Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αντζελίνο Αλφάνο δήλωσε ότι δεν προτίθεται να παραιτηθεί εξαιτίας των χειρισμών του στην υπόθεση της απέλασης της συζύγου και της κόρης ενός αντιφρονούντα ολιγάρχη από το Καζακστάν, λέγοντας ότι ο ίδιος δεν ήταν ενήμερος για την επιχείρηση της αστυνομίας κατά την οποία συνελήφθησαν κι απελάθηκαν οι δύο γυναίκες.
Μερικές ώρες αφού ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου του Τζουζέπε Προκατσίνι παραιτήθηκε εξαιτίας της υπόθεσης, ο Αλφάνο, μέλος-κλειδί της εύθραυστης κυβέρνησης συμμαχίας υπό τον Ενρίκο Λέτα, διάβασε μια λεπτομερή ανακοίνωση ενώπιον της Γερουσίας, στην οποία κλήθηκε για να δώσει εξηγήσεις.
«Δεν γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για τη σύζυγο του πολιτικού πρόσφυγα Μουχτάρ Αμπλιαζόφ» είπε ο Αλφάνο, αναφερόμενος στην Άλμα Σαλαμπάγεβα. Η απέλαση της Σαλαμπάγεβα και της 6χρονης κόρης του ζεύγους δημιούργησε σοβαρά προβλήματα για τον Λέτα, η κυβέρνηση του οποίου εξαρτάται από τη στήριξη του κεντροδεξιού κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL) στο οποίο ανήκει ο Αλφάνο.
«Δεν ήμουν ενήμερος, ούτε κανένας άλλος συνάδελφός μου στην κυβέρνηση ή ο πρωθυπουργός ήταν ενήμερος» για την επιχείρηση, η οποία έγινε την 29η Μαΐου, δήλωσε ο Αλφάνο. «Δεν γνωρίζαμε ότι επρόκειτο για την σύζυγο και την γυναίκα ενός πολιτικού πρόσφυγα», πρόσθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, επισημαίνοντας ότι ζήτησε να αναδιοργανωθεί η διεύθυνση που είναι αρμόδια για τις απελάσεις, ώστε «να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο».
«Η σύζυγος του Αμπλιαζόφ, Άλμα Σαλαμπάγεβα, δεν είχε υποβάλει αίτηση για πολιτικό άσυλο στην Ιταλία», διευκρίνισε ο Αλφάνο. Ο υπουργός Εσωτερικών πάντως πρόσθεσε ότι «λόγω της επιμονής που έδειξε η πρεσβεία του Καζακστάν και της χρήσης ιδιωτικού αεροσκάφους για τις διαδικασίες επαναπατρισμού, οι υφιστάμενοί του θα έπρεπε να τον είχαν ενημερώσει λεπτομερώς για την υπόθεση».
Ο πρωθυπουργός Λέτα όσο και ο Αλφάνο έχουν πει ότι «όποιος φέρει ουσιαστικές ευθύνες για την υπόθεση αυτή θα κληθεί να υποβάλει την παραίτηση του».
Ο Αμπλιαζόφ, στον οποίο έχει χορηγηθεί καθεστώς πολιτικού πρόσφυγα στο Λονδίνο, κατήγγειλε ότι μετά τον υποχρεωτικό επαναπατρισμό της γυναίκας και της κόρης του, η σύζυγός του κινδυνεύει να καταδικασθεί σε δυο χρόνια φυλάκιση και η κόρη του να καταλήξει σε ορφανοτροφείο ή να δοθεί για υιοθεσία.
Η ιταλική κυβέρνηση έχει αφήνει να γίνει γνωστό ότι καταβάλει προσπάθειες για να επιστρέψουν η Σαλαμπάγεβα και η κόρη της Άλουα στην Ιταλία και να προστατευτούν τα δικαιώματά τους. Όμως η κυβέρνηση του προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ διεμήνυσε ότι «υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούν να εγκαταλείψουν το Καζακστάν».
Την Παρασκευή ο Αλφάνο αναμένεται να αντιμετωπίσει ψήφο δυσπιστίας στη Γερουσία και η ενδεχόμενη αποπομπή του από την κυβέρνηση απειλεί να ρίξει την κυβέρνηση του Λέτα. Η αντιπολίτευση απέρριψε τις εξηγήσεις που παρουσίασε ο υπουργός Εσωτερικών και τον κάλεσε εκ νέου να αποχωρήσει από τη θέση. «Δεν είναι μια αξιόπιστη μαρτυρία. Είναι κάτι βγαλμένο από ταινία κακής ποιότητας», σχολίαζαν στελέχη του Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S), που υπέβαλε το αίτημα για την ψήφο δυσπιστίας.
Η Σαλαμπάγεβα έχει δηλώσει ότι ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Ιταλία, μιλώντας στα αγγλικά, επανειλημμένα πριν από την απέλασή της από τη Ρώμη, αλλά η αστυνομία την αγνόησε.
Ο Αμπλιαζόφ κατήγγειλε ότι η σύζυγός του και η κόρη του «απήχθησαν» από την Ιταλία.
Ο Αμπλιαζόφ, τραπεζίτης και πρώην υπουργός Ενέργειας ο οποίος μετατράπηκε σε αντίπαλο του Ναζαρμπάγεφ, εγκατέλειψε το Καζακστάν αφού η τράπεζα που διηύθυνε, η BTA, κήρυξε πτώχευση κι εθνικοποιήθηκε το 2009.
Ο Ναζαρμπάγεφ, που έχει προωθήσει μεταρρυθμίσεις φιλελευθεροποίησης της οικονομίας που έφεραν επενδύσεις και ταχεία ανάπτυξη τις δύο δεκαετίες της διακυβέρνησής του, ελάχιστη ανοχή δείχνει έναντι οποιασδήποτε πολιτικής διαφωνίας και το Καζακστάν επικρίνεται έντονα από οργανώσεις όπως είναι η Διεθνής Αμνηστία και το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.