Στο πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ πραγματοποιήθηκε η τελετή απονομής των αντιβραβείων «IgNobel», μία εβδομάδα πριν ξεκινήσει η απονομή των βραβείων Νόμπελ.

Τα «IgNobel» δίνονται σε «παράξενες» εφευρέσεις που πολλές φορές προκαλούν τα γέλια, είναι όμως πραγματικότητα και δίδονται στους νικητές από πραγματικούς Νομπελίστες.

Η Καρίνα Ατσεβέντο-Γουάιτχαουζ και η Ίγκνες Ρότσα-Γκόουσλιν της Βρετανικής Ζωολογικής Εταιρείας, μαζί με την Ντιάνε Γκέντρον του Εθνικού Πολυτεχνικού Ινστιτούτου του Μεξικού κέρδισαν το βραβείο μηχανικής γιατί εμπνεύστηκαν ένα νέο τρόπο για να μελετούν τις ασθένειες του αναπνευστικού στις φάλαινες.

Οι εφευρέτριες πετούν με τηλεχειρισμό ένα ελικόπτερο πάνω από τη φάλαινα καθώς αυτή βγαίνει στην επιφάνεια της θάλασσας και συλλέγουν τα σταγονίδια που βγάζει από το φυσητήρα της σε ένα δίσκο καλλιέργειας μικροβίων που είναι κολλημένος στο κάτω μέρος του ελικοπτέρου.

Το βραβείο βιολογίας δόθηκε σε μια ομάδα Κινέζων ερευνητών που τεκμηρίωσαν επιστημονικά ότι οι ενήλικες νυχτερίδες κάνουν τακτικά στοματικό έρωτα.

Ο Σίμον Ρίτφελντ του Πανεπιστήμιου του ΄΄Αμστερνταμ και Ίλια φαν Μπέστ του Πανεπιστημίου του Τίλμπουργκ της Ολλανδίας βραβεύτηκαν επειδή ανακάλυψαν ότι τα συμπτώματα του άσθματος υποχωρούν με μια βόλτα στο ρόλερ-κόστερ του λούνα παρκ.

Ο Αλεσάντρο Πλουκίνο του Πανεπιστήμιου της Κατάνια, στην Ιταλία βραβεύτηκε γιατί  απέδειξε μαθηματικά ότι οι οργανισμοί γίνονται αποτελεσματικότεροι όταν οι προαγωγές δίνονται στην τύχη.

Ο Λιάν Πάρκιν του Πανεπιστήμιου του Οτάγκο, στη Νέα Ζηλανδία πήρε το IgNobel γιατί μαζί με τους συναδέλφους του που μαζί με τους συναδέλφους της έδειξαν ότι όσοι φορούν τις κάλτσες πάνω από τα παπούτσια γλιστρούν λιγότερο στον πάγο απ’ ότι όσοι τις φορούν κανονικά.

Ο Ρίτσαρν Στίβενς του Πανεπιστημίου Κίλι της Βρετανίας βραβεύτηκε γιατί επιβεβαίωσε πως βρίζοντας ανακουφίζεσαι από τον πόνο.

Ο Μανουέλ Μπαρμπέιτο του Φορτ Ντέτρικ, στο Μέριλαντ τιμήθηκε γιατί έδειξε ότι τα μικρόβια προσκολλώνται στα γένια.