Στις 9 Ιουλίου θα εκδοθεί η απόφαση του Κακουργιοδικείου για τη φονική έκρηξη των εμπορευματοκιβωτίων με πυρίτιδα στο Μαρί, στις 11 Ιουλίου 2011, κατά την οποία έχασαν την ζωή τους έντεκα άνθρωποι. Σημειώνεται πως η κατηγορούσα αρχή έχει ζητήσει την καταδίκη και των έξι κατηγορουμένων.
Στην αγόρευσή του ο δικηγόρος, Ευστάθιος Ευσταθίου, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην υπουργού Άμυνας, Κώστα Παπακώστα, καθώς και των Ανδρέα Νικολάου και Χαράλαμπου Χαραλάμπους εστίασε την προσοχή του στις γνώσεις των πελατών του για τον κίνδυνο έκρηξης των εμπορευματοκιβωτίων που ουσιαστικά τεκμηριώνει την παράλειψη καθήκοντος λαμβάνοντας υπόψη ότι ήξεραν μεν τι υπήρχε στα εμπορευματοκιβώτια αλλά δεν ενημέρωσαν τους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ.
Αναφερόμενος στον πρώην υπ. Άμυνας, ο συνήγορος υπεράσπισης υποστήριξε ότι αυτός έδωσε οδηγίες για να μετακινηθεί το διογκωμένο εμπορευματοκιβώτιο, σε αντίθεση με τη θέση της κατηγορούσας αρχής.
Ο Γιώργος Γεωργίου, συνήγορος υπεράσπισης του πρώην ΥΠΕΞ Μάρκου Κυπριανού και του Σάββα Αργυρού έδωσε στο δικαστήριο υπόμνημα 37 σελίδων, στο οποίο απαντά σε 43 σημεία της αγόρευσης της κατηγορούσας αρχής. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γεωργίου ισχυρίζεται ότι η θέση της κατηγορούσας αρχής «για κυρίαρχο ρόλο του υπουργού Εξωτερικών στο θέμα του φορτίου του πλοίου ήταν ανεδαφική», αφού, όπως εξήγησε, γνώριζαν στο υπουργείο Άμυνας ότι για την τύχη του φορτίου (π.χ. εκποίηση) χρειάζονταν «το πράσινο φως» από τη Νομική Υπηρεσία και έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο.
Ο Θανάσης Κορφιώτης, συνήγορος υπεράσπισης, του διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι ο πελάτης του δεν είχε την πολυτέλεια ή την ευχέρεια να δώσει πληροφόρηση για τα εμπορευματοκιβώτια στον αρχιλοχία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Παπαδόπουλο εκ του μακρόθεν. Προσέθεσε δε ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία δεν μπορεί να διατάξει την εκκένωση ούτε στρατοπέδου, ούτε καν ιδιωτικής κατοικίας, αφού, όπως είπε, «αυτή η θέση δεν στηρίζεται σε καμία νομοθετική διάταξη».