Μπορεί στην Ιταλία η κατάσταση να έχει ξεφύγει λόγω κορονοϊού με πάνω από 92.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 10.000 νεκρούς, όμως υπάρχει μία πόλη που αντιστάθηκε σε αυτή τη λαίλαπα.
Πρόκειται για την πόλη Βο Εουγκανέο, με πληθυσμό 3.300 ατόμων, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της Βόρειας Ιταλίας κι έδρασε άμεσα, όταν καταγράφηκε ο πρώτος θάνατος στις 21 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με το aljazeera.com, ολόκληρη η πόλη μπήκε σε καραντίνα και κανείς δεν επιτρεπόταν να μπει ή να βγει απ’ αυτή, με φάρμακα και τρόφιμα να φτάνουν μόνο με ειδική άδεια από την κεντρική κυβέρνηση της Πάντοβα.
Στη συνέχεια, στις 6 Μαρτίου και οι 3.300 κάτοικοι εξετάστηκαν, με όσα άτομα εντοπίστηκαν θετικά σε ιό (περίπου το 3% του πληθυσμού) να μπαίνουν σε αυστηρή καραντίνα.
Το lockdown εξάλειψε τον κορονοϊό
Το Βο Εουγκανέο τέθηκε σε απόλυτη καραντίνα, με τα αποτελέσματα να φαίνονται δύο εβδομάδες μετά, όταν το 3% του μολυσμένου πληθυσμού έγινε 0,25%.
Σταδιακά, το ποσοστό συνέχισε να μειώνεται για να φτάσουμε στα μηδενικά κρούσματα από τις 13 Μαρτίου.
«Τις τελευταίες δύο εβδομάδες, μια πολλά υποσχόμενη πιλοτική μελέτη έδωσε αποτελέσματα που μπορεί να είναι διδακτικά για άλλες χώρες που προσπαθούν να ελέγξουν τον κορονοϊό. Από τις 6 Μαρτίου, μαζί με ερευνητές του πανεπιστημίου της Πάντοβα και του Ερυθρού Σταυρού, κάναμε τεστ σε όλους τους κατοίκους του Βο, μιας πόλης 3.000 κατοίκων κοντά στην Βενετία – συμπεριλαμβανομένων εκείνων που δεν είχαν συμπτώματα, ούτε έδειξαν σημάδια μόλυνσης και εμπόδισαν την περαιτέρω εξάπλωση του κορονοϊού. Με αυτό τον τρόπο εξαλείψαμε τον ιό σε λιγότερο από 14 ημέρες», δήλωσε για όσα έγιναν στην πόλη ο καθηγητής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πάντοβα, Αντρέα Κριστάνι, ο οποίος βοήθησε στα διαγνωστικά τεστ.
Η στρατηγική που αποδείχτηκε σωτήρια για το Βο Εουγκανέο
Η ιταλική πόλη κατάφερε να ξεπεράσει τον σκόπελο του κορονοϊού, καθώς η εξέταση όλης της κοινότητας έδωσε μία ξεκάθαρη εικόνα για τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί από τον ιό και να υπάρξει η άμεση απομόνωσή τους για να μην ξεφύγει η κατάσταση.
Μπορεί η συγκεκριμένη στρατηγική να είναι δύσκολο να εφαρμοστεί σε μία μεγάλη πόλη, όμως τουλάχιστον μπορεί να βοηθήσει σε μικρότερες περιοχές, προκειμένου να μην φορτώσουν κι αυτές με περιστατικά τα νοσοκομεία.
Το παράδειγμα της μαζικής εξέτασης μπορεί να είναι οδηγός και για άλλες περιπτώσεις, κάτι που φαίνεται κι από τις πρόσφατες δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ΠΟΥ, Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεγέσους, ο οποίος είχε πει τα εξής:
«Έχουμε ένα απλό μήνυμα σε όλες τις χώρες – τεστ, τεστ, τεστ. Όλες οι χώρες θα πρέπει να είναι σε θέση να ελέγχουν τις ύποπτες περιπτώσεις. Δεν μπορεί να καταπολεμηθεί αυτή η πανδημία με δεμένα τα μάτια».