Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι τηλεφώνησε αργά χθες στον πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Σουλεϊμάν για να του υποσχεθεί ότι έχει την στήριξη της Ουάσινγκτον στις προσπάθειές του για την ασφάλεια και την κυριαρχία του αποσταθεροποιημένου από τον πόλεμο στη Συρία Λιβάνου, ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Ο Κέρι που πραγματοποιεί περιοδεία στη Μέση Ανατολή «υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεσμεύονται πλήρως να στηρίξουν τον πρόεδρο του Λιβάνου, ο οποίος καταβάλλει προσπάθειες για να εγγυηθεί την ασφάλεια και την κυριαρχία του Λιβάνου».
Ο Κέρι δεσμεύτηκε ότι η χώρα του θα «λάβει όλα τα μέτρα που επιβάλλονται για να ενθαρρύνει τη διεθνή κοινότητα να συνεχίσει να προστατεύει την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την ασφάλεια του Λιβάνου». Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να «προσφέρει βοήθεια» στις ένοπλες δυνάμεις του Λιβάνου.
Ο στρατός του Λιβάνου καταδιώκει εδώ και μερικές ημέρες τον ριζοσπάστη σουνίτη σεΐχη Αχμαντ αλ-Ασίρ που έχει τραπεί σε φυγή μετά την κατάληψη του γενικού αρχηγείου κοντά στη νότια πόλη Σιδώνα, από τις δυνάμεις του Λιβάνου ύστερα από σφοδρές μάχες την Κυριακή, στις οποίες 18 στρατιώτες σκοτώθηκαν.
Ο σεΐχης Ασίρ είναι σουνίτης ιερωμένος γνωστός για τις φραστικές επιθέσεις του κατά της σιιτικής Χεζμπολάχ του Λιβάνου που πολεμά στη Συρία κατά των ανταρτών, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι σουνίτες.
Η Ουάσινγκτον είναι όλο και πιο ανήσυχη για τις συνέπειες του πολέμου στη Συρία στο γειτονικό Λίβανο, όπου οι θρησκευτικές εντάσεις αυξάνονται μεταξύ σουνιτών και σιιτών, μεταξύ υποστηρικτών και πολέμιων του καθεστώτος της Δαμασκού.
Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η μικρή χώρα της Μεσογείου φιλοξενεί 400.000 σύρους πρόσφυγες, δηλαδή τον μεγαλύτερο αριθμό σε σχέση με άλλες γειτονικές χώρες.
Κέρι και Σουλεϊμάν «επανέλαβαν από κοινού ότι όλες οι πλευρές της περιοχής θα πρέπει αναντίρρητα να απόσχουν από κάθε ενέργεια που θα παρέσυρε τον Λίβανο στην συριακή σύγκρουση», αναφέρει η ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα διόρισε πολύ πρόσφατα πρεσβευτή στο Λίβανο τον ειδικό του απεσταλμένο για τη Μέση Ανατολή, τον έμπειρο διπλωμάτη Ντέιβιντ Χέιλ. Ο διορισμός μένει να επικυρωθεί από τη Γερουσία.