Την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι, αυτή την περίοδο δεν μπορούν να ικανοποιηθούν τα οικονομικά αιτήματα των αγροτών, επανέλαβαν οι υπουργοί Γεωργίας και Οικονομικών της Κροατίας, Τίχομιρ Γιακόβινα και Σλάβκο Λίνιτς, αντίστοιχα, στη διάρκεια της τετράωρης διαπραγμάτευσης που είχαν με εκπροσώπους των αγροτών.
Οι αγρότες ανακοίνωσαν ότι θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς των οδικών αξόνων έως ότου ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, ενώ οι δύο υπουργοί απέκλεισαν αυτό το ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας πως «δεν υπάρχουν χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό», σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Οι αγρότες δεν μπορούν να περιμένουν περισσότερα χρήματα από τον προϋπολογισμό» είπε ο κ. Λίνιτς και τόνισε ότι οι αποκλεισμοί δρόμων δεν θα αναγκάσουν την κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της για το θέμα.
Από την πλευρά του ο κ. Γιακόβινα σημείωσε ότι οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας των αγροτών είναι νόμιμο δικαίωμα των πολιτών που επιθυμούν να εκφράσουν την δυσαρέσκειά τους, όμως «οι αποκλεισμοί (των δρόμων), οι πιέσεις και οι εκβιασμοί δεν είναι».
Ο ίδιος είπε ότι οι υποχρεώσεις του κράτους προς τους αγρότες για το 2012 καταβλήθηκαν στο σύνολό τους και φέτος έχουν, ήδη, καταβληθεί στους δικαιούχους 2,4 δισεκατομμύρια κούνα.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Επιμελητηρίου της Κροατίας Ματία Μπρλόσιτς δήλωσε ότι το Επιμελητήριο θα ζητήσει βοήθεια από τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της χώρας, Ίβο Γιοσίποβιτς και Ζόραν Μιλάνοβιτς αντίστοιχα.
Ο εκπρόσωπος των αγροτών Ζβόνκο Πίπιτς υπογράμμισε ότι θα συνεχιστούν, με μεγαλύτερη ένταση, οι κινητοποιήσεις και οι αποκλεισμοί δρόμων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αποκλεισμού και των συνόρων της χώρας. «Προχωράμε σε ένα συνολικό αποκλεισμό» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Δεν πρόκειται να εγκαταλείψουμε τον αγώνα μας. Θέλουμε να συναντηθούμε με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο. Ίσως αυτοί καταλάβουν» είπε ο κ. Πίπιτς.
Οι αγρότες ζητούν την πληρωμή περισσότερων από 450 εκατομμύρια κούνα σε καθυστερημένες επιδοτήσεις και μια διόρθωση στην τιμή αγοράς για το σιτάρι, επιμένοντας ότι δεν πρέπει να είναι χαμηλότερη από 1,38 κούνα/ ανά κιλό (για το 2012). Ο κ. Πίπιτς δήλωσε ότι οι αγοραστές ισχυρίζονται ότι ακόμα και η τιμή του 1,05 κούνα/ανά κιλό σιταριού είναι πολύ ακριβή (1 ευρώ = 7,5 κούνα)
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ένωσης αγροτών SHS Τόμισλαβ Πόκροβατς δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Hina ότι εκατοντάδες αγρότες πραγματοποιούν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.
.