«Δεν αποδεχόμαστε την κηδεμονία κανενός. Η Βενεζουέλα δεν φοβάται τον ιμπεριαλισμό.» δήλωσε ο κ. Τσάβες μιλώντας στην Ακαδημία Ανωτάτων Σπουδών της Τρίπολης, στη Λιβύη.

Σημειώνεται ότι ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι το Καράκας έχει κάθε δικαίωμα στον τομέα της ατομικής ενέργειας αλλά παράλληλα έχει και δεσμεύσεις: «Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια που εφαρμόζονται σε όλες τις χώρες, και αναμένουμε ότι (και η Βενεζουέλα) θα σεβαστεί τα κριτήρια αυτά» προειδοποίησε ο κ. Ομπάμα η χώρα του οποίου ήδη κατηγορεί το Ιράν (σύμμαχο της Βενεζουέλας) ότι επιχειρεί να αποκτήσει μέσω της τεχνολογίας αυτής πυρηνικά όπλα.

Ο κ.Τσάβες απάντησε σχετικά: «Μας ζητά να μην χρησιμοποιήσουμε τον πυρηνικό σταθμό για την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Βεβαίως και θα συμμορφωθούμε με το κριτήριο αυτό αλλά ο ίδιος σπέρνει αμφιβολίες με τις δηλώσεις του.» Σημειώνεται ότι η κατασκευή του πρώτου πυρηνικού σταθμού στη Βενεζουέλα θα γίνει με τη βοήθεια της Ρωσίας.

Ο κ. Τσάβες που έφτασε στη Λιβύη την Παρασκευή είχε πολύωρες συνομιλίες με τον λίβυο ηγέτη Μοαμάρ Καντάφι και δήλωσε ότι: «Είχαμε συνομιλίες για πολλές ώρες και προετοιμάζουμε υπογραφή πολλών συμφωνιών μεταξύ των δύο χωρών μας».

Μετά τη Λιβύη ο πρόεδρος Τσάβες θα επισκεφθεί την Πορτογαλία και στη συνέχεια τη Ρωσία, τη Λευκορωσία την Ουκρανία και το Ιράν.