Ο πρώην δεύτερος τη τάξει στη χούντα στο Νίγηρα συνταγματάρχης, Αμπντουλαγιέ Μπαντιέ, συνελήφθη χθες Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του, παρά την διάψευση, μερικές ώρες νωρίτερα, από μέρους του αρχηγού του κράτους περί σύλληψης οποιουδήποτε κρατικού αξιωματούχου.

Μέλη της οικογένειας του στρατιωτικού είπαν ότι ο Μπαντιέ συνελήφθη περίπου στις 18:30 τοπική ώρα [20:30 ώρα Ελλάδας] στο σπίτι του.

«Δε γνωρίζουμε πού βρίσκεται τώρα. Ανησυχούμε», είπε συνεργάτης του μιλώντας υπό τον όρο της διατήρησης της ανωνυμίας του.

Μια άλλη πηγή ανέφερε ότι ο Μπαντιέ κρατείται σε στρατόπεδο της στρατοχωροφυλακής στη Νιαμέι, πρωτεύουσα της δυτικοαφρικανικής χώρας η οποία διαθέτει μεγάλα κοιτάσματα ουρανίου.

Ο Μπαντιέ ήταν μόνιμος γραμματέας του Σαλού Ντζιμπό, ο οποίος ηγήθηκε του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον πρόεδρο Μαμαντού Ταντζά το Φεβρουάριο, πριν ο επικεφαλής της χούντας καταργήσει το πόστο.

Αξιωματούχος είπε ότι ο Ντζιμπό υποστήριξε, μιλώντας σε περιφερειάρχες, ότι δεν έχουν γίνει συλλήψεις.

Επί εβδομάδες, κυκλοφορούν φήμες περί νέου πραξικοπήματος στη Νιαμέι. Η παρουσία του στρατού εντάθηκε στην πρωτεύουσα και στα προάστιά της, με μεγάλες περιπόλους, ειδικά τις νύχτες.

Η χούντα έχει δεσμευτεί να παραδώσει την εξουσία σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση, διαδικασία που αναμένεται να αρχίσει την 31η Οκτωβρίου και να αποβεί στην διενέργεια προεδρικών εκλογών την 31η Ιανουαρίου 2011. Η μεταβίβαση της εξουσίας, κατά το χρονοδιάγραμμα της πραξικοπηματικής κυβέρνησης, θα γίνει την 6η Απριλίου 2011.

Ο συνταγματάρχης Αμαντού Ντιαλό, υψηλόβαθμο στέλεχος της χούντας, απομακρύνθηκε την Παρασκευή από το θώκο του υπουργού Εξοπλισμού, σύμφωνα με επίσημο ανακοινωθέν που αναγνώστηκε στο κρατικό ραδιόφωνο. Ο λόγος δεν έγινε γνωστός.

Την 8η Οκτωβρίου ο Ντιαλό καθαιρέθηκε επίσης από το θώκο του εισαγγελέα σε στρατοδικείο.

Ο πρόεδρος Ταντζά ανατράπηκε από το στρατό μετά τις πρωτοβουλίες του με στόχο να παρατείνει τη θητεία του πέραν της καθορισμένης λήξης της–τον Δεκέμβριο του 2009. Η χούντα υποσχέθηκε το Φεβρουάριο να μετατρέψει τη χώρα–η οποία κατατάσσεται τελευταία στον κατάλογο βάσει του Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) του ΟΗΕ– σε «φάρο για την δημοκρατία και την καλή διακυβέρνηση». Συνεχίζει να κρατά το Ταντζά σε μια βίλα κοντά στο προεδρικό μέγαρο.