Δηλώνει φασίστας, νεοναζιστής, εκπρόσωπος της περιθωριακής άκρας δεξιάς της Ισπανίας χωρίς να διστάζει και χωρίς κανένα κόμπλεξ.
Ονομάζεται Πέδρο Πάμπλο Πένια και είναι ο πρόεδρος του μικρού κόμματος Εθνική Συμμαχία (Allianza National) της Ισπανίας που ελπίζει να επωφεληθεί από την οικονομική κρίση και την αυτονομιστικη ένταση.
Υπό τα προσηλωμένα βλέμματα νέων οπαδών που συγκεντρώνονται στα γραφεία του κόμματος, που ιδρύθηκε το 2006, στη Μαδρίτη, ο Πέδρο Πάμπλο Πένια απαριθμεί τους μεγάλους άξονες της ιδεολογίας του: «έθνος, φυλή και σοσιαλισμός».
Μέχρι σήμερα, το νεοναζιστικό κίνημα, κληρονόμος του φρανκισμού, παραμένει πολύ περιθωριοποιημένο στην Ισπανία. Συγκέντρωσε το 0,3% στις βουλευτικές εκλογές του 2011 και εξέλεξε μόνο μερικές δεκάδες δημοτικούς συμβούλους στις περιφέρειες της Βαλένθια, την Μαδρίτης και της Καταλονίας.
Ωστόσο, ποντάροντας στην οικονομική και τη θεσμική κρίση, η Allianza National και άλλες μικρές οργανώσεις ελπίζουν ότι θα αυξήσουν την απήχησή τους, ακόμη και αν στην Ισπανία το έδαφος δεν είναι πρόσφορο, καθώς οι μνήμες της δικτατορίας του Φράνκο είναι πολύ πρόσφατες, ενώ η μετανάστευση δεν αποτελεί θέμα αντιπαράθεσης.
Εκ των πραγμάτων, στην Ισπανία, το Λαϊκό Κόμμα, που ιδρύθηκε το 1976 από τον πρώην υπουργό του φρανκικού καθεστώτος Μανουέλ Φράγα, «έχει κατορθώσει να ενσωματώσει τα στρώματα της κοινωνίας που θα μπορούσαν να ενταχθούν σε κινήματα της άκρας δεξιάς, αλλά ταυτίζονται με τμήμα της πολιτικής του ρητορικής», σύμφωνα μκε τον Φερνάνδο Βαγεσπίν, καθηγητή Πολιτικών Επιστημών του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης .
Πρόσφατα, πολλά μεμονωμένα περιστατικά έχουν άλλωστε υπενθυμίσει ότι η παραδοσιακή ισπανική δεξιά δεν έχει κόψει τους δεσμούς της με τον φρανκισμό.
Στις 10 Οκτωβρίου, η δεξιά πλειοψηφία στην Βουλή απέρριψε την πρόταση της αντιπολίτευσης που ζητούσε την απαγόρευση των συμβόλων του ολοκληρωτισμού «που υποκινούν τη βία και το μίσος», με το επιχείρημα ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας , που βρίσκεται υπό επεξεργασία, προβλέπει την δίωξη και τιμωρία τέτοιων εκδηλώσεων.
Λίγες ημέρες νωρίτερα, στην Κιχόρνα, κοντά στη Μαδρίτη, όπου η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ανήκει το Λαϊκό Κόμμα, η οργάνωση από ένα δημόσιο κολέγιο «μπαζάρ» με αντικείμενα της φρανκικής περιόδου προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο. Είχε προηγηθεί, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η δημοσίευση φωτογραφιών των μελών της ηγεσίας της νεολαίας του Λαϊκού Κόμματος με φρανκικά σύμβολα.
«Δεν υπάρχει καπνός χωρίς φωτιά», δηλώνει ο Γασπάρ Γιαμαθάρες, βουλευτής του κόμματος Ενωμένη Αριστερά (Izquierda Unida), που έχει προσφύγει τη δικαιοσύνη για την απαγόρευση της Εθνικής Συμμαχίας, έπειτα από επίθεση εναντίον καταλανικού πολιτιστικού κέντρου στη Μαδρίτη, στις 11 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Καταλονίας.
Στις 12 Οκτωβρίου, ημέρα της εθνικής γιορτής στην Ισπανία όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η Εθνική Συμμαχία συμμετείχε σε διαδήλωση 400 ατόμων κατά της αυτονομίας της Καταλονίας , κρατώντας τις σημαίες της φρανκικής Ισπανίας.
«Δεν βλέπω στη Ισπανία κινήματα ή κόμματα σαν αυτά που βλέπουμε αλλού στην Ευρώπη, που έχουν την ικανότητα να αποσταθεροποιήσουν το πολιτικό σύστημα», λέει ο Φερνάνδο Βαγεσπίν, ο οποίος θεωρεί ότι η ισπανική άκρα δεξιά επενδύει για να ακουστεί η φωνή της μάλλον στο θέμα της εθνικής ενότητας παρά στη μετανάστευση.
«Αυτό που επιδιώκουμε είναι η προσέλκυση της μερίδας του ισπανικού λαού που πιστεύει ακόμη στις παραδοσιακές αρχές, την ειλικρίνεια, τη πειθαρχία, τον πατριωτισμό, τη θρησκεία, τον ανδρισμό», λέει ο Πάμπλο Πένια.
Στην Ισπανία της κρίσης, η Εθνική Συμμαχία αποφάσισε να επενδύσει στην κοινωνική δράση για να προσελκύσει ψηφοφόρους.
«Η κρίση μπορεί να μάς βοηθήσει», λέει ο Πέδρο Πένια , που ανέθεσε σε δύο νεαρές να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα: τρόφιμα, ρούχα, σχολικά είδη, κούνιες μωρών είναι στοιβαγμένα στο διαμέρισμα της μίας, σε εργατική συνοικία της βόρειας Μαδρίτης.
Δικαίωμα στην κοινωνική βοήθεια θα έχουν οι οικογένειες των ανέργων, υπό τον όρο ότι είναι Ισπανοί…
«Εάν βοηθούμε τους ξένους, και όχι τους ντόπιους, τότε εμφανίζονται τα προβλήματα σε μία χώρα», λέει η νεαρή Ισπανίδα.