Τη διαχρονικότητα του μηνύματος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου για δημοκρατία και εθνική ομοψυχία, ανέδειξε η λιτή πανομογενειακή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας) στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.
Ομοσπονδίες, σύλλογοι και οργανισμοί της ελληνοαμερικανικής κοινότητας τίμησαν από κοινού την 40χρονη επέτειο του Πολυτεχνείου, υπογραμμίζοντας την επικαιρότητα του συνθήματος «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», αλλά παράλληλα και το διαρκή αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης και καθεστώτος ανελευθερίας.
Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας, Γιώργος Ηλιόπουλος, έθεσε το ερώτημα «τι γιορτάζουμε και γιατί γιορτάζουμε;». Κάνοντας σύντομη αναδρομή στις θλιβερές στιγμές της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας που σημαδεύτηκαν με δικτατορίες, τόνισε ότι «ο αγώνας του Πολυτεχνείου ξεχώρισε για τον ενωτικό χαρακτήρα του, ως ένα μάθημα Δημοκρατίας».
Ο κ. Ηλιόπουλος διάβασε το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, σημειώνοντας το «διδακτικό χαρακτήρα» της εξέγερσης των φοιτητών και ότι «ο αγώνας τους ήταν αποφασιστικός και δυναμικός, αλλά ειρηνικός, δεν προέταξαν βία, υπέστησαν βία».
Η γενική πρόξενος της Κύπρου, Κούλα Σοφιανού, ανέφερε ότι «το Πολυτεχνείου ζει στους σημερινούς αγώνες του Ελληνισμού για Δημοκρατία, Ισότητα, Ελευθερία και για ένα Κράτος Δικαίου», προσθέτοντας ότι «μετά από σαράντα χρόνια, ο αγώνας των φοιτητών στο Πολυτεχνείο το 1973 είναι ζωντανός και εξακολουθεί να εμπνέει τις σημερινές γενιές του Ελληνισμού για αλληλεγγύη και αδελφοσύνη».
Η Ελληνοαμερικανίδα πολιτειακή βουλευτής της Νέας Υόρκης, Αραβέλλα Σιμωτά, επεσήμανε το γεγονός ότι μια τέτοια εκδήλωση πραγματοποιείται σε ένα ελληνικό σχολείο στην Αμερική, προβάλλοντας έτσι «τη μεγάλη σημασία που έχει για τα παιδιά και τους νέους η διδασκαλία των αγώνων για Ελευθερία και Δημοκρατία» και πως «αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές που με ενότητα δείχνουν στις νέες γενιές το δρόμο του καθήκοντος».
Ο πρόσφατα νεοεκλεγείς δημοτικός σύμβουλος της Νέας Υόρκης, Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος είναι ο πρώτος ομογενής που θα υπηρετήσει στο Δημοτικό Συμβούλιο της αμερικανικής μεγαλούπολης, αναφέρθηκε στο νόημα που έχει η εκδήλωση για την ελληνοαμερικανική κοινότητα, σημειώνοντας ότι «θα πρέπει όχι μόνο να θυμόμαστε την ιστορία μας, αλλά και να αντλούμε διδάγματα για τη συνέχιση κάθε ωραίου αγώνα για Ελευθερία και Δημοκρατία».
Η εκπαιδευτικός, συγγραφέας και ηθοποιός, Παναγιώτα Λιλικάκη, διάβασε ποίημα του Δημήτρη Ραβάνη-Ρεντή, ο οποίος ήταν παρών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και έγραψε εν θερμώ, εκείνες τις μέρες, την ποιητική συλλογή «Ρεπορτάζ από ένα ζεστό Νοέβρη».
Τους ομιλητές παρουσίασε ο δημοσιογράφος Σάκης Σερέτης, τονίζοντας ότι «μακριά από την Ελλάδα, χωρίς κόμματα και πολιτική εκμετάλλευση, για δεύτερη χρονιά, με ιδέα του Απόστολου Σκοτίδα, οι Έλληνες της Νέας Υόρκης πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες του Πολυτεχνείου», σημειώνοντας ότι «η 17η Νοέμβρη αποτελεί αφετηρία στοχασμών, στέλνοντας το επίκαιρο, όσο ποτέ άλλοτε, σύνθημα “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”».
Με τραγούδια Θεοδωράκη, Λοΐζου, Μαρκόπουλου, Σαββόπουλου και άλλων συνθετών, το μουσικό σχήμα του Τάσου Παπαϊωάννου μετέφερε τους θεατές σε μεγάλες στιγμές της ιστορίας και της πολιτιστικής μας παράδοσης. Στο τέλος, ο γνωστός στην Ομογένεια καλλιτέχνης τραγούδησε μια καινούρια σύνθεση του Λίνου Κόκοτου «Δεν σε φοβάμαι, με την Ελλάδα εγώ ξυπνάω και κοιμάμαι», προκαλώντας συγκίνηση στην κατάμεστη κοινοτική αίθουσα Πέτρος Πατρίδης του σχολείου του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια, όπου λειτουργεί το μοναδικό ελληνικό λύκειο στην Αμερική. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετείχαν επίσης η Ελένη Ανδρέου και ο Ηλίας Μακρυνός (τραγούδι), ο Κώστας Ψαρρός (μπουζούκι) και ο Γλαύκος Κοντεμενιώτης (πιάνο). Στην αρχή προβλήθηκε ντοκιμαντέρ με τα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν οι ομογενειακοί φορείς: Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία, Δωδεκανησιακή Ομοσπονδία Αμερικής, Ομοσπονδία Κεφαλλήνων και Ιθακησίων «Οδησσεύς», Χιακή Ομοσπονδία Αμερικής, Παμμακεδονική Ένωση Αμερικής, Σύλλογος Κρητών «Ομόνοια», Σύλλογος Θεσσαλών «Ασκληπιός», Σύλλογος Νομού Μαγνησίας «Αργοναύτες», Παν-Ικαριακή Αδελφότης Νέας Υόρκης, Σύλλογος Αθηναίων Νέας Υόρκης, Σύλλογος Αρκάδων «Γέρος του Μωριά», Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, Σύλλογος «Ερεικουσίων Ερείκουσα», Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και η ομογενειακή ενημερωτική ιστοσελίδα Hellenicvoiceny, ενώ χορηγός ήταν η ομογενειακή τράπεζα «Αλμα».