Απώλεσαν αυτόματα το δικαίωμα ψήφου στην Unesco οι ΗΠΑ και το Ισραήλ, δύο χρόνια αφού σταμάτησαν να καταβάλλουν την οικονομική τους συνδρομή στον οργανισμό.
Η συνδρομή δεν καταβάλλεται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ένταξη της Παλαιστίνης στην Unesco.
«Στον κατάλογο των χωρών που χάνουν το δικαίωμα ψήφου περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ και το Ισραήλ», δήλωσε μια πηγή του ΟΗΕ που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.
«Ούτε η μία ούτε η άλλη χώρα παρουσίασαν τα απαραίτητα έγγραφα σήμερα το πρωί (οπότε έληγε η σχετική προθεσμία) για να αποφύγουν να χάσουν το δικαίωμα ψήφου», πρόσθεσε η ίδια.
Οι δύο χώρες έπαψαν να καταβάλλουν τη συνδρομή τους μετά την ένταξη στις 31 Οκτωβρίου 2011 της Παλαιστίνης στην Unesco.
Η απόφαση των ΗΠΑ ελήφθη βάσει αμερικανικών νόμων που απαγορεύουν τη χρηματοδότηση οποιασδήποτε υπηρεσίας του ΟΗΕ που υπαινίσσεται ότι αναγνωρίζει το αίτημα των Παλαιστινίων για δικό τους κράτος.
Το Ισραήλ επίσης έπαψε τη χρηματοδότηση αντιδρώντας στις μονομερείς, όπως τις αποκάλεσε, προσπάθειες των Παλαιστινίων να αναγνωρίσει η διεθνής κοινότητα ένα κράτος τους.
Η απόφαση των ΗΠΑ προκάλεσε μεγάλη οικονομική κρίση στην Unesco, η οποία αναγκάστηκε να αντιμετωπίσει μια μείωση 22% στον προϋπολογισμό της, από τα 653 εκατομμύρια δολάρια στα 507 εκατομμύρια.
Εξαιτίας των περικοπών στον προϋπολογισμό της υπηρεσίας περίπου 300 άνθρωποι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους.
Στην Unesco εργάζονταν το 2012 1.200 άνθρωποι στην έδρα της στο Παρίσι και 900 ακόμη σε όλο τον κόσμο.
Η Unesco δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο για το θέμα. Ο κατάλογος με τις χώρες που έχασαν το δικαίωμα ψήφου αναμένεται να ανακοινωθεί το Σάββατο, ημέρα κατά την οποία η γενική διευθύντρια του οργανισμού Ιρίνα Μπόκοβα θα εκδώσει ανακοίνωση.