Έξι νεκροί και οκτώ αγνοούμενοι – τους οποίους όμως οι αρχές θεωρούν νεκρούς – είναι ο απολογισμός από την έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία, με την πρωθυπουργό Τζασίντα Άρντερν να κάνει λόγο για ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και να προαναγγέλλει ότι η κυβέρνηση θα ερευνήσει το περιστατικό.
Οι τουρίστες που ήταν παρόντες κατά την ηφαιστειακή έκρηξη που σημειώθηκε χθες, Δευτέρα, στο νησί Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας βρισκόντουσαν εκεί παρά την πρόσφατη αύξηση της ηφαιστειακής του δραστηριότητας, αν και οι ειδικοί δηλώνουν ότι δεν μπορούν να γίνουν ακριβείς προβλέψεις για τις εκρήξεις αυτές.
Περισσότεροι από 30 τραυματίστηκαν από την χθεσινή έκρηξη του ηφαιστείου του νησιού Γουάιτ, το οποίο είναι ένα από τα πιο ενεργά της Νέας Ζηλανδίας.
Η αστυνομία αύξησε σήμερα σε έξι από πέντε τον αριθμό των νεκρών αφού υπέκυψε ένας τραυματίας, ενώ η πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι αναγνωριστικές πτήσεις δεν δείχνουν πλέον σημάδια ζωής πάνω στο νησί, το οποίο έχει καλυφθεί από τις στάχτες. Την ίδια ώρα οι φόβοι για νέα έκρηξη του ηφαιστείου αποκλείουν την αποστολή στο νησί ερευνητικών ομάδων για τους οκτώ που εξακολουθούν να αγνοούνται και πιστεύεται ότι είναι νεκροί.
«Το μέγεθος αυτής της τραγωδίας είναι συνταρακτικό» δήλωσε στο κοινοβούλιο η πρωθυπουργός. «Σε αυτούς που έχασαν ανθρώπους ή αγνοείται κάποιος από την οικογένειά τους ή τους φίλους τους λέμε ότι συναισθανόμαστε τη λύπη τους και τον πόνο τους και είμαστε συντετριμμένοι».
Η αστυνομία διευκρίνισε σήμερα ότι 47 άνθρωποι από διάφορες χώρες του κόσμου βρισκόντουσαν στο νησί Γουάιτ την ώρα που σημειώθηκε η έκρηξη. Είκοσι τέσσερις ήταν από την Αυστραλία, 9 από τις ΗΠΑ, 5 από τη Νέα Ζηλανδία, 4 από τη Γερμανία, 2 από την Κίνα, 2 από τη Βρετανία και 1 από τη Μαλαισία.
«Θεωρώ σχεδόν βέβαιο ότι δεν υπάρχει κανένας που να επέζησε πάνω στο νησί» δήλωσε για τους 8 αγνοούμενους ο αξιωματούχος της αστυνομίας του Ουέλινγκτον Τζον Τιμς.
Την ίδια ώρα ο Πίτερ Ουάτσον, ο επικεφαλής της κυβέρνησης στις ιατρικές υπηρεσίες, σημείωσε ότι οι πιο πολλοί από τους τραυματίες έχουν υποστεί εγκαύματα σε έκταση μεγαλύτερη από το 71% του σώματός τους και προειδοποίησε ότι μερικοί μπορεί να μην επιζήσουν.
Όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, πολλοί από τους επισκέπτες του νησιού έκαναν την ώρα που εξερράγη το ηφαίστειο μονοήμερη κρουαζιέρα από κοντινό λιμάνι.
Το επίπεδο συναγερμού και η παρουσία επισκεπτών
Το GeoNet, μια υπηρεσία ανίχνευσης γεωλογικών κινδύνων, είχε αυξήσει στα μέσα του Νοεμβρίου το επίπεδο συναγερμού για το νησί αυτό κοντά στο μέσον εξαβαθμιαίας κλίμακας, λόγω αύξησης της ηφαιστειακής δραστηριότητας. Ωστόσο από τα τουριστικά πρακτορεία δεν είχε ζητηθεί να κρατήσουν τους δεκάδες πελάτες τους εκείνη την ημέρα μακριά από το ηφαίστειο, δηλώνουν τουριστικοί πράκτορες και πρακτορεία.
«Γνωρίζουμε ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερα ερωτήματα σε σχέση με το γεγονός αυτό. Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να γίνουν και πρέπει να απαντηθούν» δήλωσε σύμφωνα με το BBC η Άρντερν, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα ερευνήσει το περιστατικό. «Θα ξεκινήσουμε ποινική έρευνα για τις συνθήκες στις οποίες έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν άνθρωποι στο νησί Γουάιτ» δήλωσε παράλληλα ο αξιωματούχος της αστυνομίας Τζον Τιμς.
Πριν από τρεις εβδομάδες εξάλλου οι αρμόδιες αρχές της Νέας Ζηλανδίας αύξησαν το επίπεδο απειλής για το ηφαίστειο αυτό από την πρώτη βαθμίδα στην δεύτερη από τις συνολικά πέντε. Η δεύτερη βαθμίδα αφορά κατάσταση «μέτριας ως αυξημένης ηφαιστειακής δραστηριότητας».
«Πρέπει να πω ότι με μεγάλη μου έκπληξη πληροφορήθηκα ότι υπήρχαν εκεί επισκέπτες, καθώς οι επιστήμονες φαίνεται ότι γνώριζαν καλά πως το νησί Γουάιτ εισερχόταν σε φάση αυξημένης δραστηριότητας» δήλωσε χθες ο ηφαιστειολόγος του Πανεπιστημίου Ντρέξελ Λόικ Βάντερκλούιζεν. «Έχω πάει στο παρελθόν στο νησί Γουάιτ, αλλά δεν νομίζω ότι θα ένιωθα άνετα να βρίσκομαι εκεί σήμερα» πρόσθεσε.
Οι τοπικές τουριστικές αρχές προβάλουν το νησί Γουάιτ ή Ουακαάρι, όπως είναι γνωστό στην γλώσσα των Μαορί, ως «το πιο προσβάσιμο ενεργό θαλάσσιο ηφαίστειο στον κόσμο».
Το ηφαίστειο αυτό προσελκύει ηφαιστειολόγους και ταξιδιώτες που αναζητούν την περιπέτεια από όλον τον κόσμο οι οποίοι περιηγούνται στο άγριο τοπίο του νησιού.
Η έκρηξη δεν ήταν αναπάντεχο γεγονός
Στο ιδιόκτητο αυτό νησί πραγματοποιούνται καθημερινά εκδρομές, ενώ περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι το επισκέπτονται ετησίως.
«Η έκρηξη ήταν ένα ατυχές γεγονός, αλλά όχι κάτι εντελώς αναπάντεχο» δήλωσε η Τζέσικα Τζόνσον, λέκτορας της Γεωφυσικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας στη Βρετανία. «Το περισσότερο που μπορούν να κάνουν οι επιστήμονες είναι να παρακολουθούν διαρκώς το ηφαίστειο και να εκδίδουν πληροφορίες όταν είναι διαθέσιμες» πρόσθεσε.
Η περιφερειακή διοίκηση παρακολουθεί την δραστηριότητα του ηφαιστείου μέσω του GeoNet και άλλων υπηρεσιών. Οι τουριστικοί πράκτορες, οι οποίοι υποχρεώνονται να έχουν κυβερνητικές άδειες για να μπορούν να πάνε ανθρώπους στο νησί, μπορούν να αποκλείσουν την πρόσβαση βάσει των στοιχείων αυτών, ανακοίνωσαν ταξιδιωτικές εταιρείες.
«Οι οδηγίες για την ασφάλεια, η συζήτηση πριν πας, σου καθιστούν πολύ σαφές το γεγονός ότι είναι ένα ενεργό ηφαίστειο, ότι υπάρχουν κίνδυνοι, επίσης σου παραδίδεται μάσκα αερίων, άρα οι ταξιδιωτικές εταιρείες κάνουν μεγάλες προσπάθειες για να διασφαλιστεί ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πράγματι ακριβώς περί τίνος πρόκειται» δήλωσε η Αν Τόλεϊ, τοπική ηγέτης και μέλος του κοινοβουλίου από την Ανατολική Ακτή.
Οι ειδικοί δηλώνουν ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς με ακρίβεια πότε θα εκραγεί ένα ηφαίστειο. Αν και υπάρχουν ενδείξεις, τις οποίες μπορούν να παρακολουθήσουν οι επιστήμονες, αυτές αποτελούν μάλλον ενδείξεις κινδύνου παρά πραγματικά εργαλεία πρόβλεψης, δήλωσε επίσης ο Τοσιτσούγκου Φουτζίι, επικεφαλής του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Όρους Φούτζι στο Γιαμανάσι της Ιαπωνίας.
«Όταν πρόκειται για μια έκρηξη ατμών, μπορεί να είναι δύσκολο να δεις τα σημάδια μέχρι ακριβώς προτού να συμβεί» σημείωσε ο Φουτζίι. «Φαίνεται ότι το ηφαίστειο γινόταν ολοένα και πιο ενεργό και αύξησαν το επίπεδο του συναγερμού, άρα το πρόσεχαν. Όμως ακόμη κι έτσι δεν μπορείς να πεις αν θα εκραγεί σήμερα, την άλλη εβδομάδα ή τον άλλο μήνα» σημείωσε.
Οι Νεοζηλανδοί χρησιμοποιούν κλίμακα από το 0 ως το 5 για τη διαβάθμιση του κινδύνου ηφαιστειακής έκρηξης, με το 0 να δηλώνει καμία δραστηριότητα και το 5 μια μεγάλη έκρηξη. Τη Δευτέρα η διαβάθμιση για το νησί Γουάιτ ήταν στο 2, όπως προαναφέρθηκε.
Σύμφωνα με το BBC, σήμερα το πρωί υπήρχε ακόμη καπνός πάνω από το νησί Γουάιτ, ενώ το επίπεδο του συναγερμού ανήλθε στην βαθμίδα 3, η οποία δηλώνει «μικρή ηφαιστειακή έκρηξη».
Ο Πολ Κουίν, πρόεδρος της εταιρείας Ngāti Awa Holdings, στην οποία ανήκει η White Island Tours, δήλωσε στον Ραδιοσταθμό Νέα Ζηλανδία ότι τα επίπεδα συναγερμού τις τελευταίες λίγες εβδομάδες δεν ανταποκρίνονταν στο όριο που θέτει η εταιρεία για να σταματήσει τις δραστηριότητές της στο νησί. Ο ίδιος δεν ανέφερε τα συγκεκριμένα κριτήρια που έχει η εταιρεία, αλλά σημείωσε ότι, αν ο συναγερμός ήταν στο επίπεδο 3, θα «είχε μια πιο άμεση επαφή» με την κυβέρνηση για το αν θα συνεχίσει τις εκδρομές.