Το καθεστώς της Συρίας έδωσε την άδεια στους διεθνείς παρατηρητές του ΟΗΕ να εισέλθουν στο προάστιο Γούτα για να ερευνήσουν την επίθεση με χημικά της 21ης Αυγούστου, ανακοίνωσε σήμερα η κρατική τηλεόραση, μία ημέρα μετά την άφιξη της ειδικής απεσταλμένου του Οργανισμού, Άντζελ Κέην.

Ενώ ο πόλεμος της προβοκάτσιας και των αλληλοκατηγοριών μεταξύ ανταρτών και Άσαντ συνεχίζεται, ΗΠΑ, Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Ισραήλ δείχνουν ως ένοχο της επίθεσης (ένα αποδειχτεί ότι όντως χρησιμοποιήθηκαν χημικά αέρια) τον Σύρο πρόεδρο.

Ομπάμα και Κάμερον αφήνουν όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, εξετάζοντας τις στρατιωτικές επιλογές εναντίον της Δαμασκού.

Από την πλευρά της, η Συρία προειδοποίησε τις Ηνωμένες Πολιτείες ενάντια σε κάθε στρατιωτική επέμβαση και ανάμειξη στον εμφύλιο πόλεμο της, λέγοντας ότι «δεν θα είναι πικ-νικ» και «θα δημιουργήσει μια μπάλα φωτιάς που θα πυρπολήσει όλη τη Μέση Ανατολή».

Την ίδια ώρα, ο Αραβικός Σύνδεσμος συνέρχεται εκτάκτως την Τρίτη, σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων, για το «τρομερό έγκλημα της χρήσης χημικών όπλων που στοίχισε τη ζωή σε εκατοντάδες αθώους».

Όμως, παρά την επιφανειακή νίκη της Δύσης για την έγκριση του Άσαντ, διεθνείς αναλυτές παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με το τελικό αποτέλεσμα της αποστολής του ΟΗΕ.

Οι αποστολές των διεθνών παρατηρητών στη Συρία τα τελευταία δύο χρόνια ήταν όλες αποτυχημένες ενώ ο τελευταίος ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ και του Αραβικού Κόσμου, Λακτάρ Μπραχίμι, έκανε «μια τρύπα στο νερό» . Μάλιστα, στα τέλη Μαΐου είχε ανακοινώσει την απόφασή του να παραιτηθεί , λόγω του αδιεξόδου που αντιμετώπισε στην διαμεσολάβησή του, αλλά παρέμεινε στη θέση του, μετά από πιέσεις του Μπαν Κι Μουν.