Λίγα θέματα παραμένουν ακόμα τόσο ταμπού όσο ό,τι συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες του WC.
Παρά το γεγονός ότι πρόκειται για ανθρώπινη ανάγκη, τείνουμε να «θάβουμε» όσα εκτυλίσσονται στους χώρους της τουαλέτας, περιβάλλοντάς τα με αμήχανο χιούμορ ή κατάφωρη ντροπή.
Ας δούμε λοιπόν ιστορίες που έχουν εκτυλιχθεί στην τουαλέτα ή την αφορούν, άλλες κωμικές και άλλες αποκρουστικές, σε μια προσπάθεια να φανούν οι διαφορές μεταξύ μας και να τονιστούν κυρίως οι τρόποι που είμαστε ίδιοι…
Αυτοσχέδια ηλεκτρική καρέκλα
Αφού βρέθηκε ένοχος για βιασμό και φόνο, ο 28χρονος Michael Anderson Godwin καταδικάστηκε σε θάνατο από την πολιτεία της Βόρειας Καρολίνα. Έφεση ωστόσο της τελευταίας στιγμής θα τον έσωζε από την ηλεκτρική καρέκλα, με το πεπρωμένο εντούτοις να μην έχει πει ακόμη τον τελευταίο του λόγο. Τον Μάρτιο του 1989 λοιπόν, την ώρα που ο Godwin έκανε την ανάγκη του στη σιδερένια λεκάνη του κελιού του, επιχείρησε να επισκευάσει ένα σετ ακουστικών που ήταν συνδεδεμένα στη μικρή τηλεόρασή του. Σε μια περίεργη τροπή της μοίρας, έπαθε ηλεκτροπληξία και πέθανε επιτόπου…
Πρόστιμο για καζανάκι στη Σιγκαπούρη
Η Σιγκαπούρη είναι γνωστή για τους παράλογους και συχνά δρακόντειους νόμους της: απαγορεύεται η πώληση τσίχλας, γεγονός που τιμωρείται μάλιστα με την ίδια ποινή που επισύρει η διακίνηση πορνογραφίας, αλλά και η απόλαυση φρούτων σε μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλα τέτοια ωραία. Όσο για τις ποινές, ποικίλλουν από πρόστιμα και φυλάκιση μέχρι και θανατική ποινή. Ένας από τους πλέον περίεργους νόμους έχει να κάνει με την τουαλέτα: αν χρησιμοποιήσεις δημόσια τουαλέτα και ξεχάσεις να τραβήξεις το καζανάκι, η αστυνομία (που ελέγχει δειγματοληπτικά) μπορεί να σε συλλάβει. Η τιμωρία ποικίλει από τσουχτερό πρόστιμο 300 ευρώ μέχρι και δημόσιο μαστίγωμα…
Πρώτη εμφάνιση τουαλέτας στην τηλεόραση
Στην αμερικανική κωμική σειρά του 1957 «Leave It To Beaver» έχουμε την πρώτη εμφάνιση τουαλέτας στην τηλεόραση. Υπό άλλες συνθήκες αυτό δεν θα ήταν καθόλου ενδιαφέρον, μιλάμε ωστόσο για μια εποχή που όσα συνέβαιναν στο μπάνιο ήταν ακόμα ταμπού. Στο επίμαχο επεισόδιο λοιπόν τα δύο παιδιά της χαρούμενης οικογένειας παραγγέλνουν ένα κροκοδειλάκι ως κατοικίδιο και αποφασίζουν να το κρύψουν από τους γονείς τους βάζοντάς το μέσα στο καζανάκι. Το ενδιαφέρον της υπόθεσης είναι το πώς χειρίστηκε το τηλεοπτικό δίκτυο το θέμα: φοβούμενοι οι ιθύνοντες του καναλιού τη δημόσια κατακραυγή από την εμφάνιση του αποχωρητηρίου, λογόκριναν τη σκηνή επιτρέποντας να φανεί μόνο το καζανάκι και όχι η λεκάνη…
Στα όπλα! Τελειώνει τα χαρτί υγείας!
Ήταν το 1973 όταν ο γερουσιαστής του Ουισκόνσιν Harold Froelich, μην έχοντας προφανώς πιεστικότερα προβλήματα, εξέφρασε δημόσια την ανησυχία του ότι οι ΗΠΑ θα αντιμετώπιζαν έλλειψη χαρτιού την επόμενη χρονιά. Το θέμα θα περνούσε στα ψιλά αν δεν έπεφτε στην προσοχή του τηλεοπτικού παρουσιαστή Johnny Carson, γνωστού για το χιούμορ του. Στο επεισόδιο λοιπόν του «The Tonight Show Starring Johnny Carson» το βράδυ της 19ης Δεκεμβρίου 1973, οι τηλεθεατές πήραν τον κωμικό παρουσιαστή πολύ στα σοβαρά όταν προειδοποίησε το έθνος για την επικείμενη έλλειψη ρολών υγείας. Το επόμενο πρωί έγινε κυριολεκτικά μάχη στα ράφια των σουπερμάρκετ για τα τελευταία αποθέματα χαρτιού τουαλέτας, με τους επιτήδειους να πουλούν στη μαύρη αγορά ό,τι μπόρεσαν να περισώσουν από την καταναλωτική μανία αυτού του ξαφνικά σπάνιου αγαθού! Παρά το γεγονός ότι ο Carson έσπευσε την επόμενη νύχτα να διαβεβαιώσει τους τηλεθεατές ότι επρόκειτο για πλάκα, κανείς δεν τον πίστεψε…
Ο μόνιμος θρόνος
Τον Φεβρουάριο του 2008, οι Αρχές κλήθηκαν άρον-άρον στην οικία του Kory McFarren στο Κάνσας, με τον ίδιο να τους ενημερώνει ότι «κάτι δεν πήγαινε καλά» με τη σύντροφό του. Αυτό που δεν πήγαινε καλά ήταν ότι η 35χρονη Pam Babcock δεν είχε σηκωθεί από την τουαλέτα για τα τελευταία δύο χρόνια, χρόνος αρκετός για να «κρεμάσει» το δέρμα της πέριξ της λεκάνης. Το σωστικό συνεργείο αναγκάστηκε να σπάσει τη λεκάνη για να την απελευθερώσει και το καπάκι αφαιρέθηκε από την άτυχη κοπέλα χειρουργικά στο νοσοκομείο. Η ίδια υπέφερε από ψυχολογική διαταραχή και είχε κλειστεί στην τουαλέτα. Στις καθημερινές εκκλήσεις του συντρόφου της να βγει από το μπάνιο, η ίδια απαντούσε «μπορεί αύριο», με τον McFarren να καταδικάζεται τελικά επειδή άργησε χαρακτηριστικά να αναζητήσει βοήθεια. Περιέργως, αυτή δεν είναι η μόνη περίπτωση γυναίκας που κλείνεται στην τουαλέτα: τον Μάρτιο του 2009 ήρθε στη δημοσιότητα η υπόθεση μιας κυρίας από τη Σιγκαπούρη που είχε κλειστεί για 2,5 χρόνια στο WC επειδή «ένιωθα μια δύναμη να με κρατά κάτω»…
Η ζωή πριν από το χαρτί υγείας
Το χαρτί υγείας με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα είναι μια σχετικά νέα ιστορία 150 ετών, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για την «ανακάλυψη» που άλλαξε τον ρου της Ιστορίας! Πριν το περφορέ ρολό τουαλέτας αλλάξει λοιπόν την καθημερινότητα των πολιτών του πλανήτη, ο κόσμος χρησιμοποιούσε ό,τι μπορούσε να βρει: φύλλα δέντρων, περιοδικά και εφημερίδες, με την ανθρώπινη επινοητικότητα να είναι πραγματικά ανεξάντλητη. Σε πολλά ασιατικά έθνη συνηθίζονταν η χρήση του αριστερού χεριού και μιας βρυσούλας. Η χρήση μάλιστα του χαρτιού ως καθαριστικού μέσου γενικεύτηκε όταν τα πολυκαταστήματα της Ευρώπης και της Αμερικής άρχισαν να κυκλοφορούν καταλόγους με τα προϊόντα τους! Φανταστείτε την απογοήτευση του κόσμου όταν το φτηνό και απορροφητικό χαρτί των προωθητικών καταλόγων αντικαταστάθηκε από γυαλιστερό -και καθόλου απορροφητικό- φωτογραφικό χαρτί…
Ιπτάμενες τουαλέτες
Τα σύγχρονα WC υπολείπονται πολύ από το να είναι οικουμενικές ανέσεις: δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο έχουν μικρή ή και καθόλου πρόσβαση σε συνθήκες υγιεινής. Στις χώρες του Τρίτου Κόσμου η άνεση της τουαλέτας αντικαθίσταται από μια τρύπα στο έδαφος, ενώ στις πολυπληθείς φαβέλες και παραγκουπόλεις του πλανήτη κάποιες φορές είναι κι αυτό πολυτέλεια. Στις φτωχότερες συνοικίες του Ναϊρόμπι, την πρωτεύουσα της Κένιας, η πιο κοινή μέθοδος ανακούφισης είναι αυτό που θα μεταφράζαμε ως «ιπτάμενη τουαλέτα»: δεν είναι άλλο παρά μια πλαστική σακούλα γεμάτη με ακαθαρσίες που εκσφενδονίζει όσο πιο μακριά μπορεί ο χρήστης!
Γερμανικές τουαλέτες
Σε χώρες όπως η Γερμανία και η Αυστρία δεν είναι καθόλου σπάνιο να συναντήσει κανείς την εικονιζόμενη λεκάνη με το ειδικό «ράφι ελέγχου», όπως το αποκαλούν. Πρόκειται για μια πλατφόρμα επιθεώρησης των περιττωμάτων, η οποία γίνεται για λόγους υγείας, όπως ο έλεγχος των ακαθαρσιών για παράσιτα κ.λπ. Η κατασκευή αποτρέπει συμπληρωματικά το ενδεχόμενο του καταστροφικού… πιτσιλίσματος.
Επιθέσεις
Λίγες είναι οι στιγμές που νιώθεις πιο ευάλωτος από αυτές που περνάς μόνος στην τουαλέτα. Και πράγματι ο κίνδυνος παραμονεύει, πολλές φορές με τη μορφή της άγριας ζωής! Την ώρα λοιπόν που τα σύγχρονα αποχετευτικά συστήματα έχουν ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα ανθρώπινης επαφής με δείγματα της άγριας φύσης, αράχνες, έντομα, ακόμα και τρωκτικά καταφέρνουν κάποιες φορές να εισβάλουν στο μπάνιο. Πολυάριθμες μάλιστα τέτοιου είδους επιθέσεις καταγράφονται κάθε χρόνο, δίνοντας στον όρο «ευάλωτος» μια ανατριχιαστική σημασία…
Προωθημένες τεχνολογικά τουαλέτες
Την ώρα που ο σχεδιασμός της λεκάνης παραμένει ο ίδιος εδώ και πολλές γενιές, υπάρχει πλέον μια ολοένα και αυξανόμενη τάση στη Δύση για τις λεγόμενες «έξυπνες τουαλέτες»: οι αυτοματοποιημένες smart toilets είναι ήδη γεγονός και οι Ιάπωνες είναι αχτύπητοι σε αυτό. Με τιμές ιδιαιτέρως αλμυρές -σχεδόν απλησίαστες-, ιαπωνικές φίρμες έχουν ρίξει στην αγορά λεκάνες με λειτουργίες και χαρακτηριστικά πιο προωθημένα και από αυτοκίνητο ακόμα! Από αυτόματα και θερμαινόμενα καπάκια μέχρι ενσωματωμένους μπιντέδες, «στεγνωτήρια», αποσμητικά, μουσική, ακόμα και αισθητήρες έχουν που μετρούν μια σειρά από φυσιολογικές λειτουργίες, μέχρι και τη συγκέντρωση λίπους στο σώμα! Κάποιες μάλιστα φιλοξενούν και παιχνίδια, όπως το περίφημο videogame «Toylet» της Sega, το οποίο ο παίκτης χειρίζεται με την κατεύθυνση των ούρων του…