Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο σήμερα στο Νταβός την αποστολή από την χώρα του στην Συρία ομάδων μαχητών της Χεζμπολάχ, της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου, προκειμένου να πολεμήσουν στο πλευρό του συριακού καθεστώτος.

«Δεν στέλνουμε άνδρες στην Συρία. Η Χεζμπολάχ λαμβάνει τις δικές της αποφάσεις» δήλωσε ο Ζαρίφ κατά τη διάρκεια συζήτησης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, απαντώντας σε ερώτηση του συντονιστή ο οποίος κατηγόρησε την Τεχεράνη ότι στέλνει μέλη της Χεζμπολάχ στη Συρία.

Το Ιράν, ένας από τους στενότερους συμμάχους του συριακού καθεστώτος, απορρίπτει πάντοτε τους ισχυρισμούς ότι έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στη Συρία, και λέει ότι δεν διαθέτει εκεί παρά μόνο συμβούλους.

Πιστός στην πολιτική γραμμή του προέδρου Χασάν Ροχανί, ο οποίος έκανε χθες μια επίθεση γοητείας προς τους πολιτικούς και οικονομικούς ηγέτες από ολόκληρο τον κόσμο που έχουν συγκεντρωθεί στο Νταβός για την ετήσια Σύνοδο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, μιλώντας για ένα «καλύτερο μέλλον».

«Ίσως του χρόνου μπορέσουμε να ξανασυναντηθούμε εδώ έχοντας επιλύσει τη συριακή κρίση. Το Ιράν έχει δεσμευτεί απόλυτα σε αυτό το μέλλον» τόνισε.

«Βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι», προσέθεσε κι ευχήθηκε να «μπει τέλος στην ψευδαίσθηση ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια στρατιωτική λύση» στη Συρία. «Δεν υπάρχουν διαρθρωτικά εμπόδια σε μία λύση» υπογράμμισε την ώρα που στη Γενεύη ο μεσολαβητής του ΟΗΕ για τη συριακή κρίση Λαχντάρ Μπραχίμι ανακοίνωνε ότι οι εκπρόσωποι του καθεστώτος και της αντιπολίτευσης θα καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αύριο Σάββατο.

Ο Ζαρίφ εξάλλου επανέλαβε, όπως ο πρόεδρος Ροχανί, ότι το Ιράν διατηρεί «καλές σχέσεις» με τους γείτονές του, υπενθυμίζοντας ότι εκείνος ταξίδεψε στο Ιράκ το Σεπτέμβριο πραγματοποιώντας την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό. «Είμαι έτοιμος να πάω στη Σαουδική Αραβία» διαβεβαίωσε, την ώρα που οι σχέσεις ανάμεσα στις δύο μεγάλες περιφερειακές δυνάμεις είναι τεταμένες.