Το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης στην Ισπανία, έχει σήμερα στραφεί στο επαρχιακό δικαστήριο της Καστεγιόν, όπου ξεκίνησε σήμερα η δίκη του πολιτικού Κάρλος Φάμπρα.

Ο Φάμπρα υπήρξε ένας ισχυρός τοπικός αιρετός αξιωματούχος της περιφέρειας της Βαλένθια και σημαίνον στέλεχος του συντηρητικού κόμματος του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι. Επιπλέον έχει διατελέσει πρόεδρος της επαρχίας Καστεγιόν.

Σήμερα, ο πρώην ισχυρός άντρας κινδυνεύει με 13 χρόνια κάθειρξης για διαφθορά και αθέμιτη άσκηση επιρροής. Επιπλέον, δικάζεται για τέσσερα φορολογικά αδικήματα, για τα οποία η εισαγγελία ζητεί να του επιβληθεί πρόστιμο 1,9 εκατ. ευρώ καθώς και να καταβάλει αποζημίωση στην εφορία περίπου 700.000 ευρώ.

Ο πολιτικός έφτασε στο δικαστήριο της Καστεγιόν, στην περιφέρεια της Βαλένθια, φορώντας μαύρα γυαλιά, ενώ δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση.

Δίπλα στον Φάμπρα στο εδώλιο των κατηγορουμένων δίπλα κάθισε η πρώην σύζυγός του, Μαρία ντε λος Ντεσαμπαράδος Φερνάντες, η οποία δικάζεται για φοροδιαφυγή και κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης έξι ετών.

Μεταξύ των πέντε κατηγορουμένων είναι ο επικεφαλής της επιχείρησης Naranjax, ο Βιθέντε Βιλάρ, ο οποίος ίδρυσε την επιχείρησή του το Δεκέμβριο 2003. Είχε υποβάλει τότε δύο μηνύσεις στις οποίες κατηγορούσε τον Κάρλος Φάμπρα ότι του απέσπασε χρήματα με αντάλλαγμα συμβόλαια με το δημόσιο για την επιχείρηση του, που παράγει φυτοϋγειονομικά προϊόντα.

Η δική ξεκινά, τη στιγμή που επικρατεί ένταση στο Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι με αφορμή την υπόθεση του πρώην ταμία και φίλο του πρωθυπουργού, Λουίς Μπάρθενας, ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη φυλακή.