Η κυβέρνηση της Ονδούρας ανακήρυξε «τρομοκρατική» οργάνωση τη σιιτική παράταξη Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που θεωρείται ότι υποστηρίζεται από το Ιράν, δήλωσε ο υφυπουργός Ασφάλειας Λουίς Σουάσο χθες Δευτέρα.
«Ανακηρύσσουμε τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση, θα τη συμπεριλάβουμε στον κατάλογο των προσώπων και των οργανώσεων που συνδέονται με τρομοκρατικές ενέργειες και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας», τόνισε ο Σουάσο.
Η Χεζμπολάχ, μια από τις ισχυρότερες πολιτικές παρατάξεις του Λιβάνου, που διαθέτει ένοπλο βραχίονα, χαρακτηρίζεται επίσης τρομοκρατική οργάνωση από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.
Την περασμένη εβδομάδα ο νέος πρόεδρος της Γουατεμάλας, ο Αλεχάντρο Γιαματέι, ανακοίνωσε κι αυτός ότι η κυβέρνησή του θα χαρακτηρίσει τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση, ενώ υποσχέθηκε ότι η πρεσβεία της χώρας του στο Ισραήλ θα παραμείνει εγκατεστημένη στην Ιερουσαλήμ.
Αμφότερες οι εξαγγελίες του θεωρήθηκαν ένδειξη της πρόθεσης του Γιαματέι να ευθυγραμμίσει την εξωτερική πολιτική της Γουατεμάλας με αυτήν που ασκεί η κυβέρνηση του Ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, ο Γισραέλ Κατς, χαρακτήρισε την κίνηση που ανακοίνωσε η Τεγκουσιγκάλπα «σημαντικό βήμα στον παγκόσμιο πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας», επισημαίνοντας ότι προστίθεται σε σειρά κινήσεων που ανακοίνωσαν τους τελευταίους μήνες η Βρετανία, η Αργεντινή και άλλα κράτη.
«Επικροτώ την κυβέρνηση της Ονδούρας για τη σημαντική απόφασή της να ανακηρύξει τη Χεζμπολάχ τρομοκρατική οργάνωση και να επιβάλλει κυρώσεις σε βάρος της», επέμεινε ο Κατς.
Η ισραηλινή κυβέρνηση θεωρεί τη Χεζμπολάχ — παράταξη συνδεδεμένη με το Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ — μια από τις πιο σοβαρές απειλές στα σύνορά της. Ο ισραηλινός στρατός ενεπλάκη σε πόλεμο με τη σιιτική οργάνωση το 2006.
Το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας ανακοίνωσε τη 17η Ιανουαρίου ότι επεκτείνει το πάγωμα πόρων ώστε να συμπεριλάβει το σύνολο των δομών της Χεζμπολάχ, όχι μόνο τον στρατιωτικό της βραχίονα.
Πέρυσι, πριν ο συντηρητικός πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι αποχωρήσει από την εξουσία, η Αργεντινή χαρακτήρισε τη Χεζμπολάχ — που κατηγορείται πως ενέχεται σε δύο επιθέσεις στο έδαφος της λατινοαμερικάνικης χώρας — τρομοκρατική οργάνωση και πάγωσε όποιο περιουσιακό στοιχείο της μπορεί να βρίσκεται εντός δικαιοδοσίας της.
Τη Χεζμπολάχ ή τον στρατιωτικό της βραχίονα χαρακτηρίζουν επίσης τρομοκρατική οργάνωση ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ισραήλ.