Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι εξέφρασε την ικανοποίησή του για την «πολύ δυνατή» δήλωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης η οποία ζήτησε να υπάρξει «σαφής και ισχυρή απάντηση» κατά της Συρίας που κατηγορείται για χρήση χημικών όπλων.
Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Παρίσι με τον γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς, ο Κέρι δήλωσε «ενθαρρυμένος» από την «πολύ δυνατή» δήλωση που έκαναν τα «28» κράτη μέλη της ΕΕ κατά της Συρίας, χωρίς ωστόσο οι Ευρωπαίοι να υποστηρίζουν τα στρατιωτικά πλήγματα κατά του καθεστώτος της Δαμασκού.
Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας δήλωσε ότι πολλές χώρες προετοιμάζονται για να μετάσχουν σε μια στρατιωτική επέμβαση κατά του συριακού καθεστώτος.
«Ορισμένες χώρες – ο αριθμός των οποίων είναι διψήφιος – ετοιμάζονται να λάβουν μέρος σε μια στρατιωτική επιχείρηση. Έχουμε πολύ περισσότερες χώρες που έχουν προετοιμαστεί για την ανάληψη στρατιωτικής δράσης από αυτές που θα μπορούσαμε, τώρα, να χρησιμοποιήσουμε σε αυτή την μορφή στρατιωτικής δράσης που εξετάζουμε», δήλωσε ο Κέρι.
«Μας λένε ότι η Γαλλία και οι ΗΠΑ έχουν απομονωθεί, αλλά συμβαίνει το αντίθετο», σχολίασε ο Λοράν Φαμπιούς.
Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση για την «ευρεία και αυξανόμενη υποστήριξη» της διεθνούς κοινότητας σε μια «σαφή και ισχυρή» απάντηση για τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
«Στο εξής επτά από τις οκτώ χώρες της G8 συμμερίζονται την ανάλυσή μας για μια ισχυρή απάντηση και 12 χώρες της G20 επίσης συμμερίζονται την ανάλυση αυτή», είπε χωρίς να κατονομάσει τις χώρες αυτές, αναφέροντας επίσης την στήριξη της ΕΕ και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.
Η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, η Ισπανία (μόνιμη προσκεκλημένη της G20), η Τουρκία, η Βρετανία και οι ΗΠΑ υπέγραψαν χθες στην Αγία Πετρούπολη έκκληση για «ισχυρή διεθνή απάντηση» μετά τη σφαγή της 21ης Αυγούστου κοντά στη Δαμασκό εναντίον του άμαχου πληθυσμού με χημικά όπλα. Η Γερμανία επίσης υποστήριξε αυτή την δήλωση-έκκληση.