«Πατριώτες αξιωματικοί μου έσωσαν τη ζωή», υποστήριξε σήμερα ο αποπεμφθείς πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς όταν ρωτήθηκε για τον «μυστηριώδη» τρόπο με τον οποίο κατάφερε να φτάσει στη Ρωσία μετά τη φυγή του από το Κίεβο στις 21 Φεβρουαρίου.

«Βρέθηκα στη Ρωσία χάρη σε πατριώτες αξιωματικούς που με βοήθησαν να σωθώ», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το Ροστόφ επί του Ντον, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις. Ήταν όμως πιο περιγραφικός όσον αφορά τις μετακινήσεις του εντός της Ουκρανίας τις προηγούμενες ημέρες.

«Δεν δραπέτευσα. Αποφάσισα να φύγω από το Κίεβο για το Χάρκοβο», τη δεύτερη σε μέγεθος πόλη της Ουκρανίας, στα ανατολικά της χώρας, είπε. «Στη διαδρομή το αυτοκίνητό μου δέχτηκε πυρά από αυτόματα όπλα. Το αυτοκίνητο που με συνόδευε χτυπήθηκε σχεδόν απ’ όλες τις πλευρές», τόνισε.

Όπως εξήγησε, πήγε στο Χάρκοβο για να συναντηθεί με ηγετικά στελέχη του Κόμματος των Περιφερειών και έφτασε εκεί «αργά τη νύχτα» της 21ης Φεβρουαρίου. Την επόμενη ημέρα «η υπηρεσία ασφαλείας με ενημέρωσε για την επικείμενη άφιξη εξτρεμιστικών ομάδων» στην πόλη αυτή, συνέχισε, διαβεβαιώνοντας ότι «δεν αισθάνθηκε φόβο».

Εκείνη την ημέρα χωρίστηκε από τους δύο αξιωματούχους που τον συνόδευαν, τον προσωπάρχη του Αντρέι Κλιούγεφ και τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Βολοντίμιρ Ρίμπακ, καθώς οι δύο τελευταίοι έφυγαν από το Χάρκοβο για το Ντόνετσκ ενώ ο ίδιος κατευθύνθηκε στο Λούγκανσκ, μια πόλη κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας με τη Ρωσία. Δεν αποκάλυψε όμως εάν συνοδευόταν από μέλη της οικογένειάς του ή άλλα πρόσωπα.

«Αναχωρήσαμε με δύο ελικόπτερα αλλά η υπηρεσία ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας του στρατού μας είπε ότι αν δεν αλλάζαμε κατεύθυνση —είχαμε δηλώσει ότι κατευθυνόμασταν προς τη Ρωσία— θα έστελναν μαχητικά αεροσκάφη» και οι κυβερνήτες των ελικοπτέρων αποφάσισαν να επιστρέψουν στο Ντόνετσκ.

«Στη συνέχεια διέσχισα όλη τη χώρα με αυτοκίνητο για να πάω στην Κριμαία. Τώρα βρίσκομαι στο Ροστόφ επί του Ντον γιατί εδώ κοντά ζει ένας παλιός μου φίλος. Ήρθα εδώ για να με φιλοξενήσει για κάποιο διάστημα», πρόσθεσε, χωρίς να δώσει καμία διευκρίνιση για το πώς πέρασε από τη χερσόνησο της Κριμαίας στη Ρωσία.

Ο Γιανουκόβιτς υποσχέθηκε ωστόσο ότι θα επιστρέψει στην Ουκρανία «όταν οι συνθήκες θα είναι τέτοιες που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια του ίδιου και της οικογένειάς του».