Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, που έφθασε στη Μέση Ανατολή για την τέταρτη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη, προσπαθεί να διασκεδάσει τον υφέρποντα σκεπτικισμό και να αναβιώσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες που έχουν παγώσει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια.
«Γνωρίζω επαρκώς την περιοχή αυτή για να ξέρω ότι υπάρχει εδώ σκεπτικισμός και σε ορισμένες περιπτώσεις και κυνισμός… υπήρξαν χρόνια πικρίας και απογοήτευσης», παραδέχτηκε ο Κέρι κατά την έναρξη των συνομιλιών του με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου στην Ιερουσαλήμ.
«Αλλά ελπίζουμε ότι όντας μεθοδικοί, προσεκτικοί, υπομονετικοί, ακριβείς και πείσμονες, μπορούμε να προχωρήσουμε μπροστά», πρόσθεσε.
«Πάνω απ’ όλα, θέλουμε οι ειρηνευτικές συνομιλίες να ξαναρχίσουν με τους Παλαιστίνιους», δήλωσε από την πλευρά του ο Νετανιάχου. «Είναι κάτι που θέλουμε, κάτι που εσείς θέλετε και που ελπίζω ότι και οι Παλαιστίνιοι θέλουν», δήλωσε αναφερόμενος προφανώς στον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, ο οποίος δέχτηκε τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας το απόγευμα στη Ραμάλα, στη Δυτική Όχθη.
Ο Αμερικανός στρατηγός Τζον Άλεν, πρώην επικεφαλής της διεθνούς συμμαχίας στο Αφγανιστάν, είναι «εδώ στην περιοχή για να συνεργαστεί με τους ομολόγους τους σε θέματα ασφάλειας», σημείωσε.
Πρόκειται για το μόνο συγκεκριμένο μέτρο που επιτεύχθηκε μέχρι τώρα στις συζητήσεις που διεξάγονται εδώ και δύο μήνες από τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, ο οποίος μπορεί να διεκδικήσει εξάλλου την επανενεργοποίηση, με την υποστήριξη του Κατάρ, της αραβικής ειρηνευτικής πρωτοβουλίας του 2002, και μια συνεννόηση με τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους αξιωματούχους για την «προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης στη Δυτική Όχθη».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Κέρι στη συνέχεια συναντήθηκε με την Ισραηλινή υπουργό Δικαιοσύνης, υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους, Τζίπι Λίβνι.
«Πρέπει να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων. Ελπίζουμε ότι οι Παλαιστίνιοι θα λάβουν όλα τα μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε η Λίβνι μετά από αυτή τη συνομιλία, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου της, ζητώντας την «αποφυγή της ανταλλαγής κατηγοριών και την είσοδο το συντομότερο δυνατό στην αίθουσα των διαπραγματεύσεων».
Στη Ραμάλα, οι Αμπάς και Κέρι «είχαν μια μακρά σε βάθος και θετική συνομιλία, κατά τη διάρκεια της οποίας συζήτησαν τις προετοιμασίες του σχεδίου του Κέρι για την ειρήνη στην περιοχή, στο οποίο ευχόμαστε κάθε επιτυχία, και εργαζόμαστε για αυτό», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Παλαιστίνιος διαπραγματευτής Σάεμπ Ερεκάτ.
«Αυτό το σχέδιο είναι πάντα ακόμη στο στάδιο της προετοιμασίας και της επικοινωνίας προς όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Παλαιστινίους, Ισραηλινούς , Άραβες, Ευρωπαίους, Ρώσους και άλλους διεθνείς παράγοντες», είπε ο Ερεκάτ.
Προηγουμένως, ένα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ), ο Ταϊσίρ Χάλεντ είχε δηλώσει ότι δεν περίμενε την παραμικρή «συμφωνία» κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης.
«Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση Νετανιάχου δεν πρόκειται να αλλάξει πολιτική», τόνισε. «Αλλά το πρόβλημα είναι ότι οι Αμερικανοί δεν έχουν λάβει σαφή θέση σχετικά με τον εποικισμό. Δεν έχουν απαιτήσει από το Ισραήλ να τον σταματήσει», είπε.
Ο Κέρι «έκανε έναν λεπτομερή απολογισμό των ιδεών για την ενίσχυση της παλαιστινιακής οικονομίας πάνω στις οποίες το Κουαρτέτο (για τη Μέση Ανατολή), συνεργάζεται με μέλη του ιδιωτικού τομέα», δήλωσε από την πλευρά του ένας αξιωματούχος του αμερικανικού του Υπουργείου Εξωτερικών.