενε ότι στη χώρα του καφέ θα γινόταν τέτοιος κακός χαμός με τον διαβόητο τρομοκράτη;

Κι όμως, μια δεκάδα νυχτερινών κέντρων είναι πια αφιερωμένα στον Οσάμα, ανάμεσά τους και εστιατόριο με τον απίστευτο πραγματικά τίτλο «μπιν Λάντεν και Οικογένεια»!

Ήταν μπόλικα χρόνια πριν όταν ο Francisco Elder Braga Fernandes σέρβιρε όπως και κάθε άλλο βράδυ τους πελάτες του μπαρ του στο Σάο Πάολο όταν παρατήρησε μια παρέα μηχανόβιων να τον τραβούν συνεχώς φωτογραφίες.

Ρωτώντας τους λοιπόν για το αξιοθέατο που παρουσίαζε στα μάτια τους, εκείνοι έδειξαν την πλούσια γενειάδα του που τον έκανε φτυστό στον Οσάμα μπιν Λάντεν. Παρά το γεγονός ότι ο άντρας δεν είχε ιδέα από πολιτική και διεθνή ζητήματα τρομοκρατίας, έπαιζε στα δάχτυλα όπως φαίνεται το marketing και άλλαξε αμέσως το όνομα τη επιχείρησής του σε «Bar do Bin Laden». Ήταν το 2001…

Ο 54χρονος σήμερα Fernandes θυμάται ότι η κίνηση αυτή ήταν το μεγάλο βήμα για την εκτόξευση του μπαρ του στην κορυφή της νυχτερινής ζωής της πόλης: «Κανείς δεν με λέει πια Francisco, όλοι με φωνάζουν Οσάμα ή μπιν Λάντεν».

Παρά την κυνικότητα της επιχειρηματικής στρατηγικής, ο μπάρμαν δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα γεννούσε μόδα στη Βραζιλία. Το περιώνυμο του μπαρ του έκανε πολλούς μιμητές να ακολουθήσουν τα βήματά του, κι έτσι σήμερα τα θεματικά μπαρ με τον αλλοτινό αρχιτρομοκράτη της αλ-Κάιντα κυριαρχούν στη νυχτερινή διασκέδαση του Σάο Πάολο, αλλά και του Ρίο: μπαρ, κλαμπ, καντίνες, ακόμα και «κυριλέ» εστιατόριο είναι αφιερωμένα στον διαβόητο Οσάμα. Ακόμα και συνεργείο αυτοκινήτων εμφανίστηκε με τον μπιν Λάντεν σύμβολο (Bin Laden Bombas)!

Όσο για το δημοφιλέστερο τέτοιο θεματικό μπαρ του Ρίο, το «Caverna do Bin Laden», αυτοπεριγράφεται ως «το μέρος όπου μαζεύονται οι Ταλιμπάν». Και βέβαια η μεγαλύτερη ατραξιόν του δεν είναι άλλη από την εμφάνιση του μπιν Λάντεν στο happy hour, με άλλον έναν βραζιλιάνο σωσία του δηλαδή να απολαμβάνει αμέριμνος το κοκτέιλ του την ώρα των φτηνών ποτών.

Και είναι η λαοφιλία που απολαμβάνει ο Οσάμα στη Βραζιλία που έχει αναγκάσει μπόλικους ιδιοκτήτες μπαρ να προβούν σε αντίστοιχες μετατροπές: η Therezinha Αlvaro de Paula Texeira και ο σύζυγός της, Helio, δεν μπορούσαν να βρουν όνομα για το μαγαζί τους πίσω στο 2001, στη βιομηχανική πόλη Juiz de Fora.

Όταν λοιπόν ο νεαρόκοσμος που σύχναζε παρατήρησε την ομοιότητα του άντρα της με τον ηγέτη των Ταλιμπάν, το πρόβλημα λύθηκε αυτομάτως: το «Bar Bin Laden» γεννήθηκε, με τη γυναίκα να ανακαλεί ότι τη μέρα που σκοτώθηκε ο Ταλιμπάν μαχητής συνέρρευσε εκεί όλο το τοπικό πανεπιστήμιο!

Κανείς ωστόσο δεν έχει κλέψει τα σκήπτρα από τον γεννήτορα της μόδας Francisco Fernandes, τον μπάρμαν που αποτελεί πλέον τουριστική ατραξιόν και έχει επισκεφθεί για ρεπορτάζ ακόμα και το Al Jazeera…