Προειδοποιήσεις να μην υπάρχει ευπιστία και υποχωρητικότητα απέναντι στο Ιράν, απεύθυνε ο πρόεδρος του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, μετά τις σημερινές συνομιλίες του με τον ομοσπονδιακό πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ στη Βιέννη, όπου πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη, την τελευταία του σε ευρωπαϊκή χώρα πριν τη λήξη της επταετούς θητείας του τον ερχόμενο Ιούλιο.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος –ο οποίος το απόγευμα συναντήθηκε και με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν– παρατηρώντας πως “ίσως η Τεχεράνη να έχει αλλάξει τον τόνο, απαιτούνται όμως και έργα”, επισήμανε ότι το Ιράν συνεχίζει να αποτελεί το μεγαλύτερο κίνδυνο για το Ισραήλ και θα πρέπει να αποδείξει πως δεν επιδιώκει πυρηνικά όπλα.

Όπως πρόσθεσε ο ίδιος, μπορεί ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί να λέει ότι το Ιράν δεν θέλει την ατομική βόμβα, ωστόσο αυτό κατασκευάζει βαλλιστικούς πυραύλους με μια εμβέλεια μεταξύ 1.000 και 2.000 χιλιομέτρων, τη στιγμή που δεν υπάρχει κανείς ο οποίος απειλεί το Ιράν, όπως υποστήριξε.

Ο κ. Πέρες τόνισε ακόμη πως, εάν στις συνομιλίες (ένα μέρος των οποίων διεξάγεται στη Βιέννη) ανάμεσα στα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γερμανίας με το Ιράν, για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, επιτευχθούν οριστικές συμφωνίες μέσα στην προθεσμία των έξι μηνών που έχει τεθεί, τότε το Ιράν θα μπορεί να είναι μία κανονική χώρα σε μια ειρηνική γειτονία, ενώ αν συνεχίσει με την απειλή τότε “θα πρέπει να τους σταματήσουμε με όλα τα μέσα”.

Από την πλευρά του ο Αυστριακός πρόεδρος Χάιντς Φίσερ εξέφρασε στην κοινή συνέντευξη Τύπου την ελπίδα ότι στη Μέση Ανατολή θα συνεχιστούν οι ειρηνευτικές συνομιλίες ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους, σημειώνοντας ότι υπάρχουν ευκαιρίες για να λυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα.

Ο Ισραηλινός πρόεδρος χαρακτήρισε την Αυστρία σημαντική χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και σημαντικό το ρόλο της Βιέννης στο Μεσανατολικό ως έδρα διεθνών οργανισμών και αυτός ήταν ένας, όπως σημείωσε, ένας από τους λόγους που ο ίδιος επέλεξε την αυστριακή πρωτεύουσα για το τελευταίο μεγάλο ταξίδι του στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Ισραηλινού προέδρου με τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν, ο οποίος εξήρε την διαρκή υποστήριξη από μέρους του κ. Πέρες του διαλόγου και της ειρηνικής οδού στη διένεξη ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.