Η Ουάσινγκτον απηύθυνε προειδοποίηση προς τη Μόσχα, έπειτα από επιθέσεις φιλορωσικών ένοπλων ομάδων εναντίον πόλεων στην ανατολική Ουκρανία, οι οποίες καταγγέλθηκαν από τη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Κιέβου ως «επίθεση» της Ρωσίας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν δήλωσε πως είναι «πολύ ανήσυχος» μπροστά στον «αυξανόμενο κίνδυνο να εκδηλωθούν βίαιες συγκρούσεις» και κάλεσε όλους τους πρωταγωνιστές της κρίσης στην Ουκρανία «να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση» και να προχωρήσουν σε διάλογο για να μειωθεί η ένταση.
Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προειδοποίησε τηλεφωνικά το ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ πως η Μόσχα θα αντιμετωπίσει «επιπλέον συνέπειες», αν η ένταση με τη γειτονική Ουκρανία δεν μειωθεί και αν τα ρωσικά στρατεύματα δεν αποσυρθούν από τα σύνορα.
Σύμφωνα με έναν υψηλόβαθμο αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Κέρι εξέφρασε στον Λαβρόφ «τη βαθιά ανησυχία του» για το γεγονός ότι οι επιθέσεις που είχαν πραγματοποιηθεί το πρωί από ενόπλους ήταν «ενορχηστρωμένες και συγχρονισμένες, με τον ίδιο τρόπο που ήταν και οι προηγούμενες επιθέσεις στην ανατολική Ουκρανία και στην Κριμαία».
Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του κατήγγειλε αυτές «τις οργανωμένες εκστρατείες εξώθησης (στην αποσταθεροποίηση) και σε δολιοφθορές». Ανακοίνωσε επίσης πως ο αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάινεν θα μεταβεί στις 22 Απριλίου στο Κίεβο όχι μόνο για να επαναλάβει την υποστήριξη της Ουάσινγκτον προς τις αρχές του Κιέβου, αλλά και για να προσπαθήσει να βελτιώσει την ενεργειακή κατάσταση της χώρας αυτής.
Ενώ μάχες διεξάγονται σε πολλές πόλεις, ο προσωρινός πρόεδρος Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία μετά την ανατροπή στα τέλη Φεβρουαρίου του φιλορώσου προέδρου, συγκάλεσε χθες το βράδυ στο Κίεβο ένα συμβούλιο ασφαλείας, σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τα μεσάνηυκτα χωρίς να γίνουν ανακοινώσεις. «Οι συμμετέχοντες μελέτησαν τα ζητήματα και τα μέτρα σε σχέση με την εξομάλυνση της κατάστασης στην ανατολική Ουκρανία», αναφέρεται απλώς στην ανακοίνωση που εκδόθηκε.
Μαχητικοί εθνικιστές είχαν συγκεντρωθεί κοντά στο χώρο όπου διεξαγόταν η συνάντηση για να απαιτήσουν μια ισχυρή απάντηση από τις αρχές. Ο Ντμίτρο Γιάρος, αρχηγός του εθνικιστικού κόμματος Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας), ο οποίος χαρακτηρίζεται «φασίστας» από τους φιλορώσους, κάλεσε από την πλευρά του τους οπαδούς του να «προετοιμασθούν για δράση».
Αυτή η ενίσχυση των εντάσεων συμβαίνει σε μια στιγμή που η πραγματοποίηση συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και της ΕΕ έχει ανακοινωθεί για την ερχόμενη Πέμπτη στη Γενεύη και ενώ ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε πως η κρίση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τον εφοδιασμό της Ευρώπης με φυσικό αέριο.
Ο Αβάκοφ κατήγγειλε από την πλευρά του «μια εξωτερική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας», υποστηρίζοντας πως αυτοί που επιτέθηκαν είχαν «όπλα που χρησιμοποιούνται αποκλειστικά από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις».
Σύμφωνα με τον ίδιο, μάχες διεξήχθησαν κυρίως στις τοποθεσίες Κραματόρσκ και Κράσνι Λίμαν, στην επαρχία του Ντονέτσκ, η οποία έχει σύνορα με τη Ρωσία. Δεν έκανε λόγο για νεκρούς ή τραυματίες.
Ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε από την πλευρά του σε μια επίθεση που απωθήθηκε εναντίον ενός χημικού εργοστασίου στο Ντονέτσκ στο οποίο βρίσκονται αποθηκευμένα εκρηκτικά.
Οι φιλορώσοι ζητούν την ένωση με τη Ρωσία ή τουλάχιστον τη διενέργεια δημοψηφίσματος για περισσότερη περιφερειακή αυτονομία.
Στο Ντονέτσκ, περίπου 200 φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν το απόγευμα την έδρα της αστυνομίας, όπως διαπίστωσε το Γαλλικό Πρακτορείο. Δεν συνάντησαν καμιά αντίσταση και τα μέλη των δυνάμεων καταστολής που βρίσκονταν εκεί φάνηκαν να αλλάζουν στρατόπεδο, καθώς φόρεσαν φιλορωσικά εμβλήματα. Οι περισσότεροι διαδηλωτές στη συνέχεια έφυγαν και επιτόπου παρέμειναν μόνο γύρω στα 20 άτομα.