Την τσέπη των Αυστραλων φαίνεται πως θα επηρεάσει η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο δανεισμού της κατά τα 2/3, στα 500 δισεκατομμύρια δολάρια Αυστραλίας, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το κόστος των κυβερνητικών υπηρεσιών. Παράλληλα, ο Θησαυροφύλακας, Τζο Χόκι, ανακοίνωσε ότι θα γίνει «γενική απογραφή της οικονομίας» με στόχο την περικοπή των κρατικών δαπανών.

Επικεφαλής της επιτροπής που θα κάνει την απογραφή είναι ο πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Αυστραλίας Τόνι Σέπερντ, ενώ στην επιτροπή που συστάθηκε και χαρακτηρίστηκε «συμμορία του νυστεριού» συμμετέχει και η πρώην υπουργός, Αμάντα Βάστον.

Κατά τις αναλύσεις των ειδικών η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει το όριο δανεισμού αλλά και να κάνει «απογραφή» στην οικονομία έχει και πολιτικά κίνητρα.

«Θέλει να αναδείξει ότι η προηγούμενη Εργατική κυβέρνηση άφησε πίσω της οικονομικό χάος με αποτέλεσμα αν δεν σημειωθεί ανάκαμψη της οικονομίας να την φορτώσει στην προηγούμενη κυβέρνηση. Αν πάλι σημειωθεί βελτίωση να την πιστωθεί» γράφει ο οικονομικός αναλυτής, Πίτερ Μάρτιν.

Ουσιαστικά, το χρέος της χώρας αυξήθηκε κατά 30 δισεκατομμύρια δολάρια, σε σχέση με τα όσα είχαν προβλεφθεί πριν ένα μήνα καθώς τα έσοδα του δημοσίου μειώνονται λόγω της επιδείνωσης της οικονομίας.

Ο κ. Χόκι, ανακοινώνοντας την αύξηση του ορίου δανεισμού είπε «ότι είναι σημαντικό να έχουμε στη διάθεσή μας μερικές δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια για να έχουμε ανάπτυξη και σταθερότητα».

«Δεν χρειάζεται να δούμε κάτι παραπάνω από το πρόσφατο γεγονός στις ΗΠΑ, για να καταλάβουμε πόσο απαραίτητη είναι η σταθερότητα και η βεβαιότητα για την οικονομία» σχολίασε ο υπουργός.

Σε ομιλία του, πρόβλεψε ότι η ονομαστική αξία των κρατικών χρεογράφων της Αυστραλίας σε κυκλοφορία θα φτάσει στο όριο των 300 δισ. δολαρίων έως τον Δεκέμβριο 2013, πριν υποχωρήσει στα περίπου 290 δισ. δολάρια τον Ιούνιο 2014.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση του Τόνι ‘Αμποτ αναμένεται να ανακοινώσει την πώληση του οργανισμού ασφάλειας υγείας Medibank Private που ανήκει στο δημόσιο.

Εκτιμάται πως το Εργατικό κόμμα δεν θα αντιδράσει στην ιδιωτικοποίηση του συγκεκριμένου φορέα που εκτιμάται ότι θα αποφέρει στο δημόσιο το ποσόν των τεσσάρων δισεκατομμυρίων δολαρίων.