Η Ρωσία αρχίζει σήμερα μια προσεκτική άρση του lockdown κατά περιφέρειες, βασιζόμενη στην χαμηλή θνητότητα που εμφανίζει ο νέος κορονοϊός στη χώρα, παρόλο που καταγράφηκαν και πάλι σήμερα εκεί περισσότερα από 10.000 νέα κρούσματα Covid-19.
Με 232.243 επιβεβαιωμένα κρούσματα από την αρχή της επιδημίας, σύμφωνα με τις επίσημες στατιστικές, από τα οποία 10.899 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο, η Ρωσία είναι μεταξύ των τριών ή τεσσάρων χωρών που καταγράφουν τα περισσότερα κρούσματα.
Από την αρχή του Μαΐου, καταγράφονται καθημερινά περισσότερα από 10.000 κρούσματα, μια εξέλιξη την οποία η Ρωσία εξηγεί επικαλούμενη την πολιτική των μαζικών διαγνωστικών τεστ που ακολουθεί, καθώς έχει κάνει περίπου 5,8 εκατομμύρια τέτοια τεστ, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.
Η θνητότητα παραμένει πάντως επισήμως πολύ χαμηλή, με 2.116 νεκρούς (107 καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο), σε σύγκριση με χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία ή ακόμη και η Γερμανία, που συχνά αναφέρεται ως πρότυπο για τον τρόπο που διαχειρίσθηκε την κρίση.
Η Ρωσία, η οποία επλήγη αργότερα από την πανδημία, εξηγεί αυτή τη χαμηλή θνητότητα λέγοντας πως άντλησε τα διδάγματα από την εξέλιξη της επιδημίας στη δυτική Ευρώπη, κλείνοντας γρήγορα τα σύνορά της, αναδιοργανώνοντας πλήρως το νοσοκομειακό της σύστημα και προχωρώντας σε μαζική ιχνηλάτηση για να απομονώσει τα ασυμπτωματικά ή με ελαφρά συμπτώματα κρούσματα της Covid-19.
Επίσης επέβαλε κατ’ οίκον περιορισμό στους ευάλωτους πληθυσμούς, κυρίως στους ηλικιωμένους.
Ορισμένοι παρατηρητές θεωρούν πως η Ρωσία έχει υποβαθμίσει κατά μερικές χιλιάδες τη θνητότητα και υποπτεύονται πως οι αρχές αποδίδουν σε άλλες αιτίες θανάτους ασθενών με Covid-19.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε χθες, Δευτέρα, εντολή για μια βραδεία και προσεκτική άρση του lockdown κατά περιφέρειες σε όλη τη Ρωσία, βάζοντας τέλος σε μια περίοδο αδειών μετ’ αποδοχών για τους εργαζομένους, που ισχύει από τα τέλη Μαρτίου.
Κάθε περιφέρεια μπορεί έτσι να άρει σιγά-σιγά από σήμερα ορισμένους περιορισμούς –ανοίγουν κομμωτήρια, πάρκα κλπ.– ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση, καθώς και με των αριθμό των κλινών εντατικής και των αναπνευστήρων που είναι διαθέσιμοι.
Η Μόσχα, κύρια εστία της επιδημίας με 121.301 διαπιστωμένα κρούσματα, χρειάσθηκε να παρατείνει μέχρι τις 31 Μαΐου το lockdown που ισχύει στην πόλη.
Η μοναδική χαλάρωση που έγινε στην πρωτεύουσα είναι η επαναλειτουργία από σήμερα βιομηχανιών και εργοταξίων, τομέων που αντιπροσωπεύουν μισό εκατομμύριο εργαζομένους. Κατά συνέπεια η μάσκα και τα γάντια προστασίας κατέστησαν υποχρεωτικά στις δημόσιες συγκοινωνίες και τους κλειστούς δημόσιους χώρους, όπως στα σουπερμάρκετ.
Σε εφαρμογή σύστημα εντοπισμού επαφών στη Δανία
Η Δανία θα αυξήσει σημαντικά τη διενέργεια διαγνωστικών τεστ για την Covid-19 και θα θέσει σε εφαρμογή ένα σύστημα εντοπισμού επαφών προκειμένου να αποτρέψει ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Μέτε Φρεντέρικσεν.
«Αν η εξάπλωση αναζωπυρωθεί, θα πρέπει να το ξέρουμε εγκαίρως. Αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε έναν αποτελεσματικό εντοπισμό της εξάπλωσης του ιού», δήλωσε η Φρεντέρικσεν στους δημοσιογράφους.
«Πρέπει να απομονώσουμε τους ασθενείς, έτσι ώστε να μπορούμε να σπάσουμε τις αλυσίδες μετάδοσης χωρίς να χρειάζεται να κλείσουμε και πάλι την κοινωνία», είπε.