Τη συνέχιση των παραβιάσεων του εμπάργκο όπλων που επιβλήθηκε το 2011 στη Λιβύη κατήγγειλε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η μεταβατική απεσταλμένη του Οργανισμού στη χώρα Στέφανι Ουίλιαμς.
Από την πρώτη παρουσίαση της κατάστασης την 8η Ιουλίου, «περίπου 70 αεροσκάφη έχουν προσγειωθεί σε αεροσκάφη στο ανατολικό τμήμα της χώρας προς υποστήριξη» του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ ενώ «περίπου τριάντα αεροσκάφη εστάλησαν σε αεροδρόμια της δυτικής Λιβύης» προς υποστήριξη της διεθνώς αναγνωρισμένης Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ), ανέφερε.
«Εννιά φορτηγά πλοία προσέγγισαν λιμάνια της δύσης προς υποστήριξη της ΚΕΣ ενώ τρία» πήγαν να υποστηρίξουν τις δυνάμεις του Χάφταρ, πρόσθεσε η Ουίλιαμς, χωρίς να δώσει καμία διευκρίνιση για το περιεχόμενο όλων αυτών των φορτίων.
Ξένες δυνάμεις που έχουν υποστηρικτικό ρόλο «ενισχύουν τις δυνατότητές τους στις κυριότερες λιβυκές αεροπορικές βάσεις σε ανατολή και δύση», συνόψιζε η Στέφανι Ουίλιαμς, καταγγέλλοντας την «κατάφωρη παραβίαση» της εθνικής κυριαρχίας της Λιβύης και του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ.
Η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη, η εντολή της οποίας θα πρέπει να ανανεωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ,«συνεχίζει να λαμβάνει πληροφορίες για την παρουσία σε μεγάλη κλίμακα μισθοφόρων και ξένων πρακτόρων, γεγονός που περιπλέκει (…) τις πιθανότητες μελλοντικής επίλυσης» της σύρραξης, είπε η ίδια.
Η ΚΕΣ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, υποστηρίζεται από την Τουρκία, ενώ το στρατόπεδο του Χάφταρ υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Ρωσία και την Αίγυπτο.
Σε πρόσφατη ενδιάμεση έκθεσή τους, ειδικοί του ΟΗΕ επιφορτισμένοι με την επιτήρηση του εμπάργκο κατήγγειλαν για ακόμη μια φορά ότι ο ρωσικός όμιλος Βάγκνερ συνεχίζει να παραβιάζει το εμπάργκο όπλων. «Οι δραστηριότητες των μισθοφόρων συνεχίζονται και, στην περίπτωση του ομίλου Βάγκνερ, αυξάνονται», αναφέρει το κείμενο, σύμφωνα με διπλωμάτη.
Οι αντίπαλες δυνάμεις των Χάφταρ και ΚΕΣ «λαμβάνουν ολοένα μεγαλύτερη υποστήριξη από κρατικούς και μη κρατικούς παράγοντες, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο μετατροπής (του πολέμου στη Λιβύη) σε «διεθνή ένοπλη σύγκρουση», κατά το προοίμιο της έκθεσης, για την οποία είχε πληροφόρηση το Γαλλικό Πρακτορείο.
«Το εμπάργκο όπλων παραμένει εντελώς αναποτελεσματικό. Στις περιπτώσεις των κρατών μελών που υποστηρίζουν άμεσα κάποιο μέρος στη σύρραξη, οι παραβιάσεις είναι εκτενείς, κατάφωρες και χωρίς το παραμικρό ενδιαφέρον για τις ενδεχόμενες κυρώσεις», κατά το κείμενο.
Η έκθεση επιβεβαιώνει διάφορες παραβιάσεις του εμπάργκο όπλων από «τα Εμιράτα, την Τουρκία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, τη Συρία και τη Ρωσία», πρόσθεσε η διπλωματική πηγή.
Ο Βασίλι Νεμπένζια απέρριψε τις κατηγορίες: «Δεν υπάρχει ούτε ένας Ρώσος ένστολος στη Λιβύη», είπε.