Το 14ο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία που αφορά την περιφερειακή πολιτική άνοιξε σήμερα η διακυβερνητική διάσκεψη ΕΕ-Τουρκίας που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Είναι το πρώτο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που ανοίγει μετά από 40 μήνες.
Σε δηλώσεις του για τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού ο υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Τουρκίας Εγκεμέν Μπαγίς υπογράμμισε ότι είναι πιο αισιόδοξος από ότι πριν από έξι μήνες. Μάλιστα, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συζητήσεις που διεξάγονται υπό τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ Αλεξάντερ Ντάουνερ θα καταλήξουν – έως το τέλος του έτους – σε ένα νέο σχέδιο, ενδεχομένως ένα «σχέδιο Μπαν Κι Μουν» που θα μπορούσε να υποβληθεί για έγκριση στις δύο κοινότητες στις αρχές του 2014.
Ο Ε. Μπαγίς σημείωσε ακόμη ότι πριν από δέκα χρόνια η Τουρκία υποστήριξε το σχέδιο Άναν που «αν και δεν ήταν τέλειο ήταν καλύτερο από το στάτους κβο» και για το λόγο αυτό είπε ότι η Άγκυρα ζήτησε από την Τουρκοκυπριακή κοινότητα να το υπερψηφίσει. Τόνισε ακόμη ότι στις τελευταίες εκλογές στην Κύπρο «οι Ελληνοκύπριοι έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα επιλογή εκλέγοντας ως πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος ήταν ο μόνος πολιτικός που υποστήριξε το σχέδιο Άναν». Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, δίνει προοπτικές για την επανένωση της νήσου και για το λόγο αυτό η Τουρκία καλεί τις δύο κοινότητες να καταλήξουν σε λύση.
Το άνοιγμα του σημερινού κεφαλαίου αποτελεί σημείο καμπής κατά τον Ε. Μπαγίς, ο οποίος είπε όμως ότι «ένας κούκος δεν φέρνει την Άνοιξη». Χαριτολογώντας σημείωσε ότι «η Τουρκία δεν επιθυμεί μόνο να αρραβωνιαστεί με την ΕΕ αλλά να προχωρήσει και σε γάμο, που κατά την Τουρκία σημαίνει πλήρη ένταξη στην ΕΕ».
Ανέφερε επίσης ότι το Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις Βρυξέλλες.
Ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Στέφαν Φίλε αφού εξέφρασε ικανοποίηση για το άνοιγμα του κεφαλαίου για την περιφερειακή πολιτική ζήτησε περισσότερη δέσμευση από την Τουρκία στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων και εξέφρασε την ελπίδα να επισπευσθούν οι συζητήσεις για το άνοιγμα δύο ακόμη κεφαλαίων, που αφορούν τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη. Διευκρίνισε ότι στο πλαίσιο αυτό διεξάγονται συζητήσεις στο Συμβούλιο αλλά και μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών μελών για την εξεύρεση συναινετικής λύσης. Στο θέμα αυτό, ο Ε. Μπαγίς είπε ότι η Κύπρος ήταν μεταξύ των κρατών μελών που είχαν στηρίξει την πρόταση της Επιτροπής να δοθεί προτεραιότητα στο άνοιγμα των συγκεκριμένων κεφαλαίων και ανέφερε ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποτελέσει εξαίρεση και να μην υπάρξουν διακρίσεις λόγω «άλλων διμερών διαφορών».
Παράλληλα, ο Στέφαν Φίλε κάλεσε την Άγκυρα να κάνει περισσότερα βήματα σε τρία κεφάλαια που αφορούν τις δημόσιες συμβάσεις, τον ανταγωνισμό και την κοινωνική πολιτική. Ο κοινοτικός επίτροπος επανέλαβε ότι την επόμενη ημέρα που η Τουρκία θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της σχετικά με το πρόσθετο πρωτόκολλο της Άγκυρας η Επιτροπή θα υποβάλει πρόταση με την οποία θα ζητά από τα κράτη μέλη να άρουν τις επιφυλάξεις του στα οκτώ κεφάλαια που παραμένουν παγωμένα. Ο Στέφαν Φίλε θα βρίσκεται την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή στην Άγκυρα.