Τις κυρώσεις τις οποίες επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε δύο Τούρκους και αφορούν τις παράνομες ενέργειες της χώρας στην κυπριακή ΑΟΖ σχολίασε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου απειλώντας με αντίποινα.
«Εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τ/Κ, για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η ΕΕ εναντίον μας θα κάνουμε και εμείς ένα βήμα εναντίον», επεσήμανε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου όπως μεταδίδει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου. Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, τότε θα αυξηθεί η ένταση και θα πρέπει οι δύο πλευρές να κάνουν βήματα από κοινού για τη μείωση της έντασης.
Σε συνάντηση που είχε με τους Πρέσβεις των χωρών της ΕΕ στην Τουρκία, ο ΥΠΕΞ της γειτονικής μας χώρας είπε ότι είναι μια κρίσιμη περίοδος για τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ. «Το ότι υπάρχει ένα αρνητικό κλίμα εναντίον της Τουρκίας εντός της ΕΕ δεν το βλέπουμε μόνο εμείς οι κυβερνώντες αλλά και ο λαός. Δυστυχώς η δυσπιστία βαθαίνει όσο περνάει ο καιρός» σημείωσε.
«Κι εσείς έχετε δει το θλιβερό επεισόδιο που έγινε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο» τόνισε και εξέφρασε την ικανοποίησή του από τη στάση του του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της ελληνικής κυβέρνησης. «Πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι ο ρατσισμός άρχισε πλέον να ταράζει τις αρχές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και της Ευρώπης και πρέπει να λάβετε μέτρα», ανέφερε.
Αναφερόμενος στην ΕΕ είπε: «Οι αποφάσεις που έχει λάβει σε σχέση με τις δραστηριότητές μας για υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο, την Επιχείρηση Πηγή Ειρήνης (στη Συρία) και τα θέματα της Λιβύης έχουν προκαλέσει ένταση στις σχέσεις μας». «Η επικοινωνία σε αυτά τα θέματα που έχουν μετατραπεί σε προβλήματα στις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ πρέπει να αυξηθεί» σημείωσε.
Εστιάζοντας στην ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε «η αλληλεγγύη των μελών δεν μπορεί να είναι υπεράνω του διεθνούς δικαίου. Σε τελική ανάλυση μόλις πριν από λίγες μέρες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα στο θέμα της διαμάχης μεταξύ Σλοβενίας και Κροατίας για τα σύνορα θαλάσσιας δικαιοδοσίας. Γι αυτό η ΕΕ δεν έχει αρμοδιότητα για παρόμοια απόφαση στην ανατολική Μεσόγειο».
«Το θέμα των υδρογονανθράκων δεν είναι μόνο ένα θέμα μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Αυτό είναι ένα πρόβλημα που επηρεάζει όλες τις χώρες της ανατολικής Μεσογείου. Εδώ, εάν η ΕΕ, συμπεριφερθεί με αμεροληψία, μπορούμε να εργαστούμε μαζί για ένα μηχανισμό που να θέτει υπό εγγύηση τα ίσα δικαιώματα των Τ/Κ. Όλοι μαζί μπορούμε να εργαστούμε» τόνισε και είπε πως «κάθε φορά που γίνεται λόγος για να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τ/Κ δεν γίνεται βήμα. Εάν συνεχίσουν να αρνούνται την ύπαρξη των Τ/Κ, για κάθε αρνητικό βήμα που θα κάνει η ΕΕ εναντίον μας θα κάνουμε και εμείς ένα βήμα εναντίον. Τότε τι θα γίνει, θα αυξηθεί η ένταση. Ωστόσο πρέπει να κάνουμε βήματα μαζί για την μείωση της έντασης».