Πέρασαν δύο μήνες από την μέρα που οι 33 άτυχοι μεταλλωρύχοι έμειναν στα έγκατα της γης, αποκλεισμένοι… Το μαρτύριο και η αγωνία τους όμως μετά από μεγάλες προσπάθειες θα φτάσει στο τέλος του. Η επιχείρηση διάσωσης των 33 μεταλλωρύχων στη Χιλή θα ξεκινήσει την Τετάρτη.

Οι μηχανικοί θα αρχίσουν να κατεβάζουν την κάψουλα διάσωσης, διαμέτρου 53 εκατοστών, ειδικά σχεδιασμένη από το χιλιανό Ναυτικό, για να μπορέσουν να ανεβάσουν στην επιφάνεια της γης τους μεταλλωρύχους.

Οι εγκλωβισμένοι χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να κάνουν χώρο για την ειδική κάψουλα – που ονομάστηκε «Φοίνιξ»- και θα τους μεταφέρει έναν-έναν στην επιφάνεια της γης, κάτι που θα χρειαστεί δύο ημέρες.

Το πλάνο της μεταφοράς τους έχει ως εξής: θα χωριστούν σε τρεις ομάδες- οι πιο δυνατοί και τεχνικά κατηρτισμένοι θα βγουν πρώτοι, για να επιδιορθώσουν τα όποια τεχνικά προβλήματα στον ανελκυστήρα, οι πιο εξασθενημένοι και αδύναμοι θα βγουν δεύτεροι και τελευταίοι όλοι οι υπόλοιποι.

Έξω από το ορυχείο έχει στηθεί ένα πρόχειρο νοσοκομείο προκειμένου να υποβληθούν σε ιατρικές εξετάσεις, παρόμοιες με εκείνες στις οποίες υποβάλλονται οι αστροναύτες.

Στη συνέχεια θα τους επιτραπεί να περάσουν λίγο χρόνο με την οικογένειά τους προτού μεταφερθούν με ελικόπτερο στο γειτονικό Κοπιάπο για να νοσηλευτούν σε άλλο ίδρυμα.

Σημειώνεται ότι η όρασή τους θα χρειαστεί χρόνο για να επανέλθει στο φυσιολογικό καθότι είναι πολύς ο καιρός που βρεθήκανε σε μία υγρή και με κακό φωτισμό σήραγγα.
Όλοι τους είχαν χάσει από περίπου δέκα κιλά στις 17 ημέρες πριν από τον εντοπισμό τους, κάτι που βοηθάει στην μεταφορά τους μέσα στη κάψουλα.