Τέσσερις αμερικανοί στρατιώτες που βρίσκονταν σε αποστολή για την ασφάλεια στη Λιβύη, τέθηκαν υπό κράτηση χθες από τις λιβυκές αρχές, πριν αφεθούν σήμερα ελεύθεροι, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.
«Οι τέσσερις στρατιώτες που κρατούνταν από τη λιβυκή κυβέρνηση, απελευθερώθηκαν», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Πσάκι, δύο ώρες μετά την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την κράτηση των τεσσάρων στρατιωτών.
«Προσπαθούμε ακόμη να διαπιστώσουμε τα γεγονότα που έχουν σχέση με το περιστατικό αυτό. Οι στρατιώτες τέθηκαν υπό κράτηση ενώ επιχειρούσαν στην περιοχή Σαμπράτα (60 χλμ. δυτικά της Τρίπολης) στο πλαίσιο των προσπαθειών μας για την προετοιμασία θεμάτων ασφαλείας», πρόσθεσε χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες για τις συνθήκες και τον τόπο κράτησης των στρατιωτών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα New York Times που επικαλείται αμερικανούς αξιωματούχους, οι τέσσερις στρατιώτες, μέλη της ομάδας ασφαλείας της αμερικανικής πρεσβείας στην Τρίπολη, εργάζονταν πάνω σε σενάρια αντιμετώπισης πιθανής απομάκρυνσης του προσωπικού της διπλωματικής αποστολής στη Λιβύη.
Τουλάχιστον δύο χρόνια μετά την κατάρρευση του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011, η έλλειψη ασφάλειας στη Λιβύη παραμένει μείζον θέμα και η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλί Ζεϊντάν προσπαθεί να αντιμετωπίζει την ανεξέλεγκτη βία και εκτεταμένη δράση των πολιτοφυλακών. Οι μεταβατικές αρχές επιδιώκουν τη συγκρότηση επαγγελματικών ένοπλων δυνάμεων και αστυνομίας, αποστολή των οποίων είναι να αποκαταστήσουν την τάξη στη χώρα.
Οι ΗΠΑ ήταν ο στόχος τον Σεπτέμβριο του 2012 ένοπλης επίθεσης εναντίον του προξενείου τους στη Βεγγάζη της ανατολικής Λιβύης, η οποία στοίχισε τη ζωή του αμερικανού πρεσβευτή και ακόμη τριών πρακτόρων. Στις αρχές Δεκεμβρίου ένας αμερικανός εκπαιδευτικός έχασε τη ζωή του από πυρά επίσης στη Βεγγάζη.
Στα τέλη Νοεμβρίου ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο βρετανός ομόλογός του Ουίλιαμ Χέιγκ είχαν δεχτεί στο Λονδίνο τον λίβυο πρωθυπουργό και δεσμεύτηκαν να βοηθήσουν τη χώρα του να καταπολεμήσει τη βία και τις πολιτοφυλακές. Ταυτόχρονα το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι ο αμερικανικός στρατός προετοιμάζεται για να εκπαιδεύσει 5.000 έως 8.000 λίβυους στρατιώτες στη Βουλγαρία, ώστε να βοηθήσει την Τρίπολη να συγκροτήσει επαγγελματικό στρατό.
Ωστόσο ΗΠΑ και Λιβύη είναι σε αντιπαράθεση από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν οι αμερικανικές ειδικές δυνάμεις συνέλαβαν στην Τρίπολη τον Λίβυο Αμπού ‘Ανας αλ-Λίμπι, ο οποίος φέρεται να είναι μέλος της Αλ Κάιντα και κατηγορείται για συμμετοχή σε επιθέσεις εναντίον των αμερικανικών πρεσβειών στην Τανζανία και την Κένυα το 1998. Ο άνδρας αυτός μεταφέρθηκε στις ΗΠΑ και κρατείται στη Νέα Υόρκη. Η Τρίπολη κατήγγειλε τη σύλληψη του αλ-Λίμπι κάνοντας λόγο για απαγωγή και δηλώνοντας ότι δεν είχε ενημερωθεί από πριν.
«Προσδίδουμε μεγάλη σημασία στη σχέση μας με τη νέα Λιβύη. Έχουμε μια στρατηγική συνεργασία που βασίζεται σε κοινά συμφέροντα και στηρίζουμε την ιστορική δημοκρατική μετάβαση της Λιβύης», δήλωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.