Πέρα για πέρα παράνομες χαρακτηρίζονται οι γεωτρήσεις της Τουρκίας στο Οικόπεδο 8 από την ιταλική εφημερίδα Corriere della Sera, σε ένα άρθρο που δημοσίευσε την Τετάρτη (29/01), το οποίο έχει τίτλο: «Λιβύη, το παιχνίδι στρατηγικής φυσικού αερίου και πετρελαίου: H Ιταλία στη Μεσόγειο και η τουρκική πρόκληση».
Μέσω της ανάλυσης που γίνεται, καταγράφονται οι κινήσεις της Άγκυρας, για τις οποίες υπογραμμίζεται πως το «Yavuz» εδώ και δέκα ημέρες «παραμένει σε περιοχή, στην οποία δεν θα έπρεπε να βρίσκεται. Και στην οποία, κυρίως, δεν θα έπρεπε να δρα, από τη στιγμή που πρόκειται για άδεια εκμετάλλευσης, η οποία δόθηκε από κυβέρνηση χώρας μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Επίσης, η Corriere della Sera υπογραμμίζει ότι «για πρώτη φορά, η δραστηριότητα του “Yavuz” είναι πέρα για πέρα παράνομη». Όπως σημειώνει το ιταλικό Μέσο, «είναι περίπου σαν ένα τουρκικό πλοίο να ξεκινά γεωτρήσεις, χωρίς άδεια, στη θαλάσσια περιοχή απέναντι από την πόλη Ραβένα ή τη Σικελία ή και στη Βόρεια Θάλασσα της Ολλανδίας».
Μεταξύ άλλων, το δημοσίευμα γράφει ότι «προς το παρόν δεν υπήρξε καμία αντίδραση και δεν έχουν καταγραφεί ηχηρές απαντήσεις σε διπλωματικό ή πολιτικό επίπεδο». Προστίθεται, δε, ότι καμία αντίδραση δεν υπήρξε «από τη Ρώμη ή το Παρίσι. Υπήρξε μόνο μια ασθενής προειδοποίηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η διαμαρτυρία των Αρχών της Λευκωσίας», οι οποίες αγνοήθηκαν από τις ΗΠΑ και τις άλλες χώρες.
«Το διπλό συμφέρον της Άγκυρας σχετικά με τη Λιβύη»
Σε ότι αφορά την κατάσταση στην Λιβύη, η εφημερίδα επισημαίνει ότι η Άγκυρα έχει ένα διπλό συμφέρον: «Να εξασφαλίσει την ενεργειακή της ασφάλεια, από τη στιγμή που εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από τη Ρωσία, με την οποία συνδέεται από τους αγωγούς φυσικού αερίου TurkishStream Και BlueStream. Αλλά ότι υπάρχει και “το νεο-οθωμανικό όνειρο του Ερντογάν”, το οποίο θα μπορούσε να ευνοηθεί από τη δημιουργία ενός ενεργειακού κόμβου, με ανοικτή πρόσβαση για την Μουσουλμανική Αδελφότητα».
Με τον τρόπο αυτό, σύμφωνα με την Coriere della Sera, «εξηγούνται και οι κινήσεις του Yavuz στην ανατολική Μεσόγειο και το ενδιαφέρον για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στα οποία η Τουρκία δεν έχει πρόσβαση. Όπως και η de facto σχέση με την Ρωσία».
Σε άλλο κομμάτι του δημοσιεύματος, η εφημερίδα σχολιάζει: «Αν το “Yavuz” επιχειρούσε να κάνει το ίδιο στην περιοχή για την οποία έχει λάβει άδεια η αμερικανική Exxon, θα είχε κινητοποιηθεί ο Έκτος Στόλος».
Συνάντηση Χριστοδουλίδη – Ντι Μάιο για την τουρκική δραστηριότητα
Επίσης, σήμερα, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι ντι Μάιο, συνάντησε στη Ρώμη τον Κύπριο ομόλογό του, Νίκο Χριστοδουλίδη, «για να συζητήσουν σχετικά με τις άριστες διμερείς σχέσεις τους, την κρίση της Λιβύης, το μεταναστευτικό, τις πιο πρόσφατες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και ενεργειακά θέματα», αναφέρει ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Με αναφορά στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Οκτωβρίου και του Δεκεμβρίου 2019, η Ιταλία εξέφρασε και πάλι στην Κύπρο την πλήρη της αλληλεγγύη σε ό,τι αφορά τη συνεχή παράνομη δραστηριότητα γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο, η οποία γίνεται με πλήρη έλλειψη σεβασμού της Κύπρου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων», προσθέτει η ανακοίνωση.
Το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών, παράλληλα, σημειώνει: «Οι δυο υπουργοί δέχθηκαν θετικά την πρόσκληση της Κύπρου, το περασμένο Καλοκαίρι, για διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, συμφώνησαν ότι η οριοθέτηση των ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να επιτυγχάνεται μέσω του διαλόγου και με καλόπιστη διαπραγμάτευση, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και σύμφωνα με την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, το μνημόνιο που υπέγραψαν η Λιβύη και η Τουρκία για οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας είναι απαράδεκτο, παραβιάζει τα κυρίαρχα δικαιώματα τρίτων χωρών, δεν συνάδει με το Δίκαιο της Θάλασσας και δεν μπορεί να παράξει νομικής φύσης συνέπειες για τις τρίτες χώρες (Δεκέμβρος 2019, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο). Μόνο μέσω μιας πραγματικής και καλόπιστης συνεργασίας οι φυσικοί πόροι στην Μεσόγειο θα αποβούν προς όφελος όλων των λαών που ζουν στην περιοχή».
Τέλος, η Ρώμη επισημαίνει σχετικά: «Οι δυο υπουργοί συμφώνησαν στην ανάγκη επιτάχυνσης της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ολοκληρώνοντας το πακέτο των μέτρων περιορισμού που θα επιβάλλονται σε όσους ευθύνονται ή λαμβάνουν μέρος στην παράνομη δραστηριότητα γεώτρησης στην Ανατολική Μεσόγειο».