Την ώρα που η κατάσταση στις ΗΠΑ παραμένει τεταμένη, έπειτα από μήνες διαδηλώσεων κατά της αστυνομικής βίας, το βράδυ της Δευτέρας (04/10) έγινε γνωστό από τις Αρχές πως ασκήθηκε δίωξη σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού για τη δολοφονία ενός 31χρονου Αφροαμερικανού στο Τέξας.
Η έρευνα, την οποία διεξήγαγαν οι Texas Rangers και η Πολιτειακή Αστυνομία του Τέξας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η συμπεριφορά του αστυνομικού, Σον Λούκας, δεν ήταν «αντικειμενικά αιτιολογημένη», όπως δήλωσε σήμερα το υπουργείο Δημόσιας Ασφαλείας του Τέξας στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Ο αστυνομικός κρατείται στη φυλακή της κομητείας Χαντ, στο βορειοανατολικό Τέξας.
Ο Λούκας απάντησε «το Σάββατο γύρω στις 20.24» σε μια κλήση στη μικρή πόλη Γουόλφ Σίτι, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το Ντάλας, σχετικά με έναν καυγά, που βρισκόταν σε εξέλιξη. Εκεί, ήλθε σε επαφή με έναν Αφροαμερικανό ηλικίας 31 ετών, τον Τζόναθαν Πράις, που είχε εμπλακεί στις ταραχές.
Όπως αναφέρουν οι Αρχές και βάσει των όσων αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αστυνομικός «επιχείρησε να συλλάβει τον Πράις, ο οποίος αντιστάθηκε χωρίς να υιοθετήσει απειλητική συμπεριφορά και κατόπιν άρχισε να απομακρύνεται».
Ο Λούκας, στη συνέχεια, έκανε χρήση του τέιζέρ του και μετά του υπηρεσιακού όπλου του τραυματίζοντας τον Πράις, ο οποίος διακομίστηκε στο νοσοκομείο, όπου όμως άφησε την τελευταία του πνοή.
Την Κυριακή (03/10), ο δήμος του Γουόλφ Σίτι γνωστοποίησε στο Facebook ότι «ένας αστυνομικός ενεπλάκη σε περιστατικό με πυροβολισμούς» και τέθηκε «σε διαθεσιμότητα», όσο οι Texas Rangers διεξήγαγαν έρευνα για το περιστατικό.
Ο δικηγόρος Λι Μέριτ, που εκπροσωπεί την οικογένεια του θύματος, εξέφρασε χθες τη λύπη του, με ανάρτηση στο Facebook, διότι η σύλληψη του Λούκας, δύο ημέρες μετά τα γεγονότα, «δεν έγινε σύντομα». Όπως επισήμανε, «αυτό θα έπρεπε να γίνει την ημέρα που σκότωσε» τον Τζόναθαν Πράις.
Επίσης, ο δικηγόρος περιέγραψε το θύμα ως έναν «τοπικό ήρωα», «τον οποίο αγαπούσαν τόσοι πολλοί άνθρωποι», ο οποίος είχε παρέμβει αφού είδε έναν άνδρα να επιτίθεται σε μία γυναίκα. Όταν η Αστυνομία έφθασε στο σημείο, ο Πράις είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά κι είχε επιχειρήσει να εξηγήσει τι είχε συμβεί, προτού τον στοχοθετήσουν, έγραψε ο Λι Μέριτ.
Μισέλ Ομπάμα: Ρατσιστής πρόεδρος που διασπείρει τον φόβο ο Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «ρατσιστής» και διασπείρει «τον φόβο και τη σύγχυση» στην ψυχή των Αμερικανών, δήλωσε σήμερα (05/10) η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, κατακεραυνώνοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ, λιγότερο από έναν μήνα πριν από τις προεδρικές εκλογές στη χώρα.
«Αυτό που ο πρόεδρος κάνει είναι ξεκάθαρα λάθος, είναι ηθικά λάθος και ναι, είναι ρατσιστικό», κατηγορεί η Ομπάμα τον Ρεπουμπλικανό δισεκατομμυριούχο, αναφερόμενο στο κύμα διαδηλώσεων εναντίον της αστυνομικής βίας, το οποίο εξομοίωσε ο Τραμπ με «εσωτερική τρομοκρατία».
Οι αντιρατσιστικές διαδηλώσεις, τις οποίες πυροδότησε ο θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ, είχαν οδηγήσει, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε ταραχές και είχαν καταλήξει σε τραγωδία, μετά την παρέμβαση ακροδεξιών.
Όμως, «μονάχα ένα μικρό μέρος των διαδηλώσεων γνώρισε βιαιότητες», διαβεβαίωσε η Μισέλ Ομπάμα, σε ένα βιντεομήνυμά της, μέσω του οποίου προέτρεπε τους πολίτες να κινητοποιηθούν υπέρ του Δημοκρατικού υποψηφίου, Τζο Μπάιντεν, ενός ηγέτη που έχει «την καρδιά, την εμπειρία και την ιδιοσυγκρασία που είναι απαραίτητες για να μας οδηγήσουν σε καλύτερες ημέρες».
Μπροστά στα «ψέματα» του Τραμπ και τις «τρελές θεωρίες συνωμοσίας που επαναλαμβάνει ξανά και ξανά», «ακόμα και οι λογικοί άνθρωποι μπορεί να φοβηθούν», τόνισε η πρώην πρώτη κυρία. Και συμπλήρωσε: «Και το μοναδικό πράγμα στο οποίο αυτός ο πρόεδρος είναι πραγματικά καλός, είναι να χρησιμοποιεί τον φόβο και τη σύγχυση και να διασπείρει ψέματα για να κερδίσει».
«Εάν η αριστερά κερδίσει την εξουσία, θα κατεδαφίσουν τα αστικά προάστια», είχε πει ο Ντόναλντ Τραμπ στα τέλη Αυγούστου, στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών. Οι Δημοκρατικοί υπερασπίζονται «τους αναρχικούς, τους ταραξίες, όσους λεηλατούν και εκείνους που καίνε τη σημαία», είχε συμπληρώσει.
«Ο ρατσισμός, ο φόβος, ο διχασμός. Πρόκειται για ισχυρά όπλα και μπορούν να καταστρέψουν ένα έθνος, εάν δεν τους επιτεθούμε κατά μέτωπο», είπε η σύζυγος του πρώτου μαύρου προέδρου στην ιστορία των ΗΠΑ απευθυνόμενη στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους.