Αφού είχε πλεύσει προς τη Γαλλία, το σκάφος ανθρωπιστικών διασώσεων Alan Kurdi έδεσε σήμερα στο λιμάνι της Άρμπαταξ στη Σαρδηνία προκειμένου να αποβιβάσει εκεί τους 125 διασωθέντες μετανάστες που μεταφέρει, σύμφωνα με τις ιταλικές αρχές.
«Το Alan Kurdi έφθασε στο λιμάνι της Άρμπαταξ και έλαβε από τις λιμενικές αρχές οδηγίες να ρίξει την άγκυρα και να αναμένει περαιτέρω οδηγίες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση η γερμανική ΜΚΟ Sea-Eye.
Στη Ρώμη, το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών επιβεβαίωσε ότι επέτρεψε στο σκάφος να αποβιβάσει τους επιβαίνοντες σε αυτό, όπως μεταδίδει το AFP και αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Η ευρωπαϊκή διαδικασία μετεγκατάστασης ξεκίνησε την ίδια στιγμή με την έγκριση που δόθηκε στα αιτήματα αυτά [να δέσει και να αποβιβάσει τους μετανάστες]. Το 80% των διασωθέντων μεταναστών θα μεταφερθούν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες», ανέφερε σε μια ανακοίνωση το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών.
? Die #AlanKurdi soll vor Sardinien ankern. Die französische Regierung appellierte zuletzt an Italien. Die deutschen und italienischen Behörden müssen jetzt erklären, warum man sich ganze vier Tage in Stillschweigen aus der Verantwortung gestohlen hat.https://t.co/c8KeGTfyAd
— sea-eye (@seaeyeorg) September 24, 2020
Η Γαλλία είχε ζητήσει χθες, Τετάρτη, από την Ιταλία να επιτρέψει την αγκυροβόληση του Alan Kurdi το οποίο διέσωσε το Σάββατο 133 ανθρώπους στη Μεσόγειο, την ώρα που κατευθυνόταν προς το λιμάνι της Μασσαλίας (νότια Γαλλία) αφού δεν μπόρεσε να αποβιβάσει τους μετανάστες στις ιταλικές ακτές.
Παρόλα αυτά Ιταλοί ακτοφύλακες απομάκρυναν οκτώ ανθρώπους, ανάμεσά τους και ένα βρέφος πέντε μηνών, από το σκάφος. Τουλάχιστον 50 ανήλικοι εξακολουθούν να βρίσκονται πάνω στο Alan Kurdi, ανάμεσά τους πολλοί ασυνόδευτοι, σύμφωνα με τη Sea-Eye.
Στο σκάφος επιβαίνουν επίσης μικρά παιδιά αλλά η κατάσταση των διασωθέντων χαρακτηρίζεται «σταθερή» από τη ΜΚΟ.
«Αν και ορισμένοι χρειάστηκε να λάβουν ιατρική φροντίδα για ναυτία, δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα πάνω στο πλοίο», εκτίμησε η Sea-Eye.