Πρώτο βήμα προς τη χαλάρωση των περιορισμών σχετικά με τον κορονοϊό κάνει σήμερα η Φινλανδία, η οποία θα αποσύρει τα οδοφράγματα στην περιοχή γύρω από την πρωτεύουσά της, το Ελσίνκι, όπως δήλωσε η πρωθυπουργός Σάνα Μαρίν.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί προς και από την Ουσίμα, την περιοχή της πρωτεύουσας, από την υπόλοιπη χώρα ξεκίνησαν στις 28 Μαρτίου με σκοπό να αποτραπεί η εξάπλωση του ιού σε άλλα τμήματα της χώρας.
Η Μαρίν δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον τη νομική αιτιολόγηση για να συνεχίσει το lockdown, θεωρώντας πως είναι ένα ακραίο μέτρο να περιορίζεται η ελευθερία κίνησης των ανθρώπων τόσο αυστηρά.
«Δεν είναι πλέον ένα απολύτως απαραίτητο περιοριστικό μέτρο με την έννοια που περιγράφεται στον Νόμο περί Εκτάκτων Εξουσιών», δήλωσε η Μαρίν. Η κυβέρνηση συνιστά ωστόσο στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε μη απαραίτητο ταξίδι, είπε, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Η Ουσίμα ήταν το επίκεντρο του ξεσπάσματος του κορονοϊού στη Φινλανδία, όμως η διάδοση της νόσου έχει εξισοροπηθεί πλέον μεταξύ των περιφερειών της χώρας, γεγονός που καθιστά το lockdown της περιοχής της πρωτεύουσας λιγότερο αποτελεσματικό και λιγότερο αιτιολογημένο.
«Στη βάση των δεδομένων που έχουν συγκεντρωθεί η συσσώρευση κρουσμάτων μπορεί να περιοριστεί με άλλα υφιστάμενα μέτρα», δήλωσε η Μαρία Οϊσάλο, υπουργός Εσωτερικών.
Τα άλλα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί περιλαμβάνουν το κλείσιμο των σχολείων και δημόσιων χώρων όπως οι βιβλιοθήκες έως τις 13 Μαΐου. Τα εστιατόρια θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τα τέλη Μαΐου, εκτός από τις πωλήσεις φαγητών πακέτο (takeaway).
Μέχρι χθες, η Φινλανδία είχε 3.161 επιβεβαιωμένα κρούσματα κορονοϊού και 64 θανάτους, με 232 ασθενείς με COVID-19 να νοσηλεύονται, 162 από αυτούς στην περιοχή της πρωτεύουσας.
«Τα μέτρα περιορισμού επιβράδυναν σαφώς την εξάπλωση της ασθένειας», δήλωσε ο διευθυντής υγειονομικής ασφάλειας του Φινλανδικού Ινστιτούτου Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας Μίκα Σαλμίνεν.
Ο Σαλμίνεν είπε πως ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών και εκείνων που βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχει αυξηθεί, αλλά μέχρι τώρα το δημόσιο σύστημα υγείας δεν έχει εξαντλήσει τους πόρους που διαθέτει για να φροντίσει όλους τους ασθενείς σε οποιαδήποτε περιοχή της χώρας.
(φωτογραφία αρχείου)