Στη διεθνή σύνοδο για τη Συρία, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μοντρέ της Ελβετίας, η συριακή αντιπολίτευση κατηγόρησε σήμερα το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ ότι συμπεριφέρθηκε σαν «μαφία» εκτιμώντας ότι βγήκε κερδισμένη από την άτυπη συνάντηση μεταξύ της κυβέρνησης και των αντιπολιτευόμενων.
«Το καθεστώς επανέλαβε τα ίδια λόγια. Συμπεριφέρθηκε σαν μαφία, με ένα ύφος που απείχε πολύ από τη διπλωματία», δήλωσε ο Χάντι αλ Μπάχρα, μέλος της αντιπροσωπείας του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού της αντιπολίτευσης.
Ο αλ Μπάχρα αναφερόταν στην ομιλία του Σύρου υπουργού εξωτερικών Ουάλιντ Μουάλεμ, του επικεφαλής της αντιπροσωπείας της συριακής κυβέρνησης, ο οποίος κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι είναι «προδότες» κι αγνόησε τα αιτήματα του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν που του ζήτησε επανειλημμένα να σεβαστεί τον χρόνο που του είχε δοθεί για την ομιλία του.
«Αυτό που συνέβη χθες ήταν προφανώς προς όφελός μας», πρόσθεσε ο Μπάχρα, την ώρα που οι δύο πλευρές μετέβαιναν στη Γενεύη από το Μοντρέ για να ξεκινήσουν αύριο Παρασκευή διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για πρώτη φορά από την έναρξη του εμφυλίου τον Μάρτιο του 2011.
«Όλες οι χώρες δήλωσαν ξεκάθαρα ότι στόχος της συνόδου ήταν να συζητηθεί μια διαδικασία πολιτικής μετάβασης και η δημιουργία μιας μεταβατικής κυβέρνησης» και όχι «η μάχη κατά της τρομοκρατίας», όπως το επιθυμεί το καθεστώς, που χαρακτηρίζει τους εξεγερμένους «τρομοκράτες», διευκρίνισε ο ίδιος.
«Λάβαμε πολύ θετικές αντιδράσεις από το εσωτερικό της Συρίας», υπογράμμισε ο Μπάχρα. «Για πρώτη φορά αισθανόμαστε ότι ο Συνασπισμός χαίρει τόσης υποστήριξης από τους Σύρους», επεσήμανε.
«Θα πάμε στη Γενεύη σήμερα όπου θα πραγματοποιηθούν προπαρασκευαστικές και ξεχωριστές συναντήσεις μεταξύ του Λάκνταρ Μπραχίμι (απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία) μεταξύ μελών των δύο αντιπροσωπειών, ενόψει των διαπραγματεύσεων που ξεκινούν αύριο», είπε ο αλ Μπάχρα.
Ο Μπραχίμι θα συναντηθεί σήμερα ξεχωριστά με τις αντιπροσωπείες των δύο πλευρών. Η συναντήσεις θα επικεντρωθούν στην επίτευξη τοπικών εκεχειριών και την ανταλλαγή κρατουμένων.
«Έχουμε κάποιες αρκετά ξεκάθαρες ενδείξεις ότι οι πλευρές είναι διατεθειμένες να συζητήσουν τα θέματα της πρόσβασης σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη, την απελευθέρωση των κρατουμένων και την επιβολή τοπικών εκεχειριών», δήλωσε ο κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου.