Όλο και πιο συχνή γίνεται η άσκηση ρατσιστικής βίας κατά των Ρομά στην ανατολική και στη δυτική Ευρώπη, επισημαίνεται σε έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες και στην οποία παρουσιάζονται τα αποτελέσματα έρευνας σε Τσεχία, Γαλλία και Ελλάδα.
«Η βία, η παρενόχληση και ο εκφοβισμός των Ρομά και των κοινοτήτων τους από την αστυνομία και από ιδιώτες ή ακροδεξιές ομάδες, έχουν ευρέως διαδοθεί» αναφέρει η έκθεση. Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει την ΕΕ ότι δεν προστατεύει τους Ρομά από τη ρατσιστική βία, ενώ παρατηρεί ότι τα ευρωπαϊκά κράτη σε ορισμένες περιπτώσεις τροφοδοτούν τις διακρίσεις, τον εκφοβισμό και τη βία κατά των Ρομά.
Η Διεθνής Αμνηστία έχει καταγράψει δεκάδες χιλιάδες διωγμούς Ρομά από τα σπίτια τους κάθε χρόνο, καθώς και τον παράλληλο εξαναγκασμό τους να ζουν σε καταυλισμούς, συχνά χωρίς θέρμανση και καθαρό νερό.
Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, οι Ρομά είναι «θύματα βίας υποκινούμενης από ρατσισμό» υφίστανται διακρίσεις και συχνά δεν τους επιτρέπεται πρόσβαση σε αξιοπρεπή περίθαλψη, παιδεία και εργασία, ενώ οι κυβερνήσεις δεν εργάζονται με ζήλο για τον περιορισμό του φαινομένου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας στην Ελλάδα
Όσον αφορά την Ελλάδα, επισημαίνεται ότι φιλοξενεί περίπου 250.000 με 350.000 Ρομά, οι οποίοι ζουν σε καταυλισμούς και συχνά είναι θύματα επιδρομών και αυθαίρετων κρατήσεων από την αστυνομία.
Τους πρώτους εννιά μήνες του 2013, η Ελληνική Αστυνομία εισέβαλε σε 1.131 καταυλισμούς Ρομά, σε όλη τη χώρα. Περισσότεροι από 52.000 Ρομά ελέγχθηκαν (πολλοί επανειλημμένα) και περίπου 19.000 οδηγήθηκαν σε αστυνομικά τμήματα. Από αυτούς περίπου 1.300 συνελήφθησαν, κάποιοι εκ των οποίων για παράβαση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας. Η έκθεση σχολιάζει ότι η αναλογία των ελέγχων προς τον αριθμό των Ρομά που ζουν στην Ελλάδα δίνει μια ένδειξη της κλίμακας στην οποία πραγματοποιούνται αστυνομικές επιδρομές και έλεγχοι με χαρακτήρα διακρίσεων.
Μεταξύ άλλων περιστατικών, η έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για την κατάσταση των Ρομά στην Ελλάδα αναφέρεται και
στην πρόσφατη ιστορία της μικρής Μαρίας, επισημαίνοντας τα εξής:
«Τον Οκτώβριο του 2013, η μεταχείριση των Ρομά της Ελλάδας έγινε πρωτοσέλιδο μετά τη σύλληψη ενός ζευγαριού Ρομά στα Φάρσαλα για απαγωγή, κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιδρομής στον καταυλισμό τους, η οποία οδήγησε σε υποψίες για την ταυτότητα του παιδιού που ζούσε μαζί τους, καθώς -σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας- είχε “λευκή χροιά δέρματος, ξανθά μαλλιά και πράσινα μάτια, χαρακτηριστικά που διαφοροποιούνται πλήρως από αυτά [εκείνων]… που φέρονται ως γονείς του”. Αργότερα, τεστ DNA έδειξε ότι η Μαρία ήταν η βιολογική κόρη μιας οικογένειας Ρομά που ζούσε στη Βουλγαρία. Η κάλυψη της υπόθεσης από τα μέσα ενημέρωσης υπέθετε σε μεγάλο βαθμό ότι το ζευγάρι είχε απαγάγει το “ξανθό αγγελούδι” και έχασαν το ενδιαφέρον τους μόλις η Μαρία διαπιστώθηκε ότι ήταν και η ίδια Ρομά, αποκαλύπτοντας έτσι τον βαθμό εχθρότητας και στιγματισμού που αντιμετωπίζει μια ήδη περιθωριοποιημένη κοινότητα» αναφέρεται στην έκθεση.