Δεδομένης της κατάστασης των προσφύγων στη βόρεια Συρία, η καγκελάριος ‘Αγκελα Μέρκελ τάσσεται υπέρ μια ζώνης ασφαλείας στην Ιντλίμπ.
«Αυτό είναι απαραίτητο για να αντιμετωπίσουμε τη σοβαρή ανθρωπιστική κατάσταση των κατοίκων της περιοχής», δήλωσε η Μέρκελ, σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters, τις οποίες αντλεί από τους συμμετέχοντες στη σημερινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας Χριστιανοδημοκρατών (CDU) / Χριστιανοκοινωνιστών (CSU).
Με τη ζώνη ασφαλείας, η Μέρκελ υιοθέτησε μια πρόταση που είχε κάνει η υπουργός Άμυνας Άνεγκρετ Κραμπ-Καρενμπάουερ για την προστασία και τον εφοδιασμό των Σύρων προσφύγων. Η ηγέτης του CDU δήλωσε κατά την συνεδρίαση ότι θα ήταν καλό αν η διεθνής κοινότητα δημιουργούσε μια τέτοια ζώνη ασφαλείας. Στη συνεδρίαση της ΚΟ, η Μέρκελ δεν τάχθηκε όμως υπέρ της αμφιλεγόμενης, υπό τουρκική κατοχή, ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία, όπως τονίστηκε.
Στην κοινοβουλευτική ομάδα των συντηρητικών κομμάτων (CDU / CSU), η Μέρκελ εξήγησε ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν επιθυμεί να πραγματοποιηθεί τετραμερής διάσκεψη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η ίδια έχει ταχθεί επανειλημμένα υπέρ της πραγματοποίησης μιας τέτοιας συνάντησης.
Η Μέρκελ επέκρινε σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες την πολιτική της Δύσης για τη Συρία. Έχει αποδειχθεί ότι μια αλλαγή κυβέρνησης δεν είναι δυνατή έξωθεν, διότι ο πόλεμος οδήγησε μόνο στη ριζοσπαστικοποίηση πολιτών. Η Τουρκία ήταν μία εκ των χωρών οι οποίες επωμίσθηκαν το βάρος του πολέμου στη Συρία. Ο Ερντογάν δήλωσε αρκετές φορές ότι είναι ικανοποιημένος από την ευρωπαϊκή και τη διεθνή βοήθεια για τη χώρα του. Η κατάσταση είναι πλέον πολύπλοκη επειδή η Ρωσία και ο συριακός στρατός δρουν μαζί. Η Τουρκία είχε το καθήκον να αφοπλίσει ισλαμιστές μαχητές. Αυτό ήταν σχεδόν αδύνατο, σύμφωνα με τις πληροφορίες του de.Reuters.