Κονδύλια ύψους σχεδόν 70 εκατ. ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, αναμένεται να μπουν στα εθνικά «ταμεία» της Κροατίας στο δεύτερο μισό του 2013, προκειμένου η χώρα να υποστηριχθεί στην προσπάθειά της για την τόνωση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, ιδίως της νεανικής.
«Η διάθεση αυτών των κονδυλίων, όμως, εξαρτάται από τον προσεκτικό σχεδιασμό και την καλή προετοιμασία της δημόσιας διοίκησης», δήλωσε από το Ζάγκρεμπ ο Ζόλταν Καζατσάι (Zoltan Kazatsay), αναπληρωτής γενικός διευθυντής απασχόλησης, κοινωνικών υποθέσεων και ενσωμάτωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Hina», μιλώντας σε εκδήλωση του κροατικού υπουργείου Εργασίας, ο κ. Καζατσάι δήλωσε ακόμη ότι η Κροατία έλαβε φέτος περισσότερα κονδύλια από κάθε άλλο έτος, μέσω του Μέσου Προενταξιακής Βοήθειας (IPA) και ειδικότερα του τμήματός του, που αφορά την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού.
Ο ίδιος δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντιλαμβάνεται τη σημασία που έχει για την Κροατία το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και πρόσθεσε ότι υπάρχει γόνιμο έδαφος συνεργασίας για τη διαχείριση των θεμάτων που ανακύπτουν στην αγορά εργασίας, όπως η αυξανόμενη ανεργία, η έλλειψη εκπαίδευσης «νέας γενιάς» και η επιδεινούμενη κοινωνική κατάσταση.
Εξέφρασε δε, την πεποίθηση ότι η συμφωνία με την κροατική κυβέρνηση για την αποδέσμευση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου θα έχει υπογραφεί το αργότερο μέχρι τις 19 Ιουλίου.
Κατά τον κ. Καζατσάι, η κροατική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει προσπάθειες ώστε τα άτομα νεαρής ηλικίας να μην ξεπερνούν το 50% των ανέργων. Συμπλήρωσε ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα πρέπει επειγόντως να εναρμονιστούν με τη ζήτηση από πλευράς αγοράς εργασίας.
«Αυτά τα θέματα μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω επενδύσεων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο σε έργα κι επενδύσεις, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση της δυναμικότητας των θεσμών της αγοράς εργασίας, την τόνωση της απασχόλησης, την αυτοαπασχόληση, την εκπαίδευση, καθώς και τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση του κοινωνικού περιβάλλοντος και του κοινωνικού διαλόγου, θέματα πάνω στα οποία εργάζεται ο υπουργός Εργασίας, Μιράντο Μρσικ (Mirando Mrsic)», πρόσθεσε.
Στη διάρκεια της προγραμματικής περιόδου 2014-2020 η Κροατία «έχει λαμβάνειν» περίπου 150 εκατ. ευρώ ετησίως από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, τα οποία σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργού Εργασίας, Ντάριο Μπάρον (Dario Baron), πρέπει να χρησιμοποιηθούν για προγράμματα απασχόλησης από τα οποία θα ωφεληθούν οι νέοι και γενικότερα οι άνεργοι.