Η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην περίπτωση της ΠΓΔΜ, τίθεται υπό αμφισβήτηση, αναφέρει ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, σε συνέντευξή του στη μηνιαία σλοβακική έκδοση Dimenzie, λίγο πριν ανακοινωθεί η έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που -κατά πληροφορίες- δεν είναι θετική για την ΠΓΔΜ.
Ο κ. Ιβάνοφ χαρακτηρίζει ως «ντροπιαστικό» το γεγονός ότι στα συμπεράσματα της τελευταίας Συνόδου Κορυφής των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιούνιος 2013) δεν έγινε καμία αναφορά για την ευρωπαϊκή προοπτική της ΠΓΔΜ.
«Με τον τρόπο αυτό, η ΕΕ επέδειξε αλληλεγγύη σε μια χώρα που επιζητά να μη γίνεται σεβαστό το δικαίωμα του αυτοπροσδιορισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας» πρόσθεσε ο κ. Ιβάνοφ.
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ακόμη ότι ανεξάρτητα από το ζήτημα της ονομασίας, η ένταξη της χώρας του στην ΕΕ παραμένει στρατηγικός στόχος και πρόσθεσε: «Εάν η Ελλάδα σεβαστεί τις συμφωνίες, εάν σεβαστεί την Ενδιάμεση Συμφωνία και τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, εάν σεβαστεί την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, μόνο έτσι θα ξεπεραστεί αυτό το ζήτημα και θα αρθεί η παρεμπόδιση της «μακεδονικής» ενσωμάτωσης. Με την Ενδιάμεση Συμφωνία, η Ελλάδα δεσμεύεται να μην παρεμποδίζει την ένταξη της «Μακεδονίας» στους διεθνείς οργανισμούς. Αντ΄ αυτού, αυτοί (σσ. οι Έλληνες) κυριολεκτικά εκβιάζουν την ένταξή μας στην ΕΕ ζητώντας αλλαγή του ονόματος, ενώ από την άλλη, όλοι συμπεριφέρονται σαν να μην υπάρχει η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης».
Ο κ. Ιβάνοφ εκτίμησε πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις διευκολύνουν την επίλυση των διμερών ζητημάτων, όπως συνέβη στην περίπτωση της Σλοβενίας και της Κροατίας, και πρόσθεσε ότι η ΠΓΔΜ και η Ελλάδα, με τη στήριξη της ΕΕ, θα μπορούσαν να ακολουθήσουν και να εφαρμόσουν αυτό το παράδειγμα.
Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ είπε ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας δεν θα πρέπει να βρεθούν εκτός του πλαισίου των σχετικών Ψηφισμάτων του ΟΗΕ,ενώ αναφερόμενος στον τρόπο με τον οποίο η χώρα του προσεγγίζει τις διαπραγματεύσεις αυτές ανέφερε: «Η θέση μας είναι σαφής: Δεν θα αποδεχθούμε συνομιλίες για ζητήματα εθνικής ταυτότητας. Εμείς είμαστε και δεν μπορούμε να είμαστε τίποτα άλλο εκτός από “Μακεδόνες”. Και η γλώσσα που μιλάμε είναι η «μακεδονική». Αυτή είναι η πραγματικότητα την οποία η Ελλάδα πρέπει να αποδεχθεί μια ώρα αρχύτερα».
Τέλος, ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ σημείωσε ότι παρά τη διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας, η συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ σε οικονομικό επίπεδο «είναι εξαιρετική».