Οι γεωλογικές διεργασίες στο εσωτερικό της Γης δε σταματούν ποτέ και πολλές φορές προκαλούν σεισμούς στην επιφάνεια του πλανήτη.
Η πραγματική αιτία των σεισμών που γεννώνται στο φλοιό της Γης «δηλώθηκε σωστά το 1760 από το Βρετανό John Michell, ο οποίος έγραψε πως οι σεισμοί και τα κύματα ενέργειας που δημιουργούν προκαλούνται από «μάζες πετρωμάτων που μετατοπίζονται, μίλια κάτω από την επιφάνεια» και θεωρείται πατέρας της επιστήμης της μελέτης των σεισμών, της Σεισμολογίας» γράφει η Wikipedia.
«Ο σεισμός ορίζεται ως η αισθητή ανατάραξη της επιφάνειας ενός ουράνιου σώματος που συνοδεύεται από σεισμικά κύματα που μεταφέρουν την ενέργεια του σεισμού. Σε πλανήτες με στερεό φλοιό, όπως η Γη, οι σεισμοί προκαλούν ανατάραξη της επιφάνειας του φλοιού και ο σεισμός γίνεται έτσι αισθητός από τους ανθρώπους» προσθέτει η ίδια πηγή.
Ο πιο καταστροφικός σεισμός στην ιστορία της ανθρωπότητας σημειώθηκε πριν από αρκετές εκατοντάδες χρόνια, στις 23 Ιανουαρίου του 1556 στην επαρχία Shaanxi της Κίνας, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας pravda.ru.
Αρκετά χρόνια μετά η ισχύς του σεισμού αυτού εκτιμήθηκε σε 8,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ. Εξαιτίας αυτού έχασαν τη ζωή τους 830.000 άνθρωποι. Τα αριθμητικά αυτά δεδομένα, προσθέτει το δημοσίευμα, προέκυψαν από τους φορολογικούς καταλόγους που περιείχαν τα ονόματα των κινέζων πολιτών, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να πληρώνουν φόρους. Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των θυμάτων του σεισμού αυτού μπορεί να ήταν πολύ μεγαλύτερος.
Στην Ευρώπη ο πιο καταστροφικός σεισμός σημειώθηκε το 1755 στην Πορτογαλία. Ήταν εντάσεως 9,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και ισοπέδωσε τη Λισαβόνα. Σκοτώθηκαν περισσότεροι από 90.000 άνθρωποι ενώ πάνω από 10.000 πνίγηκαν από τα κύματα τσουνάμι που ακολούθησαν.
Τα δύο τρίτα της πόλης έγιναν συντρίμμια, με αποτέλεσμα να καταστραφούν μοναδικά μνημεία και έργα τέχνης.
Στην Αφρική, ο πιο καταστροφικός σεισμός που «χτύπησε» την ήπειρο, σημειώθηκε το Φεβρουάριο του 1960 κοντά στο λιμάνι Agadir στο Μαρόκο.
Ο σεισμός ήταν εντάσεως 7,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και προκάλεσε το θάνατο 12.000 ανθρώπων. Οι περισσότεροι σκοτώθηκαν από τα κύματα τσουνάμι, που προκλήθηκαν από το σεισμό.
Στη Νότια Αμερική οι σεισμοί είναι κοινό φαινόμενο. Ο πιο καταστροφικός σεισμός που έγινε ποτέ εκεί σημειώθηκε το 1970 κοντά στην πόλη Chimbote του Περού.
Η ισχύς του σεισμού μπορεί να μην ήταν πολύ μεγάλη, 5,7 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, όμως εξαιτίας αυτού σκοτώθηκαν περίπου 70.000 άνθρωποι, καθώς πολλά χωριά στη γύρω περιοχή βυθίστηκαν στην κυριολεξία… στα έγκατα της Γης!
Στη Βόρεια Αμερική, το πιο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1906 κοντά στο Σαν Φρανσίσκο.
Από τους 8,2 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ σκοτώθηκαν 7.000 άνθρωποι, ενώ πιστεύεται ότι τα περισσότερα θύματα του σεισμού σκοτώθηκαν ως αποτέλεσμα των πυρκαγιών που προκλήθηκαν.
Στην Ευρασία, και πιο συγκεκριμένα στο ασιατικό τμήμα της ηπείρου, ο σχετικά πρόσφατος σεισμός που σημειώθηκε κοντά στο νησί της Σουμάτρας στις 26 Δεκεμβρίου του 2004, ήταν ο πιο ισχυρός που έχει σημειωθεί ποτέ στην περιοχή. Από το σεισμό και τα τεράστια κύματα τσουνάμι που ακολούθησαν σκοτώθηκαν 230.000 άνθρωποι.
Δε θα μπορούσαμε να παραλείψουμε μια αναφορά στο φονικό σεισμό που σημειώθηκε στις 11 Μαρτίου του 2011 στη βορειοανατολική Ιαπωνία.
Ο σεισμός ήταν μεγέθους 9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, το επίκεντρό του εντοπίστηκε στο νησί Χονσού και είχε διάρκεια – ρεκόρ 5 λεπτά, αναφέρει η Wikipedia.
Ο σεισμός προκάλεσε τσουνάμι σε πολλές περιοχές της χώρας, το οποίο ξεκίνησε να διαδίδεται στον Ειρηνικό ωκεανό προς όλες τις κατευθύνσεις, με αποτέλεσμα να εκδίδονται προειδοποιήσεις για τσουνάμι στη Νέα Ζηλανδία, την Αυστραλία, Ρωσία, Γκουαχάν, Φιλιππίνες, Ινδονησία, Παπούα Νέα Γουϊνέα, Ναουρού, Χαβάη, Βόρειες Μαριάνες (ΗΠΑ) και στην Ταϊβάν, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στις ιαπωνικές ακτές, το ύψος του τσουνάμι έφτασε τα 10 μέτρα και συμπαρέσυρε σπίτια, κτίρια και αυτοκίνητα, κατά τόπους μέχρι και 20 χιλιόμετρα στο εσωτερικό της στεριάς.
Στις 21 Μαρτίου, οι ιαπωνικές αρχές ανακοίνωσαν πως οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι έφτασαν τους 8.805, συν 2.628 τραυματίες, ενώ αγνοούνται 12.664 άνθρωποι. Ο πιο πρόσφατος απολογισμός είναι 15.365 νεκροί, 5.363 τραυματίες και 8.206 αγνοούμενοι, γράφει η ακόμη η Wikipedia.