Αμερικανικό δικαστήριο ενέκρινε τη Δευτέρα το δικαίωμα του Πενταγώνου να μην παράσχει λεπτομερείς πληροφορίες για τα άτομα που κρατούνται στη φυλακή της αμερικανικής βάσης του Μπαγκράμ, στο Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε σχετικά η οργάνωση για την προάσπιση των πολιτικών ελευθεριών ACLU.

Η οργάνωση αυτή είχε προσφύγει κατά του υπουργείου Άμυνας και της CIA. Ζητούσε να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία όπως η εθνικότητα των κρατουμένων, η ημερομηνία φυλάκισής τους και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθησαν οι εκατοντάδες άνθρωποι που κρατούνται στη φυλακή αυτή.

Τον περασμένο Ιανουάριο το Πεντάγωνο έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τα ονόματα 645 κρατουμένων στη φυλακή Μπαγκράμ, κατόπιν αιτήματος της ACLU. Ο κατάλογος όμως είχε λογοκριθεί και περιλάμβανε μόνο το ονοματεπώνυμο κάθε κρατούμενου, όχι όμως και «άλλες σημαντικές πληροφορίες», σύμφωνα με την οργάνωση.

Η ACLU σε ανακοίνωσή της επέκρινε την απόφαση που εξέδωσε δικαστήριο της Νέας Υόρκης. Χαρακτήρισε μάλιστα τη φυλακή Μπαγκράμ «νέο Γκουαντάναμο».

«Οι άνθρωποι έχουν το δικαίωμα να γνωρίζουν εδώ και πόσο καιρό κρατούν οι ΗΠΑ άτομα σε στρατιωτική φυλακή και υπό ποιες συνθήκες, δήλωσε η δικηγόρος της ACLU, Μελίσα Γκούντμαν.