Αμηχανία αλλά και ανησυχία για την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας επικρατεί στα Σκόπια, καθώς το ενδεχόμενο έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΠΓΔΜ με την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) δεν πρόκειται να βρεθεί στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διεξάγεται σήμερα και αύριο.
Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων, στα συμπεράσματα που ετοίμασε για τη Σύνοδο Κορυφής, δεν όρισε, παρά τη θετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της ΠΓΔΜ, αναφέροντας ότι το θέμα αυτό θα επανεξεταστεί το 2014.
Η κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, με εξαίρεση μια τυπική ανακοίνωση από τη Γραμματεία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της χώρας, μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει καμιά αναφορά στο γεγονός ότι η χώρα, για ακόμη μία φορά, δεν έλαβε ημερομηνία ενταξιακών διαπραγματεύσεων, σε αντίθεση με τη Σερβία, η οποία αν και έλαβε καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ πολύ αργότερα από την ΠΓΔΜ, θα ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ, κατά πάσα πιθανότητα στις 21 Ιανουαρίου 2014.
«Η Σερβία ξεκινά τις διαπραγματεύσεις, ενώ η “Μακεδονία” γεννά ανησυχίες- Η πορεία της χώρας προς την ΕΕ έχει μετατραπεί σε “λαβύρινθο”, από τον οποίο δεν διαφαίνεται διέξοδος το επόμενο διάστημα» σχολιάζει, σήμερα, η εφημερίδα των Σκοπίων «Ουτρίνσκι Βέσνικ».
Αντιθέτως, τα μέσα ενημέρωσης που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι επιχειρούν, γι’ ακόμη μία φορά, να δημιουργήσουν στην κοινή γνώμη την εντύπωση ότι η χώρα δεν ξεκινά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ εξαιτίας των αντιρρήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου και μόνο, μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ.
Ωστόσο, άλλα μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων σημειώνουν ότι «είναι πλέον αδύνατον να αποκρυφτεί το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Βουλγαρία δεν είναι μόνες τους στην ομάδα των χωρών- μελών της ΕΕ που πιστεύουν ότι δεν πρέπει να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια».
Στο πλαίσιο αυτό, η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» σημειώνει ότι τα προχθεσινά συμπεράσματα που ετοίμασε το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων σε σχέση με την ΠΓΔΜ, διαφέρουν τόσο στη διατύπωση όσο και στον τόνο σε σχέση με τα περσινά.
«Αυτή τη χρονιά, όχι μόνο δεν γίνεται λόγος για σημαντική πρόοδος, αλλά στον κατάλογο, πέραν της ανάγκης εξεύρεσης λύσης στο θέμα της ονομασίας και της καλλιέργειας σχέσεων καλής γειτονίας με την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, προστίθενται και άλλοι όροι σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, όπως η εξάλειψη των σοβαρών προβλημάτων για τη λειτουργία του κράτους δικαίου και ο σεβασμός στην ελευθερία της έκφρασης και του Τύπου» σημειώνει η εφημερίδα.
Υπενθυμίζεται, ότι η ΠΓΔΜ έλαβε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ χώρας το 2005, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει απευθύνει πέντε φορές σύσταση προς το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να ξεκινήσει η ΠΓΔΜ ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Ωστόσο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν έχει υιοθετήσει τις συστάσεις αυτές της Επιτροπής.