Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα 78 νέους θανάτους σε διάστημα 24 ωρών από τον κορονοϊό, με αποτέλεσμα ο απολογισμός των νεκρών να ανέρχεται πλέον σε 450, καταγράφοντας άνοδο 21%.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε, ο γενικός διευθυντής Υγείας της χώρας Ζερόμ Σαλμόν επισήμανε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 12.612, από 10.995 που ήταν χθες. Πρόκειται για μια αύξηση 15% σε 24 ώρες.

Σύμφωνα με τον Γάλλο αξιωματούχο, 5.226 ασθενείς νοσηλεύονται και 1.297 εξ αυτών βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση και έχουν διασωληνωθεί, ένας αριθμός αυξημένος κατά 16% σε σύγκριση με χθες.

«Οι μισοί από τους ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι είναι ηλικίας κάτω των 60 ετών», σημείωσε ο Σαλμόν, προειδοποιώντας ότι η επιδημία πλήττει επίσης και νεότερες ηλικίες.

Ο Ζερόμ Σαλμόν είπε, επίσης, ότι σχεδόν 1.600 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τα νοσοκομεία και θεωρείται ότι έχουν ιαθεί.

Ο γενικός διευθυντής Υγείας της Γαλλίας κάλεσε, για μία ακόμη φορά, τους Γάλλους να τηρούν τις οδηγίες: «Μην φύγετε το Σαββατοκύριακο» υπογράμμισε, με τον «κίνδυνο νέων επαφών» κατά τη διάρκεια του ταξιδιού με αυτοκίνητο ή με τρένο ή στην περιοχή που θα μεταβείτε.

«Υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρετε, χωρίς να το γνωρίζετε, τον ιό από τις μεγάλες πόλεις στην ύπαιθρο (…), αλλά και να βρεθείτε σε μια περιοχή όπου δεν θα υπάρχουν αναγκαστικά υγειονομικές δομές ικανές να φροντίσουν πολλούς ασθενείς» τόνισε.

Μέχρι στιγμής, έχουν διεξαχθεί 50.000 τεστ στη Γαλλία.

Δυσαρέσκεια στα χωριά για τους Παριζιάνους

Στο χωριό Σεν-Ζακί-ντε-λα Μερ, στη Βρετάνη, η δυσφορία σιγοβράζει: οι κάτοικοι δυσανασχετούν με τους Παριζιάνους που έφυγαν αυτήν την εβδομάδα από τα σπίτια τους για να βρουν καταφύγιο στα παραθαλάσσια εξοχικά τους και, στο μυαλό των ντόπιων, μπορεί να έφεραν μαζί τους τον νέο κορονοϊό.

Οι εύπορες συνοικίες του Παρισιού άδειασαν αυτήν την εβδομάδα, αφού ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε ότι επίκειται η επιβολή καραντίνας για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της πανδημίας. Όπως και στην Ιταλία, όπου νωρίτερα από τον μήνα πολλοί κάτοικοι της Λομβαρδίας κατευθύνθηκαν προς τον νότο, για να αποφύγουν την καραντίνα στον βορρά, η έξοδος αυτή εντείνει τους φόβους στις επαρχιακές πόλεις της Γαλλίας ότι η εξάπλωση του ιού θα επιταχυνθεί και θα φτάσει σε περιοχές που δεν είχαν εκτεθεί μέχρι τώρα.

Ένας συνταξιούχος, ο Ντανιέλ, είπε ότι τα εξοχικά γύρω από το σπίτι του γέμισαν με κόσμο εν μία νυκτί, μετά το διάγγελμα του Μακρόν την Δευτέρα, στο οποίο κήρυξε τον «πόλεμο» στον κορονοϊό και επέβαλε πρωτοφανείς περιορισμούς. «Συμπεριφέρονται σαν να είναι σε διακοπές», είπε ο 74χρονος άνδρας, που δεν θέλησε να πει το επώνυμό του για να μην έρθει σε ρήξη με τους γείτονές του. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι όλες αυτές οι μετακινήσεις θα επιταχύνουν την εξάπλωση του ιού», πρόσθεσε.

Στη Γαλλία, είναι σύνηθες οι κάτοικοι των πόλεων να διαθέτουν και ένα σπίτι στην εξοχή και η πρακτική αυτή έχει βοηθήσει να επιβιώσουν αμέτρητα χωριά. Ο πληθυσμός του Σεν-Ζακί-ντε-λα-Μερ, που αριθμεί μόλις 900 μόνιμους κατοίκους, δεκαπλασιάζεται το καλοκαίρι.

Όμως η μαζική έξοδος επιτείνει τις εντάσεις στη Γαλλία και τη δυσφορία απέναντι στους «αστούς» που αντιμετωπίζουν την ύπαιθρο σαν να είναι δικιά τους και φεύγουν όποτε τους βολεύει.

Γιατροί στις επαρχιακές πόλεις και κωμοπόλεις φοβούνται ότι ένα νέο κύμα ασθενών θα επιβαρύνει πολύ το σύστημα υγείας που ήδη δυσκολεύεται να ανταποκριθεί στις ανάγκες – και η αίσθηση αυτή υπάρχει και στα χωριά.

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε τους πάντες», είπε χαρακτηριστικά ο Νταβίντ, ένας άνεργος κάτοικος του Σεν-Ζακί-ντε-λα-Μερ.

Μια συνταξιούχος δικηγόρος από τις Βερσαλίες, έξω από το Παρίσι, είπε ότι εκείνη και ο σύζυγός της πήγαν να ελέγξουν το εξοχικό τους μετά τον χειμώνα και όταν ανακοινώθηκαν τα μέτρα, αποφάσισαν να παραμείνουν εκεί. «Είναι αυτονόητο ότι είμαστε πολύ καλύτερα εδώ παρά στο Παρίσι. Ο κόσμος αυτήν την περίοδο είναι γενικά φιλόξενος, αρκεί όλοι να τηρούν τις αποστάσεις και να μένουν μέσα», είπε.

Οι ντόπιοι εξοργίζονται ιδίως όταν βλέπουν τους παραθεριστές να αθλούνται ομαδικά στις παραλίες, παραβιάζοντας τις εντολές του προέδρου Μακρόν, με βάση τις οποίες οι Γάλλοι πρέπει να ασκούνται ο καθένας μόνος του. Από τα παράλια του Ατλαντικού μέχρι τη γαλλική Ριβιέρα, η αστυνομία προσπαθεί να επιβάλει τους νέους κανόνες, απαγορεύοντας την πρόσβαση στις ακτές.

Σερβία: Ο πρώτος νεκρός από τον κορονοϊο

Η πρωθυπουργός της Σερβίας ‘Αννα Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου τον πρώτο θάνατο από τον κορονοϊό στη χώρα. Πρόκειται για άνδρα 59 ετών που νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο της πόλης Νόβισαντ και ο οποίος νόσησε πριν από δύο εβδομάδες όταν ήρθε σε επαφή με άτομο που επέστρεψε από το Μιλάνο.

Η κ. Μπρνάμπιτς ανακοίνωσε και νέα αυστηρότερα μέτρα για να αποτραπεί η διασπορά της νόσου. Συγκεκριμένα ανέφερε ότι καταργείται προσωρινά η αστική συγκοινωνία σε όλες τις πόλεις της Σερβίας και από την ερχόμενη Κυριακή κλείνουν όλες οι καφετέριες, τα εστιατόρια και τα εμπορικά κέντρα.

Σήμερα το μεσημέρι απαγορεύτηκαν όλα τα δρομολόγια των υπεραστικών λεωφορείων. Επίσης από τις 8:00 το πρωί έκλεισαν όλες οι συνοριακές διαβάσεις. Οι Σέρβοι που επιστρέφουν στη χώρα και προέρχονται από χώρες όπου υπάρχει έξαρση του ιού Covid-19 θα τίθενται σε καραντίνα, σε καταυλισμό φιλοξενίας, εφόσον κριθεί από την συνοριακή υγειονομική υπηρεσία ότι αποτελούν κίνδυνο για την δημόσια υγεία.

Ο καταυλισμός στήθηκε με σκηνές από τον στρατό κοντά στα σύνορα με την Κροατία. Από σήμερα το πρωί που άρχισε να ισχύει το μέτρο εξήντα Σέρβοι υπήκοοι που εισήλθαν στη χώρα οδηγήθηκαν σ αυτόν τον καταυλισμό όπου θα μείνουν για 14 ημέρες.

Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζι Πινγκ απέστειλε επιστολή στον ομόλογό του της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς όπου τον διαβεβαιώνει ότι το Πεκίνο θα παράσχει κάθε βοήθεια στην Σερβία για να ξεπεράσει όσο τον δυνατόν λιγότερο επώδυνα την πανδημία. Στην επιστολή αναφέρεται ότι η Κίνα είναι έτοιμη να βοηθήσει με ιατρικό προσωπικό και νοσοκομειακό υλικό την Σερβία. Σήμερα αναχώρησε από το Βελιγράδι για το Πεκίνο αεροπλάνο που θα παραλάβει και θα μεταφέρει στη Σερβία γιατρούς όπως επίσης τεχνολογικό και προστατευτικό υλικό για τα νοσοκομεία.